Perinteiset kellot soivat paremmin tammipalkkien ja kellotapulien ansiosta

Wood-Mizer, Deutschland

Bronze bells

Kaspar Bachertin vuonna 1725 perustama Bachert-yritys Lounais-Saksassa valaa ja restauroi mitä erilaisimpia pronssikelloja ja puisia kellotapuleja asiakkaille ympäri Eurooppaa. Vaikka yritys on ollut toiminnassa lähes 300 vuotta, sitä hoitavat yhä perustajan jälkeläiset. He jatkavat työtä pitkälti samalla tavalla kuin esi-isänsä.

 

Bronze bell installed in new belfry

 

Kellojen valamismenetelmää tuntemattomille se on kiehtova prosessi, jossa käytetään tiili- ja savimuotteja ja kellon valukuoppa täytetään maa-aineksella. Prosessi on pysynyt lähes muuttumattomana 300 vuoden ajan. Täydellisen sävelkorkeuden saaminen kelloon perinteisen valuprosessin lopussa on todella oikea mestariteos, minkä Bachert-yritys on omaksunut ja kehittänyt huippuunsa.

 

Bronze bell complete with wooden yoke

 

Kellon lopulliseen sointiin vaikuttaa kellotapulin palkki, josta se riippuu. Bachert-yrityksen mukaan tammipuiset palkit ovat paras mahdollinen materiaali, koska suuren pronssikellon ja oikean kannatinpuun yhdistelmä tuottaa täyteläisen ja pehmeän äänen. Toukokuusta 2012 lähtien Bachert-yritys on siirtänyt palkkien tuotannon omaan johtoonsa, jolloin lopullisen kannatinpuun ja kellotapulin ulkomuodon ja muotoilun valvonta on helpompaa.

 

Belfry montage

 

Bachert-yritys asensi Wood-Mizerin LT15-vannesahan näiden palkkien valmistamiseksi itse. Sahassa käytetään ohuita vannesahanteriä, jotka vastaavat korkean laadun ja vähäisen tilavuuden tarpeita. Koneen investointi- ja käyttökustannukset ovat vähäiset muihin sahausmenetelmiin verrattuna. Sahassa on MP100-hirsihöylä-/höyläpää, joka täydentää Bachert-yrityksen ratkaisua – tukki voidaan työstää valmiiksi höylätyksi palkiksi ilman muita suuria työstökoneita. Ennen sahan ja höylän hankkimista palkin tekeminen kesti vähintään päivän. Nyt sama kannatinpuu voidaan valmistaa, höylätä ja profiloida tarpeen mukaan alle tunnissa. Palkkien tulee olla erittäin vahvoja, ja yritys käyttää yleensä 2–8-vuotiasta tammea.

 

Mr Bachert operates LT15 sawmill

The combination of the LT15 sawmill with the MP100 moulder planer 

Sahan hankinta yritykseen on avannut uusia mahdollisuuksia myös lisätuloihin. Yritys ei vain tuota puuta omiin tarpeisiinsa vaan voi myös toimittaa palkkeja nykyisen asiakaskuntansa restaurointihankkeisiin.

 

Heavy beams are required for new bell platforms

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!