30 Vuotta Sahausta Walesissa Wood-mizerin Sahoilla

Mareks Lomako, Wood-Mizer

Sawmilling in Wales with mobile Wood-Mizer's LT40

Vaikeaa uskoa, mutta David Jones, maanviljelijä pienestä Pohjois-Walesilaisesta Bala-nimisestä kylästä, oli ajatellut alun alkaen itselleen ihan jotakin muuta ammattia. ”Koulun jälkeen halusin kokeilla jotakin muuta kuin maanviljelyä, koska olin itse maanviljelijäperheestä”, kertoo David. ”Lähdin perhetilalta ja opiskelin kolmen vuoden ajan tullakseni ammattikokiksi. Olin aivan kylämme Balan liepeillä sijaitsevan hotellin pääkokki.”

Kaksi vuotta myöhemmin David päätti palata juurilleen ja perhetilalle. ”Ystäväni näki Wood-Mizerin siirrettävästä sahasta kertovan TV-mainoksen”, kertoo David. ”Hänellä oli 200 eekkeriä metsää ja idea sahasta tuntui erittäin houkuttelevalta - voit raivata ja hoitaa metsää ja sahata vanhat tukit puutavaraksi. Hän osti [Wood-Mizer] LT40-sahan ja kysyi minulta haluaisinko tehdä töitä yhdessä hänen kanssaan. Olen aina pitänyt puun kanssa työskentelystä, joten olin iloinen tarjouksesta.”

Entinen kokki vaihto alaa sahaajaksi ja kaksi ystävää ryhtyivät kulkemaan alueella siirrettävä saha mukanaan tarjoten räätälöityjä sahauspalveluita. Kuusi vuoden jälkeen David osti oman siirrettävän LT40-sahansa.
”Tämä tapahtui muistaakseni vuonna 1990”, muistelee David. ”Joten kyllä, olen työskennellyt Wood-Mizerin sahan kanssa yli 30 vuoden ajan.”

David Jones, sawmiller from Wales

Kone jolla voi tehdä rahaa

David on eräs ammattilaisista, joka ymmärtää perusteellisesti oman alansa yksityiskohdat ja tuntee sahansa kauttaaltaan. ”Tämä on äärettömän käytännöllinen kone”, kertoo David. ”Se toimii sateessa, kylmässä ja kuumassa. Mitkään sääolosuhteet eivät estä työntekoa. Tämä kone on erityisen hyvä silloin, kun on toimitettava sahatilauksia. Kone on erittäin kätevä - voit hinata sahan minne tahansa ja asentaa sen jopa metsään, jopa maatilalle. Pidän todella tästä työstä. Ja mikä tietysti tärkeää, tämä kone auttaa tienaamaan rahaa.”

David on hankkinut jo neljä Wood-Mizerin sahaa, joka kerta LT40-mallin, ja valmistautuu pian hankkimaan viidennen Wood-Mizerinsa. Davidin ajatuksessa myydä vanha saha on paljon järkeä, sillä käytetyille sahoille on suuri kysyntä ja ostaessaan uuden LT40-sahan hän saa uudelle sahalle kahden vuoden valmistajan takuun. Vaikka hän ostaakin saman LT40-mallin, mallia on uusittu, sillä Wood-Mizer parantaa sahojaan jatkuvasti, jotta ne olisivat entistä mukavampia ja helpompia käyttää. ”Viimeisimmän LT40-sahan ostin vuonna 2008”, kertoo David. ”Sille on kertynyt jo yli 9000 käyttötuntia. Siinä on tehokas 42 hevosvoiman dieselmoottori ja täydellinen hydraulijärjestelmä tukkien kuormaamiseen.”

