Puuleluautojen rakentaminen ”Operations Christmas Child” -hanke Yhdysvalloissa

Samaritan’s Purse, International Relief Ministry

Building Wooden Toy Cars to Help Build God’s Kingdom

 

Yli 50 vuotta sitten Postemanin perhe Yhdysvaltojen Länsi-Michiganissa osti neljä hehtaaria metsää. Korkeat strobusmännyt, vaahterat, tulppaanipoppelit ja hybridipoppelit täplittävät rehevän, kumpuilevan maiseman, joka ympäröi Kenin kaunista, itse rakentamaa taloa.

”Joitakin näistä hybridipoppeleista istutin 30-35 vuotta sitten,” Ken kertoo. ”Mutta viime vuoteen asti en tiennyt, miksi olin ne oikeastaan istuttanut.”

 

All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines. All of Ken's toy cars are built from hybrid poplars and white pines.

 

Viime vuonna Ken rakensi 10 000 puista leluautoa tilallaan kaadetuista hybridipoppeleista ja strobusmännyistä. Kysyt - miksi hän teki sen? Tietenkin Operation Christmas Child -kenkälaatikoita varten!

Operation Christmas Child on hyväntekeväisyyshanke, joka käynnistettiin 1990-luvulla Isossa-Britanniassa. Kolme vuotta myöhemmin siitä tuli Samaritan’s Pursen, kansainvälisen avustusjärjestön yhteistyökumppani. Haluttiin lähettää joululahjoja sodasta, köyhyydestä, nälästä, luonnonkatastrofeista ja sairauksista kärsiville lapsille. Joka marraskuu kansallisen keräysviikon (National Collection Week) aikana ihmiset lahjoittavat ja keräävät kenkälaatikoihin pieniä leluja, hygieniatarvikkeita ja koulutarvikkeita pieniksi, lapsille lähetettäviksi lahjoiksi.

Tästä syystä Ken Postema vuonna 2021 rakensi 20 000 puista leluautoa. 69-vuotias Ken on eläkkeellä oleva kirjakustantaja, ja hän on puuhastellut puutöiden ja muiden luovien asioiden parissa koko elämänsä ajan. Teini-ikäisenä hän rakensi mikroautoja ja sähköpyörän sekä itselleen oman makuuhuoneen. Hän oppi puutöitä huonekaluseppänä toimineelta isältään.

 

Ken and his father build wooden cars togetherKen and his father build wooden cars together
Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars. Ken's father, Robert, helps put axels and wheels on the toy cars.

 

”Katsoin aina isän olan yli, ja hän opetti minulle monia, monia menetelmiä, prosesseja ja työskentelytapoja,” Ken sanoo. Nyt hänen 91-vuotias Robert-isänsä kiinnittää akseleita ja pyöriä Kenin rakentamiin autoihin. Huhtikuusta lähtien hän on auttanut yli 17 000 leluauton kokoamisessa eli noin 100 autoa päivässä. ”Se on antanut hänelle uutta voimaa ja syyn nousta sängystä ylös aamuisin,” Ken sanoo. ”Hän on iloinen tietäessään, keille autot on tarkoitettu ja mistä tässä hankkeessa on kysymys.”

 

Kenkälaatikoiden pakkaaminen ensimmäisellä kerralla

 

Kolme vuotta sitten Ken ei tiennyt paljonkaan Operation Christmas Child -hankkeesta. Mutta kun eräs ystävä kutsui Kenin ja hänen vaimonsa Lauran kenkälaatikoiden pakkaamisiltaan, he alkoivat puhua siitä keskenään ja huomasivat, että Kenin taidoilla he voisivat luoda ainutlaatuisia lahjoja kenkälaatikoihin. Mutta mitä lahjoja pitäisi tehdä?

 

Operation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy carsOperation Christmas Child Shoeboxes for wooden toy cars

 

Laura on eläkkeellä oleva opettaja ja on auttanut kenkälaatikoiden pakkaamisessa. Hän opetti vaihtoehtoisessa lukiossa ja näki, miten opiskelijat innostuivat tästä. ”Opiskelijoideni taustat olivat erilaisia,” Laura sanoo. ”Monilla heistä oli paljon huolia. Joidenkin lapsuus oli ollut hankala. Mutta mahdollisuus täyttää kenkälaatikoita oli heidän mielestään hienoa. He tiesivät, miten tärkeää on olla rakastettu. Se oli mahtavaa!”

