Italialaisen perheen polttopuukauppa kasvattaa voittoa LT70-sahan avulla

50km northeast of Rome in Italy

 

Noin 50 kilometriä Roomasta koilliseen Stefano Chinin isoisä aloitti perheyrityksen vuonna 1929 myymällä käsin halkaistuja ratapölkkyjä. Stefanon isä kasvoi puuntyöstöalalla, ja kovalla työllä hän rakensi menestyvän polttopuuyrityksen. Stefano alkoi johtaa yritystä kokopäiväisesti vuonna 2007. Kolmannen sukupolven omistajana hän miettii jo oman poikansa tulevaisuutta perheyrityksessä.

 

"Haluaisin rakentaa vankan yrityksen lasteni tulevaisuutta varten", Stefano kertoo. Hänen mielestään polttopuiden käyttäminen ainoana tulonlähteenä ei olisi viisasta. Polttopuiden tuottajiin vaikuttavat suoraan sää, tukkien ja polttopuiden hinnat, viranomaismääräykset ja muuttuvat lämmitysmenetelmät, ja lisäksi heidän voittomarginaalinsa ovat suhteellisen alhaiset. Nämä tekijät saivat Stefanon etsimään lisätuotteita, joita he voisivat tarjota paikallisille markkinoille käyttäen samoja tukkeja, joita he ostavat polttopuiksi.

 

Stefano näki Tecniko & Pratiko -lehdessä mainoksen vannesahoista. Perinteiset sahat eivät sovellu pienten ja keskisuurten yritysten tarpeisiin. Mainostetuissa sahoissa käytetään kuitenkin kapeita vannesahanteriä, ja ne on suunniteltu erityisesti edullisempaan puutavaran tuotantoon. 

Asiasta kiinnostuneena Stefano meni katsomaan Wood-Mizer-sahaa käytössä italialaisessa puutavaramessutapahtumassa. Esittely sai hänet vakuuttuneeksi siitä, että tämä oli juuri se kone, jonka hän tarvitsi tukemaan tavoitettaan monipuolistaa tuotevalikoimaansa. Hän tilasi Wood-Mizer LT20-sahan, joka on tarkoitettu pienyrittäjille. Vaikka tuottavampia ja tehokkaampia malleja oli saatavilla, Stefano valitsi pienemmän koneen. Hän halusi laajentaa liiketoimintaansa tavalla, joka oli järkevä hänen liiketoimintansa kannalta laajentamatta tarpeettomasti hänen resurssejaan.

 

 

"Jos se ei ole suoraa, se on polttopuuta!" Stefano nauraa. LT20-sahan avulla Stefano saattoi varastoida varastossaan olevat korkealaatuisemmat tukit rakentajille tarkoitettuihin mittatilauspuutavaralajeihin. Nyt hän voi tukkeja ostaessaan valita tukit nimenomaan sahaa varten, kun taas huonolaatuisemmat tukit käsitellään polttopuiksi.

"Se on luultavasti yksi parhaista investoinneistamme", hän kertoo. Hänen ideansa oli menestys kaikin puolin. Nyt hän myy mittatilaustyönä sahattuja palkkeja paikallisille rakentajille, rakentaa ja myy huonekaluja sekä aidan pylväitä ja lautoja. Niinä kuukausina, jolloin polttopuukauppa on hiljaista, hän voi jatkaa puun sahaamista ja huonekalujen rakentamista yksittäisille ostajille ja ravintoloille. Aiemmin polttopuu oli ainoa tuote, jota hän pystyi tarjoamaan tukeistaan, mutta sahan ansiosta hän voi tehdä paljon enemmän rahaa samoista tukeista työstämällä ne arvokkaammiksi tuotteiksi.

