Metsäpaloista taloudelliseen elpymiseen: Kuinka Wood-Mizerin saha auttaa italialaisen kylän jälleenrakentamisessa

Martina Valentini, GreenPress EnvironMedia

The LT40 Wood-Mizer sawmill helps to rebuild forest after the wildfire in Italy

Video: Matteo Berlenga

 

Neljä vuotta Italian ja Ranskan rajojen välissä sijaitsevan Val di Susan laakson metsäpalojen jälkeen paikallinen La Forestan osuuskunta hoitaa metsän kärsimiä vaurioita lisäämällä puun arvoa kaikin eri tavoin.


Silminnäkijät muistavat tulipalojen päivät ”apokalyptisenä” näkynä, jota vallitsivat pimeys, savu ja taloja uhkaavat liekit. Neljä vuotta Val di Susaan hyökänneiden tulipalojen jälkeen tuhoalueen keskuksessa sijaitsevan Mompanteron kylän asukkaat käyvät mielessään edelleen läpi kyseisen yön tapahtumia. Asukkaiden väliaikaisen evakuoinnin ja kokemukseen liittyvien muiden raastavien tunteiden sanoin kuvaaminen on edelleen vaikeaa. Kun viimeisiä palopesäkkeitä sammutettiin vuoden 2017 lokakuun lopulla, vuoressa näkyivät palon aiheuttamat haavat, joita edustivat tuhannet palaneet hehtaarit puustoa, valtava määrä maahan kaatuneita puunrunkoja sekä välittömän vaaran tunne, jota ylläpitivät uusien tulipesäkkeiden syttymisen ja maaperän eroosion riski.

 

 

Toisin sanoen tilanne oli kriittinen. Mutta tämän Torinon provinssin reunalla sijaitsevan hedelmällisen laakson asukkaat eivät tunne käsitettä apatia. Alueen asukkaiden elämäntapana on aina ollut kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Tänä päivänä kärsinyttä aluetta parannetaan entiselleen ja luonnonkatastrofi on kääntynyt mahdollisuudelle hyödyntää kestävään kehitykseen lukeutuvia parhaita käytäntöjä.


Raaka-aineiden säästöä ja jätteiden minimointia

”Uusien tulipalojen estämiseksi meidän piti välittömästi poistaa maan pinnalta suurin osa kaatuneista rungoista”, kertoo La Foresta di Susan osuuskunnan jäsen Giorgio Talachini.

 

 

”Samaan aikaan ryhdyimme työskentelemään maaperän eroosion hallitsemiseksi käyttämällä osaa tästä puumateriaalista", hän lisää. ”Tämä mahdollisti älykkäimmän mahdollisen strategian käyttöönoton eli ennaltaehkäisyn.”

”Hätätilanteiden välttäminen on oleellisen tärkeää - se maksaa vähemmän kuin seurauksien eliminointi ja mikä tärkeintä, se auttaa säilyttämään metsät”.

Osuuskunta työskentelee menestyksellisesti kahdella tavalla maksimoimalla käytetyn raakapuumateriaalin ja vähentämällä oleellisesti puujätteen määrää. Molemmat tavoitteet saavutetaan Wood-Mizerin sahateknologian avulla hyödyntämällä yhtiön ohuen uurroksen sahoja. La Forestan työntekijät valitsevat tukit lajittelupihalla ja jakavat ne ominaisuuksien mukaisiin ryhmiin. Seuraavaksi tukit sahataan haluttuihin pituuksiin. Yli 200 hehtaarin kokoisesta metsästä puu kuljetetaan noin 15 kilometrin päähän Susan kaupunkiin, jossa puu lajitellaan. Jalomateriaali lähetetään sahalle ja vähemmän arvokas materiaali käytetään puulastujen tuottamiseen. ”Wood-Mizerin avulla voimme hyödyntää metsäpalon jälkeen raivatun puumateriaalin maksimaalisesti", kertoo Talachini. ”Korkeimman laatuluokan puuta käytetään huonekalujen, pöytien ja tuolien valmistamiseen tai sisustukseen.”

