Terien tuntemus: Millä perusteilla valitset terän profiilin

Wood-Mizer, Europe

Parhaan sahanterän käyttö on avain tuotannon lisäämiseen, sahauslaadun parantamiseen ja sahauksen tai uudelleensahauksen kustannusten vähentämiseen. Wood-Mizer valmistaa alan johtavaa terävalikoimaa, josta löytyy yli 100 profiiliin, leveyteen, paksuuteen, hammasjakoon ja kaikenlaiseen sahaukseen ja uudelleensahaukseen käytettävään materiaaliin perustuvaa yhdistelmää. Terät sahaavat yhtä hyvin tuoreita havupuita kuin kovia lehtipuitakin. Koska tarjolla on laaja valikoima erilaisia vaihtoehtoja, työhön parhaiten sopivien terien valitseminen voi olla hankalaa. Tässä on hyödyllinen opas, jonka avulla opit tuntemaan vannesahanterän eri osat ja sahaussovellukseen soveltuvan parhaan teräprofiilin ja materiaalin valintaperusteet.

 

A = Hammasjako
B = Purutila
C = Hammaskorkeus
D = Rintakulma
E = Päästökulma
F = Terän leveys
G = Teräpaksuus
H = Hampaan haritus

 

A. Hammasjako on kunkin hampaan välinen etäisyys kärjestä kärkeen. Lyhyempää hammasjakoa (12,7 mm, 15,87 mm, 19.05 mm ja 22,22 mm) käytetään yleensä alemmalla teholla sahaamiseen (enintään 18 kW) ja uudelleensahaamiseen, kun taas leveämpi hammasjako (25,4 mm ja 31,75 mm) sopii erinomaisesti suureen tuotantoon suurella teholla (vähintään 18,5 kW).

B. Purutila on hampaiden välissä oleva alue, joka kerää ja poistaa sahanpurun ja vahvistaa samalla hammasta. Terän on oltava riittävän korkea, jotta purutila pystyy kuljettamaan sahanpurun pois sahausraosta.

C. Hampaan korkeus on purutilan pohjan alimman kohdan etäisyys hampaan kärkeen. Korkeammat hampaat (7° ja Turbo 7° rintakulma) takaavat korkeamman suorituskyvyn suuremmalla teholla (vähintään 18,4 kW) ja paremman sahanpurun poiston. Lyhyemmät hampaat (9° ja 10° rintakulma) soveltuvat paremmin pienemmälle teholle (enintään 18 kW), pieniläpimittaisten tukkien sahaamiseen, jakosahaamiseen ja jälkikäsittelyyn.

D. Rintakulma on asteiden määrä, jonka hampaan etupinta nojaa eteenpäin 90 asteesta. Rintakulma tulisi valita sahattavan puutyypin mukaan.

 

 

7° sahanterät – kiinteä profiili terän molemmin puolin, hyvä purutilan kapasiteetti lehtipuiden sahaamiseen suuremmalla teholla (vähintään 18,4 kW).

Turbo 7° sahanterät – vain Wood-Mizerilta saatava suorituskykyinen profiili tehokkaalla 39 asteen päästökulmalla on suunniteltu erityisesti erittäin suurten ja eksoottisten kovapuiden sahaamiseen suuremman tehon (vähintään 18,4 kW) omaavalla laitteella.

Turbo 747 sahanterät – tämä vain Wood-Mizerilta saatava profiili on yhteensopiva kaikkien tehotasojen kanssa. Sen ominaisuuksia ovat suurempi purutilan kapasiteetti, joka takaa paremman sahanpurun poiston, nopeammat sahausnopeudet varmistava äärimmäinen 47 asteen päästökulma ja terävät tunkeutumispisteet sahaustarkkuuden lisäämiseksi.

9° sahanterät – ihanteellinen terä jäätyneiden puiden, lehtipuiden ja pieniläpimittaisten tukkien sahaamiseen pienemällä teholla (enintään 18 kW).

10° sahanterät – erittäin suosittu yleisterä sekalaisten lehtipuiden, kuten punatammen, kirsikkapuun, saksanpähkinäpuun, pehmeän vaahteran ja poppelin sahaamiseen kaikilla tehotasoilla.

Vortex™-sahanterät – tämä vain Wood-Mizerilta saatava ainutlaatuinen pölynpoistoprofiili tarjoaa suuremman purutilan kapasiteetin sahanpurun poistamiseksi laudasta.

 

 

F. Terän leveys on terän kärjen ja pohjan välinen etäisyys. Leveämmät terät (38–50 mm) on suunniteltu suuremman tehon (vähintään 18,4 kW) sahoille, ne takaavat suuremman syöttönopeuden ja kestävät voimakkaamman uudelleenteroituksen. Kapeammat terät (32–38 mm) soveltuvat alemman tehon sahoille (enintään 18 kW) ja hankalampaan sahaukseen.

G. Teräpaksuus on terän paksuus. Paksummat terät (0,045”, 0,050”, 0,055”) tarjoavat suuremmat syöttönopeudet ja paremman sahaustehon vaikeissa sahausolosuhteissa, kuten oksaisten, jäätyneiden, kuivien tai erittäin kovien materiaalien sahauksessa, mutta vaativat suuremman tehon (vähintään 18,4 kW). Ohuemmat terät (0,035”, 0,038”, 0,042”) mahdollistavat pidemmän käyttöiän alemman tehon sahoilla (enintään 18 kW) silloin, kun tuotanto tai nopeus ei ole tärkein seikka.

H. Hampaan haritus on etäisyys, jonka hammas on taivutettu rungon tai terän höylähampaan yli. Hampaan harituksen avulla puuhun muodostuu terän runkoa varten ura, joka mitataan sahausraolla tai terän poistamalla puun kokonaismäärällä kullakin kerralla. Wood-Mizerin ohuen sahausraon terät poistavat alle 2,5 mm, mikä tuottaa 20 % enemmän lautaa tukkia kohden kuin pyöröjyrsimet tai moottorisahat.

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!