Legendaarinen Wood-Mizerin LT40-saha: Lue, mitä muut sahurit kertovat tästä laitteesta

Marcin Kozłowski, PR Specialist

Wood-Mizer LT40: The Best Sawmill for Your Business

 

Ensimmäinen Wood-Mizerin saha suunniteltiin 1982 ja siitä lähtien Wood-Mizer on valmistanut yli 100 000 sahaa - ja suurin osa niistä on ollut LT40-sahoja. Mikä tekee tästä sahasta niin erityisen?

SIIRRELTÄVYYS. LT40-saha mahdollistaa tukkien siirreltävyyden ja muuttamisen puutavaraksi siellä, missä materiaalia tarvitaan, esim. rakennustyömaalla, asiakkaan takapihalla tai metsässä. Sahamalli on kevyt ja kompakti, yksinkertaisesti sanottuna ihanteellinen hinattavaksi auton perässä.  Sahapää lukitaan kuljetuksen ajaksi ja kun saha on paikan päällä, kaikki mitä sinun on tehtävä on säätää sahan jalat, kiinnittää suojat jne...saha on käyttövalmis!  

„LT40 on mahtava ja hyödyllinen laite. Se toimii hyvin kaikissa sääolosuhteissa. Se on erinomainen laite sopimuspohjaiseen sahaukseen vuoristossa. Sen toiminta on yksinkertaista ja intuitiivista. Se voidaan kuljettaa sahauspaikalle sen ollessa kiinnitettynä autoon trailerimuodossa. Minun ei enää tarvitse kuljettaa raskaita tukkeja kiinteään sahaan. Nautin työskentelystä LT40-sahani kanssa,” kertoo LT40-sahan käyttäjä David Jones Skotlannista.   

 

 

MONIPUOLISUUS. LT40-saha on maailmanlaajuisesti myydyin Wood-Mizerin laite, koska se sopii useimpien sahayritysten liiketoimintaprofiiliin. Se on älykäs ratkaisu itsenäisille sahureille, keskikokoisille yrityksille, joiden on pidettävä tuotanto tasaisena, mutta myös suurille sahayrityksille, joilla on potentiaalia laajentaa LT40 pieneksi sahajärjestelmäksi”, Dariusz Kujawa huomauttaa. Kujawa on asiakaspalvelupäällikkö ja pitkän kokemuksen omaava asiantuntija.  

LT40-sahalla voidaan tuottaa erilaista puutavaraa - perinteisestä talonrakennuspuutavarasta eri rakenne-elementteihin ja viimeisteltyihin rimoihin tai lautoihin.  LT40-saha on yhteensopiva tukkiannostelijan, lajittelupöydän, särmääjän (esim. EG300) tai moniteräsahan (esim. MR200) kanssa. Lisäksi se on hyvä pari Wood-Mizerin valmistamille kutterihöylille, oiko-/tasohöylille tai pöytäsahoille. 

 

 

LUOTETTAVUUS. LT40-sahan luotettavuus on todistettu subtrooppisen Afrikan kuumassa ja kosteassa ilmassa, Euroopan havu- ja lehtimetsissä sekä Skandinavian ankarassa ilmastossa. Sahurit käyttävät LT40-sahojaan erilaisille puulajeille - havu- ja lehtipuulle, jäätyneille, kosteille ja kuiville puille. Joskus LT40-sahaa käytetään jopa suurien jääkuutioiden sahaamiseen jäähotellien rakentamista varten!  

"Wood-Mizer tarjoaa varaosia jopa vanhimpiin LT40-sahoihin, mikä osaltaan määrittelee Wood-Mizer-brändin vahvuuden ja joka tuottaa sahojen omistajille paljon hyötyä. Se, että maailmanlaajuisesti käytössä on niin paljon LT40-sahoja, on todiste koneen hyödyllisyydestä ja pitkäikäisyydestä”, huomauttaa Grzegorz Laskowski, tuotanto- ja investointikonsernijohtaja, joka on työskennellyt Wood-Mizerillä 1990-luvun puolivälistä lähtien.  

 

 

LIIKETOIMINTA. "Vanhoina aikoina sahayrityksen aloittaminen liittyi aina kiinteän sahan infrastruktuurin rakentamiseen – lattian perustuksien ja kivijalan rakentamiseen, katon pystytykseen jne., josta aiheutui suhteellisen korkeat aloituskustannukset. LT40-sahan tärkeimmän ominaisuuden, siirreltävyyden ansiosta monet ihmiset pystyivät aloittamaan yritystoimintansa kahden päivän pituisen sahan kunnossapito- ja käyttökoulutuksen jälkeen”, Grzegorz Laskowski muistelee. 

”LT40-sahan julkistaminen oli läpimurto nuorille yrittäjille, koska se rohkaisi heitä toimimaan itsenäisesti. He voisivat tehdä liiketoimintapäätöksiä itse ja ansaita elantonsa myös itse. Lisäksi sahan käyttäminen oli melko helppoa ja sen ylläpitäminen vaati vain vähän yleistä mekaniikan osaamista, kertoo Wood-Mizer Holdings Inc:n hallituksen puheenjohtaja Richard Vivers, joka on omistautuneesti johtanut yritystä yli 30 vuoden ajan ja joka aloitti ammattiuransa sopimussahayrittäjänä kotimaassaan Skotlannissa.   

 

KÄYTTÄJÄT. Ensimmäinen Yhdysvalloissa vuonna 1982 valmistettu saha toimitettiin asiakkaalle nimeltä Joe Bistrovich, joka aloitti koneen menestyksekkään myyntihistorian.