 

 

Sen sijaan, että Stefano poistaisi puun epätäydellisyydet, hän jättää ne ennalleen, jolloin tuloksena on maalaismaisempaa ja luonnollisemman näköistä puutavaraa, jota paikalliset rakentajat käyttävät mielellään remontteihin ja uusiin rakennuksiin. Hän tapaa usein arkkitehtejä ja asiakkaita keskustellakseen hankkeista, joissa he voivat katsella näytteitä ja kertoa omasta näkemyksestään. Hän voi toimittaa vastasahattua puutavaraa tai kuivattua, hiottua ja värjättyä puutavaraa, joka on valmis asennettavaksi. Kastanjapuu on hyvin suosittua.

Rakentajat ja asunnon omistajat arvostavat puun käyttöä hankkeissaan, koska se on luonnollinen materiaali, joka miellyttää silmää ja edistää kodin lämmintä ympäristöä. Stefano pitää siitä, että asiakkaat suhtautuvat hänen tuotteisiinsa myönteisesti - se ei ole mikä tahansa materiaali, vaan ainutlaatuinen ja kaunis! Hänen liiketoimintansa perustuu vain suusta suuhun etenevään mainontaan ja tien varrella olevaan kylttiin.

 

 

Kun hänen liiketoimintansa kasvoi LT20-sahan hankinnan myötä, Stefano päätti vaihtaa Wood-Mizer LT70-sahaan kapasiteetin ja tuotantomahdollisuuksien lisäämiseksi. Sahassa on hydraulisia toimintoja, jotka kuormittavat ja säätävät tukin asentoa ennen sahausta ja sahauksen aikana. LT70:ssä on myös hyödyllinen ominaisuus nimeltä Setworks-asetuslaite, joka tallentaa esiasetetut lautapaksuudet. Napin painalluksella Stefano voi varmistaa, että seuraavasta sahauksesta tulee juuri oikean kokoinen ilman, että hänen tarvitsee pysähtyä mittaamaan tai säätämään vannesahan korkeutta manuaalisesti.

 

 

Saha on yleensä toiminnassa kolmesta kahdeksaan tuntia päivässä sesongista ja tilausten määrästä riippuen. Stefano sanoo, että jos hän työskentelee yksin ja käyttää trukkia tukkien ja palkkien siirtämiseen, hän voi käsitellä sahalla 3-4 kuutiometriä puuta päivittäin. Jos hänellä on apua, hän voi helposti kaksinkertaistaa tuotantonsa.

 

Sahan sijoitetun pääoman tuotto oli odotettua parempi, ja toimintakulut olivat pienemmät.

Kuivattava puutavara pinotaan aurinkokuivuriin, joka käyttää auringon energian tuuletusaukkojen ja puhaltimien yhdistelmää puun kuivaamiseen paljon nopeammin kuin ilmakuivausmenetelmän avulla. 

 

 

Stefanon puutavara on FSC-sertifioitua, ja vaikka prosessi vei aikaa ja rahaa, se oli hänen mukaansa sen arvoista, koska se avaa paljon uusia mahdollisuuksia myydä puutavaraa rakennushankkeisiin.  "Saha todella pelasti meidät monin tavoin. Jos olisimme tuottaneet vain polttopuuta, olisimme joutuneet lopettamaan toimintamme."

"Neuvoni muille puualan yrityksiä harjoittaville on, että kasvutavoitteet on asetettava, mutta ne on otettava askel kerrallaan. Rakentakaa vankka perusta ennen kuin kasvatte liian nopeasti liian suureksi."

 

 

Hänen perheensä on edelleen vahvasti mukana yrityksessä. Hänen isänsä ja setänsä työskentelevät edelleen hänen kanssaan, ja myös vanhin poika Samuele, joka on 12-vuotias, auttaa mielellään. Kun häneltä kysytään, mitä hän ajattelee yrityksen johtamisesta jonain päivänä, Samuele naurahtaa ja sanoo: "Se on paljon kovaa työtä!" Mutta kuten hänen isänsä, isoisänsä ja isoisoisoisänsä oppivat, myös hän oppii, että kaikki pysyvä arvo vaatii kovaa työtä.

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!