Parempi saha takaa paremman metsän tulevaisuuden

Wood-Mizer, Europe


Käyttämällä älykkäämpiä ratkaisuja sahayrittäjät voivat parantaa kannattavuutta ja liiketoiminnan selviytymiskykyä ja samalla vähentää puutavaraa koskevia vaatimuksia, kustannuksia ja jätettä.

1970-luvun loppupuolella yksinkertainen idea valtasi kahden amerikkalaisen keksijän mielen – mitä jos voisi viedä sahan puiden luo eikä päinvastoin? Kuljetuskustannusten säästömahdollisuus kiehtoi heitä.

He kehittivät useita prototyyppejä autotallissa ja neljän vuoden kuluttua he olivat testanneet menestyksellisesti siirrettävän sahan. Vuonna 1982 he perustivat Wood-Mizerin (puun säästäjä) tunnuslauseella metsästä lopulliseen muotoon.


Siirrettävyyden innovaatio

Viemällä saha tukkien luo puutavaratuotannon ympäristövaikutus vähenee. Tavaratoimituksiin tarvitaan vähemmän kuorma-autoja ja polttoainekulutus ja hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Wood-Mizerin siirrettävät sahat olivat täysin uusi tuote markkinoilla 1980-luvulla ja sen seurauksena muodostui yhtäkkiä uusi erikoistunut teollisuudenala – sahayrittäjät, jotka voivat tehokkaasti ja edullisesti matkustaa asiakkaalta toisen luo ja työstää lukemattomia tukkeja sahatavaraksi paikan päällä. Aikaisemmin pientä tukkikasaa ei kannattanut viedä paikalliselle sahalle ja niin tukit yksinkertaisesti päätyivät polttopuiksi. Siirrettävällä sahalla nuokin tukit olisi voinut muuttaa arvokkaaksi puutavaraksi samalla tai paremmalla laadulla kuin ennen.


LT15GO portable sawmill mobility


Edullisen ja siirrettävän sahan onnistunut rakentaminen johtui ainoastaan yhdestä tekijästä – sahaus tapahtui ohuen sahausraon vannesahanterällä. Perinteisesti sahateollisuus on aina ajatellut, että ”suurempi on parempi”, koska paksumpi terä voi leikata nopeammin. Mutta 1,5 mm paksu terä, jonka sahausrako on 2 mm, poistaa erittäin pienen määrän puuta kullakin sahauksella (verrattuna 6 mm paksuihin pyöröteriin). Joten Wood-Mizerin terillä sahayrittäjät kykenivät saamaan enemmän lankkuja ja vähemmän sahanpurua (jätettä) jokaisesta tukista. Tukin koosta riippuen puutavaran kokonaissaanto voi saavuttaa 70–80 %.

Zoran Jakovlevich, serbialainen kuormalavavalmistaja, havaitsi, että Wood-Mizerin sahoihin siirtymisen jälkeen hän saattoi saada viisi lisälavaa jokaisesta kuutiometristä puutavaraa.

Ohuen sahausraon tekniikka säästää raaka-aineita, ja lopputuotteiden saman tason tuottamiseen tarvitaan vähemmän puita. Samojen lopputuotteiden valmistamiseen tarvitaan vähemmän puita.


Wood-Mizer blades thin kerf cut


Parannukset energiankulutuksessa

Wood-Mizerin sahat eivät tarjoa etuja vain muutamilla alueilla. Niillä saavutetaan kattavia kustannussäästöjä eri näkökulmista tarkasteltuna, ja ne vaikuttavat moniin erilaisiin toimintakustannuksiin positiivisella tavalla, kuten energiankulutukseen, asia, joka usein unohdetaan investoitaessa uusiin koneisiin.

Koska Wood-Mizerin pienemmät terät vaativat tehokkaaseen sahaamiseen huomattavasti vähemmän tehoa kuin muut sahaustavat, ne vähentävät energiakustannuksia. Pienemmät terät siis ovat halvempia ja helpompia vaihtaa ja teroittaa. Wood-Mizerin terien teroitustekniikan hallitsee vähäisellä harjoituksella, kun taas suuret terät vaativat teroitusasiantuntijan.