”Aiemmin sahayhtiömme suurin huolenaihe oli kookkaampien tukkien käsittely. Yksikään lähistöllä olevista sahayrityksistä ei onnistunut hyvin 70 - 80 cm leveiden tukkien sahaamisessa ja palvelun laatu oli kauheaa. Ystävämme luona näkemämme LT40-saha oli juuri sitä mitä tarvitsimme. Olimme iloisia nähdessämme, että saha säästi puumateriaalia jättäen puuhun vain 2 mm:n uran, jonka lisäksi sen käyttö oli helppoa ja intuitiivista. Lisäksi se oli kompakti ja erittäin tarkka. Ostamamme saha on tehnyt hyvää jälkeä varsinkin kovia ja kalliita puumateriaaleja sahattaessa”, huomauttavat puutalojen valmistukseen erikoistuneen puolalaisen DOM-yhtiön omistajat.  

"Arvostan LT40-sahaa lähinnä sen helppouden ja mukavuuden vuoksi. Tämän sahan parissa päivittäin työskentelevän naisen on tärkeää käyttää hydrauliikkaa kätevään tukin kuormaamiseen, kääntämiseen, tasaamiseen ja tukevaan kiinnittämiseen sahauspöydälle. LT40-sahan ohjauspaneeliin on asennettu sahatavaran automaattinen asetuslaite (Setworks), jonka ansiosta minun ei tarvitse laskea ja muistaa laudan paksuutta. Asetuslaite laskee nämä arvot uudelleen automaattisesti, ja aina kun sahapää palaa alkuasentoonsa, laite asettaa sen haluttuun paksuuteen”, huomauttaa Sandra Eule, omavarainen naissahuri Thüringenistä, Saksasta.    

"Olemme olleet rakastuneita laitteeseen siitä lähtien, kun näimme sen messuilla", muistelevat italialaiset Geronazzon veljekset, joiden sopimussaha toimii vaikeapääsyisillä Alppien alueilla. "Siirrettävällä LT40-sahalla pääsemme asiakkaan määräämään paikkaan ja työskentelemme paikan päällä. Kun saavumme sahauspaikkaan, käynnistämme moottorin sen esilämmittämistä varten ja muutaman minuutin kuluttua olemme valmiita aloittamaan lautojen työstämisen. Näin onnistuimme poistamaan kuljetusongelman ja säästämään paljon rahaa. Emme tarvitse maataloustraktoria tai kuorma-autoa tukkien kuljettamiseen metsästä ja lautojen toimittamiseen asiakkaalle.” 

 

 

FILOSOFIA. Wood-Mizerin saha on enemmän kuin pelkkä laite tukkien muuttamiseksi puutavaraksi. Nämä laitteet opettavat käyttämään puuta vastuullisesti suojelemalla ja säästämällä metsiä seuraaville sukupolville. Wood-Mizerin sahoja käytetään usein puistojen ja metsien elvyttämiseen, mikä antaa hylätyille tukeille mahdollisuuden uuteen elämään ja ihmisille mahdollisuuden rakentaa puusta käytännöllisiä esineitä. 

"LT40-saha oli ensimmäinen laite, joka luotiin ajatuksella mahdollistaa vastuullinen metsävarojen hallinta. Huippuohuilla sahanterillä, jotka tekevät puuhun vain 2 mm:n uran, jokainen tukki muunnetaan sahatavaraksi tehokkaammin jätemäärän pienentyessä minimiin. Jos oletetaan, että tällä tavalla voidaan säästää vähintään yksi lauta jokaisesta tukista, ymmärrämme helposti, kuinka paljon metsää pystymme säästämään hakkuilta pidemmällä aikavälillä. Lisäksi Wood-Mizerin laitteiden siirreltävyys mahdollistaa sahausprosessin hiilijalanjäljen hillitsemisen, koska se eliminoi tarpeen kuljettaa tukkia kiinteään sahaan, kuten ennen vanhaan tehtiin”, huomauttaa Wood-Mizer Industriesin johtajana Kołossa, Puolassa toimiva Robert Bagiński, joka on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 1996.   

New Yorkissa Yhdysvalloissa sijaitseva kunnallinen saha- ja puunjalostusyhtiö New York Heartwoods on yksi niin sanotun kaupunkipuutalouden edistäjistä, joka on erikoistunut paikallisten metsien uusimiseen ja ei-toivottujen tukkien järkevään hyödyntämiseen. "Otimme yhteyttä paikalliseen liikennevirastoon, kierrätyskeskuksiin sekä maatila- ja metsänomistajiin "pelastaaksemme" kaatopaikalle joka tapauksessa päätyvät tukit. Nämä tukit saavat meiltä "uuden elämän", kun muunnamme ne arvokkaiksi ja käytännöllisiksi tuotteiksi, kuten puistonpöydiksi ja -penkeiksi, aidoiksi, lattialaudoiksi, huonekaluiksi tai jopa kaupunkirakennuksiksi, sanoo Megan Offner, New York Heartwoodsin yksi perustajajäsenistä.

 

 

Wood-Mizer LT40-saha on klassinen laite, jonka pohjalta on syntynyt koko LT-sahojen sarja ja seuraavina vuosina myös LX-sarja. Nykyään monien muiden valmistajien sahat näyttävät huomattavan paljon LT40:ltä – ne noudattavat sen muotoilua!  

 

Vuonna 2022 Wood-Mizer vietti LT40-sahan 40-vuotisjuhlia. Se on huomattava tunnustus tälle laitteelle, sen suunnittelusta vastanneille johtaville insinööreille, kaikille Wood-Mizerin työntekijöille ja tuhansille LT40-sahan omistajille ympäri maailmaa, jotka kaikki voivat kutsua sitä ylpeänä "legendaariseksi LT40-sahaksi". 

 

Tutustu enemmän Wood-Mizerin LT40 siirrettävään sahaan:

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!