Modernia ja tehokasta sahausta Latviassa

A Modern High-Performance Sawmilling in Latvia

 

Latvialainen yritys PRO WOOD raportoi kolminkertaistaneensa tuotantovolyyminsä pitäen samalla työntekijämääränsä samana. Lisäksi muodostuva puujäte on laskenut merkittävästi sen jälkeen, kun he aloittivat Wood-Mizerin WM400-sahalinjan käytön.

 

 

Mikäli rakennat tai entisöit talon Latviassa, tunnet varmaan hyvin PRO WOOD -yrityksen. Tällä yrityksellä on tärkeä markkinarako puutavaramarkkinoilla. Suurien sahojen ja tuotteitaan irtotavarana myyvien joukossa PRO WOOD on perinpohjaisesti erilainen, koska se tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden ostaa valikoituja lautoja!

PRO WOODin omistaja Mareks Zdanevics antaa tästä esimerkin: "Saamme asiakkaan. Hän rakentaa talon. Hän tarvitsee puutavaraa. Valmistamme tuotteet hänelle. Lastaamme täysrekallisen - 45 kuutiota - 28:lla erikokoisilla standardilaudoilla. Meillä on myös varasto valmiille materiaaleille. Voit valita niin paljon kuin tarvitset, jopa vain yhden laudan. Meillä on Riikassa kaksi puutavaraliikettä ja oma kuljetuskalusto puutavaroiden kuljettamiseksi asiakkaille.”

Vaikka PRO WOOD on erittäin aktiivinen paikallisilla Latvian markkinoilla, yritys toimittaa puutavaraa ulkomaalaisille asiakkailleen. Se toimii yhteensä 28 maassa ympäri maailmaa.

 

 

PRO WOODIN HISTORIA

30 vuotta sitten PRO WOODIN tuotantotilojen paikalla oli tiheä metsä.

Mareks Zdanevics kertoo: ”Neuvostoliiton loputtua latvialaiset saivat omaisuutensa takaisin. Äitini palasi perheellemme kuuluville maille. Olin 18-vuotias ja otin mukaani tuliterän Husqvarnan moottorisahan. Yritin sahata puita metsästämme, se oli ensimmäinen sahauskokemukseni.”

Mareks törmäsi välittömästi ongelmaan. ”Latvia oli sillä hetkellä äärimmäisen köyhä maa. Oli mahdotonta löytää puutavararekkaa tukkien kuljetukseen. Tästä syystä hänen ensimmäinen ostamansa auto oli puutavararekka.

”Minusta tuli rekkakuski ja aloitin tukkien kuljettamisen. Myöhemmin aloin ostamaan puuta huutokaupoista. Eräänä päivänä joku kysäisi, ”miksi et sahaa lautoja itse? No, voit yrittää ainakin.”

 

 

Joten vähitellen vuodesta 1994 alkaen Mareks laajensi puuntavarayritystään useilla pienillä vannesahoilla äidilleen kuuluvilla mailla.

Wood-Mizer -teknologian esittely

"Kuulin Wood-Mizerista jo kauan aikaa sitten", Mareks jatkaa. "Olen nähnyt Wood-Mizerin sahan toiminnassa messuilla. Muistan, että käyttäjä istui tuolissaan sahauspään vieressä. Olin hämmästynyt tämän sahan suorituskyvystä! Silloin käyttämilläni sahoilla tukkien manuaalinen kuormaus ja sahauspään työntäminen oli välttämätöntä. Wood-Mizerin tuottavuus oli kaksinkertainen. Löysin kyllä heti Wood-Mizerin yhteystiedot, mutta tuolloin hinta tuntui minulle aivan liian kohtuuttomalta."

Wood-Mizerin sahan hankinta tuli eteen helmikuussa 2017. Päättäessään investoida uuteen sahaan PRO WOOD valitsi Wood-Mizerin valikoiman tehokkaimman ja suorituskykyisimmän teollisuuskoneen.

 

 

Suuren investoinnin valmistelu

Kuten Mareks Zdanevics myöntää, päätös ei ollut helppo.

"Ensinnäkin se oli tuolloin yritykselleni suurin investointi. Ja toiseksi kenelläkään Latviassa ei ollut tätä WM4000-sahaa”.

Yhdessä WM4000-sahan kanssa hankittiin myös Wood-Mizerin toimittama EG300 -moniteräinen särmäyssaha ja paikalliselta valmistajalta hankittu materiaalinkuljetusjärjestelmä.

"Valmistauduimme hyvin: käyttöpaikka betonoitiin ja tämän jälkeen suoritettiin sähköliitännät ja pölynpoisto", Mareks kertoo. "Kun laitteisto oli toimitettu, se asennettiin 2-3 päivässä ja viikkoa myöhemmin aloitimme sahauksen."

 

 

WM4000-sahan ominaisuudet ja hyödyt

"Sahauksessa on uusi todellisuus: tarvitaan lisää tuottavuutta ja samanaikaisesti tarvitaan vähemmän ihmisiä, jolloin tuotantokustannukset pienenevät", Mareks Zdanevics kertoo.