Wood-Mizer blades thin kerf cut


Siirrettävä saha – uusi teollisuus ja elämäntapa

Viimeisen yli 40 vuoden aikana yli 100 000 Wood-Mizerin sahaa on myyty yli 100 maahan ympäri maailmaa, sillä ohuen sahausraon tekniikan suppea teollisuudenala kasvaa kasvamistaan.

Monet, joilla on aikaisemmin ollut käytettävissään hyvin vähän keinoja liiketoiminnan monipuolistamiseen, ovat sahan ostamisen jälkeen huomanneet aloittaneensa uuden sahausuran. Maanviljelijät, tilanomistajat, urakkasahaajat, arboristit, huonekaluverstaat, luonnonpuistot ja vakiintuneet puutavarayhtiöt – on lukemattomia esimerkkejä tällaisen taustan omaavista ihmisistä, jotka ovat valinneet ja menestyksekkäästi integroineet Wood-Mizerin sahan olemassa oleviin liiketoimintoihinsa.

Monet ovat huomanneet, että sahan ansiosta he voivat aloittaa uuden yrityksen, elää itsenäisemmin ja saada läheisemmän suhteen ulkotyöhön – aineettomia hyödykkeitä, jotka sahan omistaminen on luonut.

Tšekkiläinen linja-auton kuljettaja Pavel Kadlec kertoo elämänsä muuttuneen paremmaksi päätettyään ostaa oman sahan ja tarjota verosahauspalveluita paikallisesti. Hänestä on mukavaa voida työskennellä omaan tahtiinsa ja tietää, että työ, jota hän tekee, täyttää tarpeen. Hän on ylpeä, että hänen tarjoamansa tuote on niin korkealaatuinen. ”Olen nyt oma pomoni”, hän kertoo.

Maanviljelijä Aigar Tuusis Virosta kertoo: ”Katsot elämääsi eri tavalla, kun sinulla on oma saha.”

Ja sahat näyttävät edistävän paremmin sosiaalisia vuorovaikutuksia myös maaseudulla. Kuormalavoja valmistavaa yritystä harjoittava Anna de Guidi Italiasta sanoo: ”Saha on paras työkalu saada paljon ystäviä. Tapaamme joka päivä uusia paikallisia asiakkaita, joista tulee ystäviämme.”


Wood-Mizer blades thin kerf cut


Sahan asema kiertotaloudessa

Wood-Mizerin sahat toimivat yleensä perustana pienille ja keskikokoisille yrityksille, jotka jalostavat paikallista puutavaraa paikallisille loppukäyttäjille ja työllistävät paikallisia työntekijöitä.

Tämä on erinomainen esimerkki kestävästä kehityksestä paikallisella tasolla, millä on positiivinen vaikutus suuremmalle alueelliselle tai valtakunnalliselle taloudelle.

Tämänkaltainen liiketoiminta on täsmälleen sitä, mitä monet analyytikot ovat ennustaneet jo vuosia. Pitkäaikaisen taantuman seurauksena pienemmät yritykset kasvavat ja voivat reagoida nopeammin ja tehokkaammin markkinoiden tarpeisiin ja ottaa uutta teknologiaa nopeammin käyttöön.

Asiantuntijat kutsuvat tätä usein ”kiertotaloudeksi”, jossa raaka-aineiden kulutusta vähennetään ja jätteitä ei enää ole. Yritysten kannustaminen käyttämään tätä mallia on hyvin tärkeää Euroopan parlamentille ja muille Euroopan toimielimille, jotka haluavat sekä suojella ympäristöä että edistää innovaatiota yritystoiminnassa.

Pienten yritysten kokema menestys Wood-Mizerin sahoilla vahvistaa, että siirtyminen teoreettisesta käytännölliseen on mahdollista ja sitä tapahtuu jo nyt.


Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!