LT40-sahan historia: Terien ja teränohjainjärjestelmän päivitykset

The LT40 Sawmill History: Blades and Blade Guide System Upgrades

 

Puolan sahateollisuutta pidettiin 1980-luvun loppupuolella vanhanaikaisena ja tehottomana, ja se perustui pääasiassa raskaisiin kehyssahoihin. Tukkien sahaamiseen käytettiin paksuja ja leveitä teriä, mikä rajoitti merkittävästi puutavaran tuotantoa. Läpimurto tapahtui 90-luvun alussa, kun markkinoille tulivat Wood-Mizerin LT40-sahat, joiden avulla tavalliset käyttäjät pystyivät muuttamaan tukit puutavaraksi helposti, tehokkaasti ja siirtämällä sahan kohteeseen. Mullistavaa oli koneen lisäksi myös ohut ja kapea sahanterä, joka oli suunniteltu lisäämään sahaustehoa ja vähentämään samalla jätettä. Nykyään Wood-Mizer on maailmankuulu siirrettävien sahojen ja sahanterien valmistaja, joka tarjoaa kymmenille tuhansille puualan yrityksille ratkaisuja kaikenlaisen puun sahaamiseen maapallon kaikilla ilmastovyöhykkeillä.

 

 

Innovatiiviset Wood-Mizerin kapeat sahanterät

Kun ensimmäinen Wood-Mizerin LT40-saha valmistui Puolassa 90-luvun alussa, terät herättivät melkoista kohua sahateollisuudessa niiden parantuneen kestävyyden, tehokkuuden ja sahaustarkkuuden ansiosta. Wood-Mizerin terät valmistettiin ohuesta ja kapeasta teräsnauhasta ja niitä tarjottiin vain yhtenä profiilina – samanlaisena kuin nykyaikainen 10/30-profiili, jossa on terän selän suuntainen litteä hammasväli ja suhteellisen lyhyt hammas. Niiden tehokkuus ylitti perinteiset paksut terät, joita käytettiin tuolloin suosituissa kehyssahoissa. ”Heti kun aloimme sahata asiakkaan luona, koko naapurusto tuli katsomaan, miten uusi LT40-saha käsittelee massiivista tammitukkia”, muistelee Dariusz Kujawa, pitkäaikaisen kokemuksen omaava asiakaspalveluosaston päällikkö. ”Ihmiset eivät uskoneet, että sahauspöytä kestäisi 90 cm leveän tukin painon ja ohut terä sahaisi sen nopeasti ja tarkasti.”

 

 

Kapeilla vannesahanterillä varustettu LT40-saha antoi käyttäjälle mahdollisuuden tuottaa paljon enemmän puutavaraa kuin asiakkaat olivat odottaneet. Vanhoilla kehyssahoilla tukkien jalostaminen puutavaraksi oli kaikkea muuta kuin tarkkaa tai tehokasta – ”tukki syötettiin koneeseen ja oli onni, että siitä saatiin vähän puutavaraa ulos, ja loppu oli hukkaa.” Wood-Mizerin terät tarjosivat sahaajille mahdollisuuden sahata tarkasti ja samalla säästää materiaalia. Käyttäjä saattoi arvioida puutavaran laadun ensimmäisen sahauksen jälkeen, kääntää tukin toiselle puolelle ja sahata toisen pintalaudan pois. Näin käyttäjä pystyi välittömästi tarkistamaan puun laadun ja tekemään samalla hyviä päätöksiä tietyn tukin hyödyntämisestä parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi Wood-Mizerin kapeateräinen LT40-saha kulutti vähemmän bensiiniä tai sähköenergiaa, mikä säästi omistajan rahaa ja minimoi ympäristön saastumisen.

Jokainen uusi sahanomistaja, joka hankki LT40-sahansa tehtaalta, sai myös kaikki terän huoltoon tarvittavat laitteet sekä kaksipäiväisen koulutuksen sahan käyttämisestä, terän teroittamisesta ja sen hampaiden harittamisesta. Tuolloin terät edellyttivät käyttäjältä hyviä tietoja ja taitoja, jotta erilaisia puulajeja pystyi sahaamaan tehokkaasti. Tarjolla oli vain yksi teräprofiili, joten käyttäjän oli opeteltava muotoilemaan hammasväli ja harittamaan hampaat oikein tietyn puulajin mukaan.

 

 

Nykyään sahan käyttäjät voivat käyttää CBN-teknologiaa, joka sisältää vain yhden hammasprofiilin teroittamiseen suunnitellut hiomalaikat. Käyttämällä terän profiiliin sopivaa erityistä CBN-laikkaa käyttäjä voi teroittaa terän nopeasti ja välttää virheet. Aiemmin terän uudelleen teroittamiseksi käyttäjän oli ensin muotoiltava perinteinen hiomalaikka terän profiilin mukaiseksi. ”Kun käyttäjä halusi sahata poppelia, hänen piti teroittaa terä kunnolla; hänen oli tehtävä syvempi hammasväli ja korkeampi hammastus. Hänen oli muotoiltava perinteinen hiomalaikka erityisellä oikaisutyökalulla. Tammen kohdalla prosessi oli täysin erilainen, joten terä oli teroitettava matalalla hammasvälillä ja lyhyemmällä hammastuksella”, kertoo Robert Fret, kokenut asiakaspalvelutyöntekijä. ”Siihen aikaan terien teroitus oli käsityötä.”