WM4000-saha tarjoaa korkean hyötysuhteen seuraavien suunnitteluominaisuuksiensa ansiosta:

  1. Saha toimii kapeilla vannesahanterillä, jotka ovat helppohoitoisia, maksavat vähemmän verrattuna leveisiin teriin ja vaativat vähemmän tehoa (WM4000 on varustettu 22 kW:n päämoottorilla)
  2. Tehokas hydraulinen tukkien käsittelyjärjestelmä suorittaa työvaltaiset toiminnot, kuten tukkien kuormaus, pyörittäminen, tasaus ja kiinnitys. Ennen kuin PRO WOODissa käytettiin WM4000-sahaa, ihmisten piti suorittaa nämä toimenpiteet ja kun he väsyivät, heidän tuottavuutensa laski jyrkästi.
  3. Materiaalinkuljetusjärjestelmä syöttää tukkeja sahaan tukkien tukkiannostelijalta ja valmiit laudat poistetaan sahasta automaattisesti sisäisen hihnakuljettimen kautta. Nämä toiminnot eivät vaadi manuaalista työtä.
  4. Innovatiivinen WM4000-ohjausjärjestelmä mahdollistaa yhden käyttäjän työskentelyn korotetulla ohjausasemalla, josta on hyvä näkyvyys käsittelyalueelle.

 

 

Kuinka WM4000-sahalinja toimii

Wood-Mizer raportoi, että WM4000-saha tarjoaa kaikki ohuen sahausraon edut (suuri tuotto, alhainen energiankulutus, helppo terähuolto) ja korkean suorituskyvyn, joka on verrattavissa leveiden vannesahanterien ominaisuuksiin.

"WM4000-sahan tuottavuus on kolme kertaa suurempi kuin yksinkertaisemmilla ja edullisimmilla sahoilla", Mareks Zdanevics kertoo.

 

 

Tässä on kuvattu, miltä WM4000-sahan toiminta näyttää PRO WOODissa.

Tukit varastoidaan verstaan ulkopuolella olevalle kuormausluiskalle, mistä päivän materiaali voidaan purkaa kerralla. Ketju siirtää tukit verstaan sisälle ja purkaa ne yksi kerrallaan WM4000-sahauspöydälle.

Käyttäjä on ohjausasemassa. Käyttäjä ohjaa kaikkia sahan toimintoja kahdella ohjaussauvalla. Hän saa tiedot kosketusnäytöltä, missä näytetään laudan paksuutta, sahauspään vaaka- ja pystysijaintia ja terän suorituskykyä koskevia tietoja. Elektroninen mittalaite auttaa käyttäjää laudan paksuuden asettamisessa.

Kuten useimmissa Wood-Mizerin sahoissa, myös WM4000-sahassa on ulokekannatteinen sahauspää, joka mahdollistaa suurien tukkien sahaamisen. "Meille parasta tässä sahassa on se, että se pystyy sahaamaan halkaisijaltaan suuria tukkeja", Mareks selitti. Sahalla pystyy helposti sahaamaan latvaläpimitaltaan 50-60 cm:n tukkeja ja tuottamaan suuria palkkeja."

Kun tukki on kuormattu sahapöydälle, käyttäjä aloittaa tukin pyörittämisen hydraulisella ketjutoimisella tukinkääntäjällä, tukin tasauksen hydraulisella tasaajalla ja lopuksi tukin kiinnittämisen luotettavasti.

"Tukkia ei tarvitse pyörittää manuaalisesti. Kuten voit kuvitella, 40 cm halkaisijaltaan oleva tukki on noin yksi kuutiometri puuta, eli 700-850 kg. Saha pyörittää tukkia helposti, ja kun lauta on valmis, se poistaa materiaalin automaattisesti sahasta."

 

 

Käyttäjä aloittaa sahauksen heti, kun tukki on asetettu oikein ja kiinnitetty paikoilleen. Sahauspään liikkeitä ohjataan servomoottoreilla, jotka vastaavat nopeasti käyttäjän komentoihin lisäten näin myös tuottavuutta.

Sahaus tapahtuu, kun sahauspää liikkuu käyttäjän asemaa kohti. Kun sahauspää liikkuu takaisin, se poistaa valmiin laudan sahasta ja siirtää sen sahan takana olevalle hihnakuljettimelle, joka käynnistyy automaattisesti (kuljetin ei ole käynnissä jatkuvasti energiansäästämisen takia).

 

 

Tämän jälkeen lauta siirtyy Wood-Mizerin moniteräiselle EG300-särmäsahalle.

"Moniteräinen särmäsaha on mahtava kone!" Mareks kertoo. "Minulla oli tapana huolestua siitä, että lautojen tuottaminen tarkasti vaadituilla mitoilla ei olisi mahdollista. Mutta lähes kolmenkymmenen vuoden käytännön kokemukseni aikana edullisen hintainen EG300-särmäsaha on yksi arvokkaimmista laitteista."

Moniteräisessä EG300-särmäsahassa voi olla enintään viisi pyöröterää. Terän asemointi vaaditulle laudan leveydelle asetetaan siirrettävästä ohjauspaneelista.

 

 

"Koneiden parissa työskentelevän henkilöstön osalta meillä on: WM4000-sahan käyttäjä ja särmäsahan käyttäjä. Hänen takanaan on yksi lisätyöntekijä ja kaksi henkilöä pakkauslinjalla, jotka pinoavat valmiit tuotteet."

"Teemme 8 tunnin työvuoroja ja käsittelemme päivittäin noin 40 kuutiota puuta", Mareks kertoi. "Olemme saaneet paljon kommentteja, joissa kerrotaan, että olet loistava uuden teknologian asentamiseen, mutta kuinka monta ihmistä menetti työpaikkansa? Minun ei ole tarvinnut irtisanoa ketään. Tällä samalla ryhmällä kolminkertaistimme tuotantovolyymin.”

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!