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill

Kapeateräinen LT40-saha on itseasiassa eräs suosituimmista Wood-Mizerin sahoista maailmassa. Tämä johtuu ensi kädessä sen tehokkuudesta, koska kapea terä tuottaa vähemmän sahanpurua ja enemmän puutavaraa tukista, jonka lisäksi sahausjälki on korkealuokkainen. Ulokepalkin sisältävän sahapään ansiosta LT40 tekee täydellisen tarkan sahauksen, vaikka se olisi asetettu epätasaiselle alustalle. Toinen etu, jonka ulokepalkki tarjoaa, on se, että koneella on mahdollista sahata jopa 90 cm halkaisijan omaavia tukkeja. LT40-malli on mahdollista varustaa bensiini-, sähkö- tai dieselmoottorilla ja se on suunniteltu siten, että käyttäjä voi hinata sahan yksin kohteeseen, valmistella sahan käyttövalmiiksi 20 minuutissa ja käyttää sitä yksin sahan käynnistämisestä tukkien lastaamiseen hydraulisen järjestelmän avulla. Digitaalinen mittalaite asettaa sahapään nopeasti oikeaan asentoon parrun sahaamiseksi haluttuun paksuuteen, joten käyttäjän ei tarvitse laskea ja muistaa arvoja omassa päässään. David kertoo, ettei hänellä ole ollut ongelmia LT40-sahan kanssa. ”Saha on erittäin luotettava. Jos minun on vaihdettava jotakin - laakeri, hydrauliöljy tai jokin sähköjärjestelmän osa - pystyn suorittamaan vaihdon yleensä itse autotallissani. Jos tarvitsen jotakin osaa, soitan paikalliselle Wood-Mizerin edustajalle ja saan kaikki mitä tarvitsen seuraavan päivän postin mukana.”

Wood-Mizer LT40 sawmill in Wales

Wood-Mizerin terät

David käyttää DoubleHARD-sahanteriä, joita on saatavissa Wood-Mizerilta myös 10/30-profiililla. Nämä ovat yleiskäyttöisiä teriä, jotka sahaavat menestyksellisesti sekä lehtipuuta että havupuuta. David teroittaa terät Wood-Mizerin teroituslaitteella käyttämällä CBN borazon -hiomalaikkaa, jolla 10/30-profiili on mahdollista aikaansaada täydellisesti inhimilliset virheet eliminoiden. Hiljattain David kuuli uusista Wood-Mizerin Vortex-teristä, joissa on ainutlaatuinen hammasprofiili. Vortex-terät eivät pelkästään sahaa puuta, mutta myös poistavat sahanpurun sahausurasta varmistaen näin puhtaan lautapinnan, jota ei tarvitse erikseen puhdistaa manuaalisesti. ”En ole vielä ehtinyt kokeilemaan niitä käytännössä, mutta olen jo kuullut, että niillä on kyky sahauksen lisäksi myös poistaa sahanpuru”, kertoo David. “Mielestäni tämä on erittäin kätevää, erityisesti jos on tarve pinota tammilautoja kuivaamista varten, jolloin manuaalista työtä on paljon ja laudat on harjattava käsin. Päätin kokeilla Vortex-teriä.”

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill

Myötätuulessa

Tällä hetkellä Davidilla on paljon tilauksia. Hän sahaa pääasiassa tuijaa (Thuja plicata) ja tekee verhousmateriaaleja rakentajille. Tällä hetkellä hän on tekemässä suurta Balassa toimivan rakennusyhtiön tilausta.

”Yleisesti ottaen markkinat muuttuvat paljon”, kertoo David. ”Ihmiset haluavat enenevässä määrin asua taloissa, jotka on vuorattu tuijalla.” Hyvä markkinatilanne, kuin sopiva myötätuuli, auttoi Davidia päättämään uuden Wood-Mizer LT40-sahan hankinnasta. ”Minulla oli jo mukava neuvottelu pankinjohtajan kanssa, joten kyllä, tämä tulee olemaan viides LT40-sahani”, David hymyilee.

Wood-Mizer LT40 mobile sawmill

Paras tapa saada uusia ystäviä

Kun asut kylässä, jossa kaikki ihmiset tuntevat toisensa, saha on paras tapa varmistaa hyvät suhteet naapureihin. ”Tämä työ on kaksin verroin nautittavampaa, sillä pelkkien lautojen sahauksen lisäksi koet auttavasi ihmisiä toteuttamaan suunnitelmiaan ja saavuttamaan unelmiaan, tuottamaan jotakin hyödyllistä puusta, joka kestää useita vuosia.”

Perheen perinteet jatkuvat yhden Davidin pojista opiskellessa opistossa puusepäksi. ”Haluan sahata muutaman kunnon pinon lautoja tammesta, kastanjasta ja ehkä pähkinäpuusta ja, jos poikani haluaa tehdä puutöitä 2 - 3 vuoden kuluttua, hänellä on hyvä varasto materiaalia jolla aloittaa työt”, kertoo David. ”Yleisesti ottaen, olen sahannut puuta kolmenkymmenen vuoden ajan, ja toivon voivani tehdä samaa seuraavat kolmekymmentä vuotta.”

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!