 

 

Markkinoiden vaatimusten ja sahaajien kasvavan tietoisuuden vuoksi valikoimaan lisättiin seuraavina vuosina yhä enemmän erilaisia teräprofiileja. Tarjontaan sisältyi tiettyjen lehtipuiden, havupuiden, eksoottisten puulajien, jäätyneen puun jne. sahaamiseen tarvittavia profiileja. Lisäksi on suosittu 10/30-profiili (lanseerattiin vuonna 1996), jolle on ominaista sen pohjattomampi hammasväli ja korkeampi hammastus. Vuonna 2000 terien kunnostuslaitteistoon lisättiin CBN-hiomalaikat, joilla teriä voidaan teroittaa uudelleen nopeasti ja tehokkaasti.

Alkuperäisten Wood-Mizerin terien tuotannon alku Kołon tehtaalla ajoittuu 90-luvulle, jolloin Yhdysvalloista tuotua teräsnauhaa lävistettiin, hitsattiin ja hiottiin valmiiksi tuotteeksi. Nykyään Wood-Mizer toimittaa sahateollisuudelle laajan valikoiman sahanteriä, jotka valmistetaan korkealaatuisesta eurooppalaisesta teräksestä huipputeknisillä työkaluilla. Alkuperäinen Wood-Mizer-sahanterä toimitetaan asiakkaalle sen jälkeen, kun se on läpäissyt lähes 100 erilaista tuotannonaikaista laadunvalvontatestiä.

 

 

Erittäin tehokas teränohjausmekanismi

Nykyaikaisen LT40-sahan sahauspää pitää sisällään monia alkuperäisiä ratkaisuja, esim. yksi-, kaksipylväinen masto, teränsuojuksen tyypilliset pyöristetyt sivut ja teränohjausjärjestelmä. ”Tähän järjestelmään on tehty vuosien varrella vain muutamia pieniä parannuksia, sillä se oli tarkka jo ensimmäisessä LT40-sahassa”, Dariusz Kujawa kertoo. Muuttuvien turvallisuusmääräysten tai paremman ergonomian vuoksi teränohjausjärjestelmään oli kuitenkin tehtäviä joitakin parannuksia.

Teränohjausjärjestelmä on mekanismi, joka koostuu teränohjaimen varresta, rullista, kiristyksestä ja puhdistusjärjestelmästä. Valinnaisesti se voidaan varustaa kaarnanjyrsimellä terän käyttöiän pidentämiseksi. Teränohjausjärjestelmä vastaa tukin läpi sahaavan terän vakaudesta.

 

 

Ensimmäiset Yhdysvalloista Puolaan tulleet LT40-sahat suunniteltiin lyhyemmällä teränohjaimen varrella, jota oli muutettava seuraavina vuosina eurooppalaisten sertifiointivaatimusten vuoksi. Järjestelmän tärkeimmät rakenne- ja säätömenetelmät pysyivät kuitenkin muuttumattomina useita vuosia. Nykyään LT40-sahat on varustettu sähkötoimisella teränohjaimen varrella (12 V DC), joka on asennettu neljälle rullalle (kaksi hammasrattailla varustettua ylärullaa ja kaksi passiivista alarullaa). Käyttäjä voi kätevästi keskuspaneelista käsin tarkistaa, kuinka pitkälle varsi on ojentunut, ja säätää sen materiaalin leveyden mukaan.

 

 

Vanha terän kiristysmekanismi perustui jousiin ja pultteihin, ja se päivitettiin hydrauliseen mekanismiin vuonna 1991. Hydraulista terän kiristysmekanismia on edelleen käytetty tässä muodossa; erilainen painemittari käyttää värillistä asteikkoa, joka ilmoittaa käyttäjälle terän kiristysarvot. Kannattaa huomioida, että oikein jännitetty terä vaikuttaa tuotetun materiaalin laatuun ja terän käyttöikään. Terän oikeat kireysarvot ilmoitetaan tarrassa, joka on sijoitettu aivan painemittarin viereen, tai LT40-sahan käyttöohjeessa.

Ensimmäisten LT40-sahojen terän puhdistusmekanismi oli yksinkertainen ja käytti painovoimaa. Maston päälle asennetusta säiliöstä vesi virtasi alas terälle. ”Ennen vanhaan hanan tehtävässä toimi yksinkertainen mekanismi, joka taittoi letkun ja sulki veden virtauksen, kun terän syöttö kytkettiin pois päältä. Se oli nokkela ratkaisu”, Dariusz Kujawa muistelee. Nykyään LT40-saha voidaan varustaa joko vakiovarusteena olevalla sähköventtiilillä toimivalla terän puhdistusmekanismilla tai valinnaisella LubeMizer-mekanismilla (otettu käyttöön noin vuonna 2003). Sähköventtiili kytkee veden virtauksen automaattisesti päälle, kun terän syöttö on kytketty, mikä auttaa säästämään vettä. LubeMizer on tehokas mekanismi, joka annostelee veden virtauksen paineen alaisena terän päälle ja alle sijoitettujen suuttimien kautta. LubeMizer voi toimia kahdessa tilassa – jatkuvassa ja sykkivässä, jolloin terä puhdistetaan ja jäähdytetään yhdeltä tai kahdelta puolelta; tämä on erityisen hyödyllistä lehtipuita jyrsittäessä. Yleisesti ottaen terän puhdistusmekanismilla on tärkeä tehtävä terän puhdistamisessa ja jäähdyttämisessä, kitkan vähentämisessä ja orgaanisten aineiden (hartsin tai pihkan) poistamisessa terän pinnalta.

 

Tutustu enemmän Wood-Mizerin LT40 siirrettävään sahaan:

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!