 

Toy wooden car for Operation Christmas ChildToy wooden car for Operation Christmas Child
Wooden toy cars for Operation Christmas ChildWooden toy cars for Operation Christmas Child

Vaarin jouluautokauppa

 

Vuoden 2020 alussa Ken alkoi rakentaa autoja ladossaan, jonka hänen lapsenlapsensa nopeasti ristivät ”Vaarin jouluautokaupaksi”.

 

Blown down trees become wooden toy carsBlown down trees become wooden toy cars
Ken's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumberKen's Wood-Mizer portable sawmill turns logs into lumber
Boards milled from the sawmillBoards milled from the sawmill

 

”Aloitamme metsästä kaatamillamme puilla. Puut sahataan laudoiksi. Ne kuivuvat ulkona vähintään kuuden kuukauden ajan,” Ken kertoo.

 

Ken runs boards through his Wood-Mizer moulder/planerKen runs boards through his Wood-Mizer moulder/planer
Profiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulderProfiling wood boards into cars with a Wood-Mizer planer/moulder
Custom build axel drillCustom build axel drill
Custom-built wheel jig for assembling wooden carsCustom-built wheel jig for assembling wooden cars

 

”Sen jälkeen ne ajetaan kutterihöylän läpi, särmätään neljältä puolelta ja ne muodostavat auton profiilin. Profiloidut laudat siirretään sen jälkeen jiirisahaan, jolla yksittäiset autot sahataan. Sen jälkeen autot siirretään betonimyllyyn, joka on täytetty hiomasienillä. Viisitoista minuuttia myöhemmin ne kaikki on hiottu pehmeiksi. Seuraavaksi ne siirretään mittatilaustyönä valmistettuun karaporakoneeseen, jolla poraan reikiä jopa tuhanteen autoon tunnissa.”

 

Ken's grandchildren help assemble the wooden carsKen's grandchildren help assemble the wooden cars
Ken's Bible Study group helps assemble the wooden toy carsKen's Bible Study group helps assemble the wooden toy cars

 

Kun akselireiät on porattu, Ken saa apua muilta. Isänsä lisäksi Kenin seitsemän lastenlasta ja monet naapurit tulevat auttamaan. Ken antaa heille jokaiselle sarjan, joka sisältää 100 autoa, 400 pyörää ja 400 akselitappia ja jotka he kokoavat.

 

Finished wooden toy cars for Operation Christmas ChildFinished wooden toy cars for Operation Christmas Child

 

Autojen kokoamisen jälkeen ne upotetaan mineraaliöljyyn, joka suojaa leluautoja naarmuilta ja lialta.

 

Wooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxesWooden cars are packed into Operation Christmas Child shoeboxes

 

Useimmat Kenin rakentamista autoista lähetetään Operation Christmas Child -käsittelykeskuksiin ja pakataan kenkälaatikoihin, jotka lähetään Etelä-Amerikassa, Itäisessä Euroopassa, Afrikassa ja Tyynen valtameren alueella asuville lapsille.

 

”Tällä tavalla minä ja perheemme voimme antaa muille jotain takaisin, mitä itse olemme saaneet. Yhtä tärkeää on myös ystävieni ja perheeni iloinen mieli, kun he osallistuvat tähän hankkeeseen. Lastenlapsemme auttavat pienissä töissä, ja 90-vuotias isäni on löytänyt uuden merkityksen elämälleen. Tämä hanke on vaikuttanut meihin kaikkiin enemmän kuin ensin uskoimme,” Ken kertoo.

 

Operation Christmas Child collection center in Michigan, USAOperation Christmas Child collection center in Michigan, USA

 

Nyt Ken rakentaa jo autoja seuraavan vuoden kenkälaatikkokeräykseen. ”Toivon muidenkin puusepän työstä kiinnostuneiden osallistuvan tähän, jotta voimme valmistaa miljoona lelua, joilla voimme ilmaista rakkauttamme lapsia kohtaan.”

 

Lue lisää Operation Christmas Child -hankkeesta.

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!