Meskitepuusta valmistettu puuhun rakennettu maja Arizonassa Yhdysvalloissa

Amanda Buttram, Wood-Mizer Contributing Author

Mesquite Treehouse Milled and Made in Southern Arizona

Meskitepuu on hallitseva puulaji eteläisen Arizonan aavikkoalueilla ja tämä pensasmainen ja epäsäännöllisen muotoinen puu on vuosituhansien saatossa oppinut selviämään vaikeissa olosuhteissa. Luonnostaan epätäydellinen ja tiheä Sonoran aavikon samettimeskite inspiroi Arthur ja Valerie Floresia perustamaan ”Tumacacori Mesquite Sawmill” -nimisen sahan 20 vuotta sitten Tumacacoriin Arizonaan. ”Meidät tunnetaan nyt Arizonan vanhimpana ja suurimpana meskitepuusta tehtyjen tuotteiden jakelijana”, kertoo Arthur.

 

Mesquite treehouse in ArizonaMesquite treehouse in Arizona

 

Kun paikallinen karjatilallinen päätti rakentaa puumajan tyttärentyttärilleen, Arthur ja Valerie ehdottivat hänelle meskitepuuta materiaalina. Pariskunnalla on paljon kokemusta ainutlaatuisten meskitepuusta valmistettujen tuotteiden luomisessa ja he tuntevat monet tavat, joilla alkuperäiskansat ovat hyödyntäneet kyseisen puun eri osia jo sukupolvien ajan. Mutta ajatus puumajasta vaikutti aivan uudenlaiselta ajatukselta. ”Ajatus hyödyntää meskitepuuta puumajan rakentamisessa nosti koko projektin uudelle tasolle... itse asiassa kuuden metrin korkeudelle maanpinnalta, jos ollaan tarkkoja!”, selittää Arthur.

 

Window of mesquite treehouseWindow of mesquite treehouse

 

Meskitepuun ainutlaatuisen hyödyntämisidean lisäksi maja sisältää ulkoterassin, joka tarjoaa mahtavat näköalat vuoristoiseen erämaaympäristöön ja majan sisällä on oleskelutila sekä makuutilaparvi. Asumismukavuutta luo juokseva vesi ja sähkö.

 

Mequite treehouse floorMequite treehouse floor

 

Kaikki puutalon puutavarat on työstetty siirrettävällä Wood-Mizerin LT40-sahalla. Lattiapalkit, katto ja tärkeimmät tukevat rakenteet on sahattu pitkään kasvaneesta metsästä kaadetuista Douglas-kuusista, jotka ovat peräisin kanadalaisesta ennen toista maailmansotaa rakennetusta ladosta. ”Douglas-kuusen työstäminen oli suhteellisen helppoa ja kesti noin viikon”, Arthur kertoo.

 

Mesquite treehouse structure supportMesquite treehouse structure support

 

Paikalliselta karjatilalta kaadetusta Sonoran aavikon samettimeskitestä sahattua materiaalia käytettiin sivupaneloinnissa ja porrasaskelmissa sekä kaiteissa. ”Huomattava osa näistä meskitepuista on kaadettu karjan laidunmaan lisäämiseksi”, Arthur selittää. Koska meskitepuu on haastava työstettävä, materiaalin sahaus mittojen mukaiseksi kesti noin 10 viikkoa.

 

Balcony of mesquite treehouseBalcony of mesquite treehouse
Mesquite treehouse stairsMesquite treehouse stairs

 

”LT40 on ollut meille juuri oikea työkalu työhön!”, hän kertoo. Meskitepuu ei ole koskaan helppo työstettävä, vaikka käytettävissä olisi sopivatkin työkalut. ”Olemme onnekkaita, jos voimme sahata neljä levyä ennen kuin meidän pitää vaihtaa uusi terä!”

 

LT40HD Super sawmill in useLT40HD Super sawmill in use

 

Valmis meskitemaja on rakennettu noin kuuden metrin korkeudelle maatasosta ja sisätilojen pinta-ala on noin 65 neliömetriä. ”Olemme aidosti ylpeitä siitä, että olemme voineet osallistua tähän ainutlaatuiseen projektiin. Kaikki, jotka ovat nähneet meskitemajan ovat kertoneet tämän olevan jotakin todella ainutlaatuista eikä vastaavaa ole ainakaan missään eteläisen Arizonan alueella”, pohtii Arthur.

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!