 

 

Puujätteen minimointi

Ensisijainen puun käsittelyssä käytettävä kone on Wood-Mizerin LT40 vannesaha, joka tarjoaa erittäin korkean tuoton ja joka kestää useita tuntia kestäviä työvuoroja. Sahalla on mahdollista sahata jopa 90 cm halkaisijaltaan olevia tukkeja, joiden pituus voi olla yli 8,5 metriä. Lisäksi mainittu saha on sahaustarkkuudeltaan erittäin hyvä ja sahanpurua muodostuu vain minimaalisesti. Kone on varustettu elektronisella mittalaitteella terän säätämiseksi tarvittavan laudan paksuuden aikaansaamiseksi nopeasti, sekä vesisäiliöllä terän voitelemiseksi ja pitämiseksi puhtaana sahauksen aikana. Ohuen sahausraon tuottava terä on vain 2 mm paksu. Näin ollen kustakin tukista saadaan enemmän lautoja ja sahanpurua muodostuu vähemmän, mikä ilahduttaa osuuskuntaa erityisesti, sillä osuuskunta on aina kiinnittänyt huomiota raakapuumateriaalin taloudelliseen käyttöön. ”Meidän työmme on luoda viimeisteltyjä puutuotteita ja sahanpurut toimitamme edelleen käytettäväksi bioenergiasovelluksissa”, Talachini kuvailee. ”Tuotantomme ei siis tuota jätteitä.”

 

 

La Foresta ja Wood-Mizer: Yhteistyötä tulevaisuuden eteen

Val di Susassa sijaitseva La Forestan osuuskunta on ollut toiminnassa vuodesta 1995 ja palvellut lähinnä huono-osaisten, vain erikoiskulkuneuvoilla kuten köysiradalla, maastokaivureilla tai helikoptereilla saavutettavissa olevien alueiden infrastruktuuria. Toiminnan päätavoite on kestävään kehitykseen perustuva metsänhoito, joka toteutetaan pitämällä tiukasti kiinni laatustandardeista, käyttämällä erittäin tehokkaita koneita, joiden jätetuotto on pieni ja käyttämällä koulutettuja käyttäjiä. Wood-Mizer on tukenut La Forestaa 15 vuoden ajan.

 

 

”Valitsimme Wood-Mizerin sahan arvioituamme laajaa valikoimaa vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisuja." Näin monen yhteistyövuoden jälkeen olemme tyytyväisiä koneen erinomaiseen suorituskykyyn, huolto- ja varaosapalveluun sekä kiitos yhteistyömme Wood-Mizerin kanssa myös mahdollisuuteen olla jatkuvasti selvillä ja ajan tasalla uusimmista markkinatrendeistä”, Talachini kiteyttää. ”Yhteistyömme on edelleen kehitysvaiheessa. Ostimme hiljattain Wood-Mizerin oikotasohöylän toissijaista puuntyöstöä varten”.


Tuotteen lisäarvon lisäämisen tärkeys

Talachini uskoo, että laadukkaiden laitteiden käyttö on avaintekijä menestymiseen markkinoilla, joissa tuotteiden parantamisella on perustavaa laatua oleva merkitys. Viime kuukausina liiketoimintaa on kohdannut nousevien hintojen myrsky, joka on pyyhkäissyt raaka-ainemarkkinoiden yli puun raaka-ainehintojen noustessa historiallisen korkean, yli 600 euron rajan yläpuolelle. Jännittynyt mieliala on tyyntynyt syyskuun aikana ja jättänyt hieman tilaa laskevalle korjausliikkeelle. Mutta kokemus osoittaa, että kustannuksiin liittyvä epävarmuus on aina mahdollinen ansa, joka uhkaa pienempiä yrityksiä. ”Tuotteen arvon nostaminen on äärimmäisen perustavaa laatua oleva tarve”, kertoo Talachini. ”Me toimimme paikallisesti, mutta meidän on tultava toimeen hinnoilla, jotka määräytyvät globaalien markkinoiden mukaan. Siksi meidän on luotava korkeampi lisäarvo tuotteisiin, jotta yhtiö voisi menestyksellisesti kehittää ja markkinoida tuotteita itse.”

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!