Hirrenveistoyritys suuren hankkeen parissa

Wood-Mizer, Europe

Building a Large Wooden Sauna in Finland

Uusi sauna rakennettiin Lonnan saarelle ja on nyt yksi esimerkki yleisten saunojen trendistä Helsingissä.

Hirsityö Heikkilä on Keski-Suomessa sijaitseva puun veisto- ja korjausyritys. Omistajat Martti, Ilkka ja Johannes ovat seuranneet isänsä, yrityksen 1995 perustaneen Erkin jalanjälkiä. Heidän puualan yrityksensä jatkaa kasvamistaan nopeassa tahdissa ja sen liikevaihto nelinkertaistui vuonna 2016. Asiakkaita on ympäri maan, ja jokainen työ tehdään käsityönä, mukaan lukien muun muassa kesämökit, talot ja perinteiset suomalaiset savusaunat. Hirsityö Heikkilä toteutti hiljattain tähän asti suurimman ja vaativimman hankkeensa—toimittamalla lähes 200 neliömetrin kokoisen saunan hirsirungon Suomenlinnan hoitokunnalle.

 

Wood-Mizer mobile sawmill operates right in the woods


Sauna rakennettiin Lonnan saarelle, joka on osa Suomenlinnan aluetta ja on nyt yksi esimerkki yleisten saunojen trendistä Helsingissä. Uuden saunan suunnittelija on kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja voittanut Anssi Lassila. Hänen suunnittelemassaan saunassa on kaksi erillistä löylyhuonetta, yksi miehille ja toinen naisille, joissa kummassakin on tilaa 20 saunojalle. Pesuhuoneet sijaitsevat alemmalla tasolla, itse sauna on ylemmällä tasolla, josta on upea näkymä merelle.


First the Heikkilä brothers chose the perfect trees to cut them into the cants of 180 mm


“Vuoden 2015 syksyllä saimme mielenkiintoisen tarjouspyynnön: arkkitehtitoimisto OOPEEA etsi suunnittelemalleen suurelle hirsisaunalle rakentajaa” Hirsityö Heikkilän omistaja ja johtaja Johannes Heikkilä kertoo. Hirsityö Heikkilä valikoitui saunan rungon toteuttajaksi tarjouskilpailussa, jossa heidän täytyi todistaa ammattitaitonsa. Veljekset alkoivat etsiä täydellisiä puita kaadettaviksi. Ostettiin yhteensä 166 kuutiometriä puuta, joista pisimmät tukit olivat 10 metrin pituisia. Karstulassa puut sahattiin 180 mm paksuiksi pelkkahirsiksi. Puut toimitettiin paikalliseen kuivaamoon, missä ne saivat kuivua kuukauden ajan. Varsinainen työ Karstulassa aloitettiin tekemällä rakennusaikaiset perustukset (20 x 8,5 m). Myöhemmin eli maaliskuussa aloitettiin tukkien ja hirsien veisto. Saunan hirsirunko saatiin veistettyä valmiiksi toukokuun lopussa, kun sen seinistä vielä piilutettiin kirveellä yli 220 m2. Sen jälkeen hirret merkittiin ja kuljetettiin Helsinkiin/Lonnan saarelle. Lopullinen pystyttäminen, aukkojen sahaukset tehtiin Lonnan saarella.


Wood-Mizer sawmill perfectly cuts timber even in winter, when logs are partially frozen


A bed extension allows the Wood-Mizer LT40 sawing logs up to 14 m long


The sawmilling


Initially, the sauna was assembled at the production site


Wood-Mizer LT40ME15SAH3:n ja 7,2 metrin jatkopöydän avulla Hirsityö Heikkilän rakentajat pystyivät käsittelemään suuria Suomenlinnan saunahankkeeseen tarvittavia hirsiä. Perinteisellä pyörösahalla hankkeen toteuttaminen olisi ollut mahdoton.


Then the sauna was dismantled into separate elements and transported by ship to the island of Suomenlinna


“Vannesahalla saimme hyvänlaatuisen sahaustuloksen ja voimme sahata halkaisijaltaan 1 metrin kokoisia hirsiä ja 14 metrin pituisia hirsiä,” Johannes selvittää. “Työ sujui helpommin, kun voimme itse sahata hankkeen raakamateriaalin omilla laitteillamme.” Johannes ja hänen veljensä olivat erittäin tyytyväisiä LT40:n ominaisuuksiin.


On the island, the sauna was re-erected and brought to perfection


The sauna construction


Sahan hankkimisen ansiosta yritys voi ottaa vastaan uusia hankkeita. Vannesahan käyttö oli välttämätöntä saunahankkeessa. Hirsityö Heikkilä sai vannesahan hankintaa varten investointitukea. “Rahoitus helpottaa yrittäjien sijoituspäätöksen tekoa,” Johannes sanoo. “Tähän mennessä olemme käyttäneet hyväksemme maaseudun rahoitusohjelmaa useita kertoja, kun liiketoimintamme on kasvanut.”

Johannes ja hänen veljensä jatkavat työtä haastavien hankkeiden parissa ja toimittavat asiakkailleen kauniita, käsityönä tehtyjä hirsitöitä.


The sauna construction


The sauna construction


"The financing makes the investment decisions easier for the entrepreneur," Johannes says. "We have used the rural program financing several times so far in our growing business."

Johannes and his brothers continue to take on challenging projects and supply breathtaking woodwork for their community.


This is how a Finnish sauna on the island of Suomenlinna looks like

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!