LT40-sahan historia: Sahapään ja ohjauspaneelin päivitykset

The LT40 Sawmill History: Sawhead and Control Panel Upgrades

TÄNÄ PÄIVÄNÄ Wood-Mizerin LT40-sahaa kutsutaan legendaariseksi, koska vuonna 1982 se muutti ainaisesti ihmisten tapaa muuntaa tukit puutavaraksi. Sen avulla tavallisetkin käyttäjät pystyivät tuottamaan valmiita lautoja ja pilareita nopeasti ja tehokkaasti ja mikä tärkeintä, se mahdollisti sahan siirtämisen kohteeseen. 1980-luvulla LT40-saha loi uuden tavan valmistaa tukkien työstämiseen soveltuvia siirreltäviä sahoja.

 

Pyöreäreunainen sahapää

Ensimmäiset 1990 Eurooppaan tuodut sahamallit olivat LT30 ja LT40. Niiden sahapäät olivat samanlaiset mutta sahauspöydät eri pituiset. Alkuperäistä sahapäätä käytettiin myös yleisesti muissa koneissa sisältäen mm. vuonna 1994 markkinoille tuodun LT25-sahan. ”LT25-saha oli varustettu LT40-sahan sahapäällä, mutta sitä käytettiin manuaalisesti ilman sahauspöydän hydraulisia toimintoja. LT25 oli houkutteleva vaihtoehto asiakkaille, sillä täysimittainen versio eli LT40 oli melko kallis investointi tavalliselle puolalaiselle 1990-luvulla”, kertoo pitkän kokemuksen omaava asiakaspalvelun asiantuntija Robert Fret. ”Monet aloittivat liiketoimintansa LT25-sahalla ja lisäsivät sitten pikkuhiljaa lisää toimintoja sahoihinsa. Lopulta heillä oli käytettävissään päivitetty versio, joka vastasi perinteistä LT40-sahaa.”

 

 

Perinteinen LT40-sahan STANDARD-version sahapää mahdollistaa halkaisijaltaan jopa 90 cm tukkien sahauksen. Sahan muoto on kuitenkin pysynyt ennallaan - sen tunnistaa helposti kannen pyöristetyistä reunoista. Sahapää on asennettu sahauspöydän yläpuolelle yhdellä kahdesta pilarista koostuvasta mastosta ja se liikkuu sahauspöydän suuntaisesti laakereiden ja terästangon varassa. Monet oleellisista komponenteista ja teknisistä ratkaisuista ovat pysyneet ennallaan, sillä, kuten asiantuntija sanoo - ”Jos jokin osa koneesta toimii hyvin ja käyttäjät hyväksyvät ratkaisun, meidän ei tule sitä muuttaa”, Wood-Mizerilla 1990-luvun alkupuolella aloittanut asiakaspalvelupäällikkö Dariusz Kujawa.

Alun perin LT40:n sahapää oli asennettu tankoon käyttämällä kuuden syöttörullan ryhmää, joista neljä oli yläpuolella ja kaksi alapuolella. Vuonna 1996 ratkaisua muutettiin käsittämään kahdeksan rullaa ja tänä päivänä syöttörullia on yhdeksän. ”Syöttörullien lukumäärää lisättiin sen jälkeen, kun ryhdyimme käyttämään raskaampia ja tehokkaampia moottoreita. Kun tankoa pitkin liukuvia rullia on enemmän, sahapään paino jakautuu tasaisemmin pinnan suhteen”, kertoo Robert Fret.

Valurautaisten teräpyörien halkaisija oli sama, 483 mm, mutta joutokäyntipyörän laakeri vaihdettiin. Aiemmin se oli asennettu kahden pienemmän laakerin varaan, mutta nykyään ratkaisu koostuu yhdestä kaksirivikuulalaakerista, mikä on huomattavasti kestävämpi ratkaisu”, kertoo Robert Fret.

 

 

Suuremman tehokkuuden saavuttamiseksi käyttölaite on nyt varustettu kolminkertaisella käyttöhihnalla (15 ja 18,5 kW:n sähkömoottorit) tai kaksinkertaisella käyttöhihnalla (11 kW:n moottori). ”Ratkaisu on luotettava, sillä voimaa moottorista akseliin hihnan välityksellä siirtävä pyörä on täysin suojattu ja sijoitettu sahanterästä erillään olevaan kammioon. Sahanpuru ei likaa voimansiirtoa,” varmistaa Robert Fret.

Ensimmäinen yksinkertainen kaarnanjyrsijä toimitettiin ja otettiin käyttöön 12 VDC:n versiona vuonna 1997 ja seuraavina vuosina se kehitettiin AC-versioksi. ”Kaarnanjyrsijä on hyödyllinen työkalu, koska se pidentää sahanterän käyttöikää. Pyörösahanterään hitsatut karbidikärjet ovat 5 mm:ä leveitä ja oikein suoritetulla kohdistuksella kaarnanjyrsijä tekee viillon tukkiin, jonka ansiosta sahanterä pääsee sahaamaan suoraan puhdasta puuta. Tämä ratkaisu voi pidentää sahanterän elinikää noin 30 prosentilla”, huomauttaa Dariusz Kujawa.

 

 

Uusi sähköjärjestelmä

Vuonna 1988 esitelty uusi AC-sähkönsyöttöjärjestelmä oli merkittävä päivitys LT40-sahaan. AC-sähkönsyöttöjärjestelmä tarjoaa huomattavasti paremman hallinnan mitä tulee sahapään nopeuden ja tasaisen syötön säätöön. Varhaisemmissa Dc-sähkönsyöttöjärjestelmällä varustetuissa koneissa syöttönopeus riippui pitkälti akun kunnosta. Tämä päivitys mahdollisti myös mahdollisuuden hyödyntää tehokkaampia hydraulisia järjestelmiä.

