Zen-tuolien Käsin Veistoa Japanissa

Wood-Mizer, Europe

Zen-Tuolien Käsin Veistoa Japanissa

 

Japanissa, Fuji-vuoren juurella, maailmankuulu puuseppä Tak Yoshino luo yksilöllisiä käsin valmistettuja tuoleja, jotka edistävät oikeaa ja terveellistä asentoa Zen-mietiskelyyn liittyen. Hänen valmistamiensa tuolien saatua maailmanlaajuista kiitosta ja Takilta puutyön taitoja oppivien puuseppien määrän jatkuvan kasvun seurauksena hän rakentaa parhaillaan puuseppäkoulua, joka saa raaka-aineen hänen omasta metsästään kestävään kehitykseen perustuvan harvennuksen avulla.

 Japanese woodworker Tak Yoshino

Hand carving wooden chairs

 

Zen-tuolit ja puusepäntaidon taide

Kirjoittanut: Tak Yoshino

Zen tuli minulle tutuksi vaimoni sairauden kautta ja halusin luoda tuolin, joka edistää Zen-mietiskelyä. Tuolit, joita luon asiakkailleni auttavat niissä istuvaa olemaan tietoinen oikeasta ja terveellisestä istuma-asennosta. En luo tuoleja pelkästään taiteen tekemisen vuoksi, vaan siksi, että asiakkaani voivat tervehtyä noudattamalla oikeaa Zeniin liittyvää istuma-asentoa.

 Custom made wooden lay-down chair

Custom handcrafted chair in Japan

Teen Zen-tuoleja koska haluan jakaa iloa muiden kanssa. Koen, että Zenin ja puun työstämisen välillä on yhteisiä tekijöitä. Tärkeintä Zenissä on kohdata itsensä nykyhetkessä. Samoin puutyössä, jossa keskityt terän teroittamisessa muodostuvien värähtelyjen ja äänien aistimiseen sekä työkalun terän ja hiomakiven välisen kontaktin aistimiseen, jolloin et mieti mitään muuta. Kyseisellä hetkellä olet, itse asiassa, sisällä ei mitään. Koen itse, että tämä työ on äärimmäisen samankaltaista Zenin kanssa, joka tarkoittaa tyhjyyden maailmaa.

Custom wooden table

 Custom wooden chairs and benches

Jos sekoitat siihen jotakin tarkoitushakuperäistä tai egoistista, et pysty suorittamaan tehtävääsi tehokkaasti. Tässä mielessä puuntyöstö muistuttaa erittäin suuresti Zen-koulutusta ja harjoittelua. Puun työstössä on pohjimmiltaan kysymys puun käsittelyn, työkalujen ja itsesi välisestä harmoniasta. Mutta jos yrität voittaa puun ja uskot itsekeskeisesti, että lopputuloksen on pakko olla tietynlainen, kadotat kokonaan mainitun harmonian ja lopputuloksesta ei tule kaunista. Koen, että näiden kolmen tekijän täydellinen tasapaino tuottaa parhaimman suorituskyvyn, joka vuorostaan tuottaa parhaimman ja kauneimman puutyön.

 Woodworking on a wood chair

Custom wood chair

 

Japanilaisen puuntyöstön opettaminen uudelle sukupolvelle

Kun olin osallistunut vuoden 2014 Furniture Society -tapahtumaan, useampi ulkomainen puuseppä ilmaisi kiinnostuksestaan päästä vierailemaan puusepänverstaallani ja haluavansa oppia japanilaista puuntyöstöä. Sen jälkeen olen järjestänyt ulkomaisille vieraille noin kerran kuukaudessa lyhyitä työpajoja, jotka kestävät kahdesta kolmeen päivään.

Japanilaisesta teknologiasta kiinnostuneiden ulkomaisten puuseppien määrä jatkoi kasvamistaan. Näistä syistä johtuen halusin perustaa puuntyöstöön keskittyvän kurssikeskuksen (Mt. Fuji School of Woodworking), minne ihmiset voivat tulla ympäri maailmaa ja vuorovaikutuksesta toistensa kanssa käyttää omasta metsästäni olevia 100 pilaria ja 100 palkkia uuden työpajan luomiseksi.

 

Woodworker Tak Yoshino carving wood

Minulle ihanteellinen työpaja on tilava, eikä sisällä lainkaan pilareita, jolloin lopputuloksena on leveä ja laaja työtila. Materiaalit osuvat helposti työtilassa oleviin pilareihin. Ilman pilareita olevan työtilan luominen edellyttää pitkiä tukipalkkeja. Isona etuna on se, että voin luoda ne oman metsäni puista.

 Woodworker Tak Yoshino using LT15 portable sawmill

 

Olen käyttänyt siirrettävää Wood-Mizer LT15 sahaa. Se on erittäin kompakti ja toimii erinomaisesti. Japanilaisessa puun sahauksessa sahat ovat kiinteitä ja tukkeja liikutellaan. Wood-Mizerin filosofia on täysin päinvastainen. Wood-Mizerin filosofian mukaan raskaat tukit kiinnitetään paikoilleen ja kevyttä sahaa liikutetaan. Olin hyvin yllättynyt siitä, että niin yksinkertainen järjestelmä pystyi sahaaman tukit.

 Woodworker turning a log on a portable sawmill

 

Kestävän kehityksen rooli puun työstössä

Oma metsäni oli pääasiassa koskematon 70 vuoden ajan sodan päättymisen jälkeen, joten metsässä kasvoi huomattava määrä mäntyä. Koska mäntyjä oli liikaa, muun tyyppiset puut eivät voineet kasvaa. Siksi toimimme yhdessä perheeni ja kollegoitteni kanssa karsiaksemme mäntyjen lukumäärää. Karsiminen mahdollisti auringonvalon säteilyn metsäalustalle saakka, jonka ansiosta lehtipuiden taimet, jotka eivät aiemmin olleet saaneet riittävästi auringonvaloa, ovat alkaneet nyt versoa.

Japanilainen metsäteollisuus on pienentynyt jatkuvalla tahdilla ja myös puutavaran tuottajien lukumäärä on laskenut samaa vauhtia. Aiemmin kaupungissamme oli kolme puutavarantuottajaa, mutta niistä ei ole enää yhtäkään jäljellä. Jos haluat sahauttaa puuta tänä päivänä, on matkustettava kaukana olevaan kaupunkiin, jonne on tunnin parin matka. Wood-Mizerin sahan avulla voit tehdä sen helposti omalla tontilla.

 LT15 portable sawmill in Japan with Wood-Mizer hat

 

Jos en yksin pysty hyödyntämään sahaa riittävästi, voin yksinkertaisesti jakaa sahan käytön muutaman muun henkilön kanssa, mikä edesauttaa paikallisen puuston hyödyntämistä ja uskon vahvasti, että se myös vaikuttaa myönteisesti metsien säilyttämiseen. Viestini muille puusepille on se, että meidän puuseppien tulisi toteuttaa ammattiamme ymmärtämällä metsiä, puutavaraa ja huonekaluja mahdollisimman syvällisesti.

Puiden käyttäjinä meidän tulee ensin ymmärtää ja oppia riittävästi metsistä. Koen, että tehtävämme on toimia välittäjinä metsien ja asiakkaiden välillä, olla eräänlaisena siltana, jonka avulla asiakkaamme voivat ymmärtää puihin liittyvää kulttuuria, mukaan lukien metsien kestävään kehitykseen perustuvaa hyödyntämistä.

Tak Yoshino and family

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!