Vahva nainen sahan ohjaustaulun ääressä

Wood-Mizer, Deutschland

Power-Frau

Bad Berka on pieni terveyskylpylä Saksan Thüringenissä. Täällä tapaamme Sandra Eulen, joka on ainoa naispuolinen sahaurakoitsija Saksassa. Kyseessä on kaunis ja tehokas vaaleaverikkö, jolla on sekä sydäntä että oikeaa henkeä.

 

 

Vuonna 2004 hänen isänsä aloitti rahtisahauksen siirrettävällä LT40-sahalla. Hänen sairastuttuaan perhe keskusteli ajatuksesta myydä saha. Siihen asti Sandra oli työskennellyt elintarviketeollisuudessa eikä hänellä ollut lainkaan kokemusta puuntyöstämisestä, saati sitten sahoista. Hän ei kuitenkaan joutunut miettimään asiaa pitkään, vaan päätti nopeasti jatkaa isänsä yrityksen pyörittämistä.

 

 

”Isä opetti minulle kaiken”, muistelee Sandra. ”Sahauksen, sahan kunnossapidon ja kanssakäymisen asiakkaiden kanssa. Me olimme aina hyvä tiimi.”

Viimeiseen elinpäiväänsä saakka hänen isänsä vieraili Sandran luona sahalla ja varmisti, että kaikki sujuu hyvin ja antoi hänelle erilaisia ohjeita.

 

 

Perheen ja työnteon tasapainottamiseksi paremmin Sandra muutti lapsineen vanhempiensa naapurissa olevaan taloon. Nyt Sandran äiti katsoo Sandran lasten perään heidän palattuaan koulusta ja tämä onkin tarpeen, sillä yrittäjän päivä on usein pitkä. Jos perhe auttaa, kaikki on helpompaa.

”Tietysti minulta kysytään jatkuvasti miksi valitsin näin vaikean työn, mutta itseasiassa sahaaminen ei ole fyysisesti vaikeaa työtä. Loppujen lopuksi kävelen edestakaisin koko päivän sahapään kanssa”, Sandra kertoo hymyillen. ”Todella raskasta työtä tekevät ne, jotka siirtävät valmiit lankut sahalta ja tapuloivat ne.”

 

 

Wood-Mizerin saha on luotettava kone, joka voi sahata onnistuneesti kaiken tyyppistä puuta erittäin suurella tarkkuudella. Kapean vannesahanterän sahausrako on noin 2 mm, minkä seurauksena kustakin tukista saadaan talteen suurempi määrä valmista lankkua ketjusahaan tai pyörösahaan verrattuna. Wood-Mizerin koneita löytyy Saksasta käytännöllisesti katsoen jokaisesta kylästä.

LT40 on yleisesti ottaen kaikkein suosituin Wood-Mizerin saha maailmassa sen ainutlaatuisen suunnittelun, luotettavuuden ja siirrettävyyden ansiosta. Tämä saha tekee tarkkoja sahauksia jopa epätasaisessa maastossa, kuten metsään asennettuna. Siinä on tehokas hydraulijärjestelmä tukkien nostamiseksi ylös maasta ja tukin asettamiseksi sahauspöydälle, sekä tukkien kääntämiseksi, jonka jälkeen tukki puristetaan paikoilleen hydraulisesti. Tämän ansiosta tukki pysyy tukevasti paikoillaan koko sahauksen ajan. Käyttäjän ohjaustaulu sisältää mittalaitteen, joten Sandran ei tarvitse laskea ja muistaa päässään mittoja - hänen tarvitsee vain syöttää tarvittava laudan paksuus mittalaitteeseen, jonka jälkeen sahapää liikkuu automaattisesti sopivalle korkeudelle.

 

 

”Teknologia ei ole vahvimpia osaamisalueitani, mutta jos asiat muuttuvat mutkikkaiksi, minulla on saatavilla pätevä mekaanikko. Hän on isäni hyvä ystävä - vanhan liiton miehiä - ja aina valmis auttamaan minua tarvittaessa.”

Sandra tutustui LT40-sahan käyttöön huhtikuussa 2018, jolloin hän osti uuden polttomoottorilla varustetun LT40-sahan. Vuosien kuluessa ja Sandran isän ostettua ensimmäisen sahansa, Wood-Mizerin insinöörit ovat tehneet suuren joukon teknisiä parannuksia sahan rakenteisiin, joiden ansiosta uudet mallit ovat entistä mukavampia ja helppokäyttöisempiä.

 

 

Hänen sahansa sijaitsee 2 km:n päässä linnuntietä hänen kodistaan ja se on vanha nestekaasuasema. Hän jakaa vanhan käyttämättömän lammaskarsinan kahden muun toimijan kanssa. Kyseinen tila sisältää hänen sahansa ja muut koneet, pienen polttopuuvaraston ja puutavarakaupan, joka on luontevaa puun kanssa työskenneltäessä.

”Polttopuun käsittely on huomattavasti rasittavampaa kuin sahaaminen, puunhalkaisukoneesta ja traktorista riippumatta”, Sandra kertoo.

Sandra on todella vahva nainen. Suurin osa työajasta, eli noin 60 %, kuluu valtion metsiin liittyvien töiden sekä yksityisten asiakkaiden töiden parissa. Hän sahaa myös tammitukkeja parruiksi toisen sahan tarpeisiin. Hänen vapaaehtoinen toimintansa vaellusreittien ylläpitäjänä palvelee samalla hänen omia tarpeitaan, sillä näin hän voi ylläpitää kontakteja metsänomistajiin ja saa liikkua metsissä. Talvella Sandra sulkee sahansa kuukauden ajaksi ja myy joulukuusia lähikaupungin torilla jo perinteeksi muodostuneella tavalla.

Vieraillessamme Sandran luona hänen sahallaan hän on juuri sahaamassa mäntytukkeja. Tänään hänen apunaan on neljä avustajaa ja ryhmän toiminta vaikuttaa erittäin pitkälle harjaantuneelta. Kaksi miestä poistaa kaarnaa tukeista, joita tarvitaan rakennusprojektiin, ja kaksi muuta työskentelee sahan parissa. Jokainen liike on täydellinen ja heillä on selvästi hauskaa paahtavasta helteestä huolimatta. Tauon aikana Sandran äiti ilmestyy paikalle ja tuo mukanaan aamiaista. Hänellä on mukanaan lapset ja koira ja yhden avustajan pojanpoika tulee paikalle pyörällä. Kaikki ovat hyvällä tuulella ja puhuvat päällekkäin toistensa kanssa - työ yhdistettynä jokapäiväiseen arkeen - niin kuin sen kuuluukin olla.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!