”Vuonna 1996, samalla kun käyttöön otettiin uusittu ohjauspaneeli, ryhdyimme käyttämään syöttöjärjestelmässä ylimääräisiä sähkömagneettisia katkaisimia rumpukytkimien suojaamiseksi. Tämän ratkaisun avulla saimme pidennettyä mainittujen kytkimien elinikää oleellisesti. Samanaikaisesti otettiin käyttöön uusia sähköisiä turvajärjestelmiä eri toimintojen yhteydessä ja nämä ovat olleet käytössä useimmissa koneissamme aina tähän päivään asti”, kertoo Dariusz Kujawa.

 

Ergonominen ja toiminnallinen käyttöpaneeli

Vuonna 1992 LT40-sahaan sisällytettiin kriittinen päivitys - sahaan lisättiin uusi käyttöpaneeli, jonka avulla kaikki sahan toiminnot saatiin keskitettyä yhteen ohjauskoteloon. Toimintojen keskittäminen yhtenäiseen ohjauspaneeliin parantaa turvallisuutta ja työergonomiaa. Tämä muutos synnytti myös tilaa useiden mielenkiintoisten sahatoimintojen lisäämiseen. ”Uusi LT40 ohjauspaneeli muuttui suuremmaksi ja selkeämmäksi vuosien varrella mahdollistaen meille lisälaitteiden asentamisen enenevässä määrin. Tosiasiassa käyttöpaneelin todellinen kehitys alkoi päivityksestä lähtien”, Robert Fret korostaa.

 

 

Vuonna 1997 otettiin käyttöön ensimmäinen laudan paksuuden automaattinen mittalaite, joka tunnetaan paremmin nimellä SimpleSet Setworks. Se oli yksinkertainen elektroninen laite, joka perustui suoraan nosto-/laskusyöttöketjuun asennettuun enkooderiin. ”Se ei ollut paras mahdollinen ratkaisu, koska lukemat olivat kaukana todellisista lukemista ketjun likaantumisen jälkeen. Nykyään sähkömoottorilla varustettua LT40-sahaa on saatavissa muutamalla erityyppisellä laudan paksuutta säätävällä järjestelmällä, jotka perustuvat PLC-ohjaimeen - AccuSet1, PLC2, AccuSet2, PLC2 sekä SW7, SW8 ja SW9”, kertoo Dariusz Kujawa.

”Vuoden 1990 alussa Puolaan tuoduissa sahoissa oli ainutlaatuinen menetelmä käytetyn nosto-/laskusyöttönopeuden säätämiseen. Tyypillisen invertterin sijasta käytettiin eri halkaisijalla olevaa kolmevaiheista hihnapyörää syöttönopeuden säätämiseksi. Käyttäjän oli muutettava hihnapyörällä olevaa käyttöhihnan asentoa manuaalisesti halutun syöttönopeuden säätämiseksi. Tänä päivänä käyttämämme pystysuoraan liikkuvan sahapään mittalaitteen sijasta käyttäjä asetti kammen syöttöpyörän päälle ja sääti manuaalisesti sahapään asentoa. Vaikka se kesti n. 10-15 sekuntia kauemmin, se oli silti tarkka mekanismi”, Dariusz Kujawa muistelee.

”Ennen vanhaan LT40-sahassa ei käytetty mittalaitteita, joten uusien käyttäjien oli opeteltava kahden mitta-asteikon käyttö laudan paksuuden mittaamiseksi. Sen jälkeen, kun mittalaitteet tulivat käyttöön, paksuuden asettaminen muuttui nopeammaksi ja helpommaksi, joten kukaan ei enää halunnut palata käyttämään vanhempaa menetelmää”, muistelee Robert Fret.

 

 

LT40-sahan käyttäjät jatkavat sahan kehittämistä

Sahojen omistajat ja käyttäjät esittävät usein sahaan liittyviä parannusehdotuksia, jotka perustuvat sahan jokapäiväiseen käyttöön tai kokemukseen erityyppisten puulajien sahauksesta. Esimerkiksi leveämmällä sahapäällä olevan LT40-sahan malli tuli sahan käyttäjiltä. Vuonna 2020 julkistettiin uusi LT40-sahamalli - LT40WIDE, joka sisältää leveämmän sahapään jopa 100 cm:n halkaisijaltaan olevien tukkien sahaukseen. Se mahdollisti monille sahoille tuottavuuden huomattavan parantamisen. ”Ennen vanhaan, kun sahaajan piti sahata yli yhden metrin halkaisijaltaan olevia tukkeja, tilanne oli hankala, sillä vaikka vakiotyyppinenkin LT40 mahdollistaa jopa 90 cm halkaisijaltaan olevien tukkien sahaamisen. Tätä suurempien tukkien sahaaminen tapahtui sahaajan omalla riskillä käyttämällä apuna apuvälineitä, kuten moottorisahoja ja kirveitä. Tänä päivänä tätä ongelmaa ei enää ole, sillä asiakkaat voivat helposti ostaa LT40WIDE-sahan ja sahata suurempia tukkeja. Sahaajat ja puusepät ovat tietoisia siitä, että leveämmät laudat näyttävät paremmilta ja niistä saa paremman hinnan. Ja sen lisäksi suurempi sahaushalkaisija lisää vaihtoehtoja sahata leveä lauta puun syiden kuvioinnin mukaan”, kertoo Robert Fret.

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!