Puuntyöstön opettelu Wood-Mizerilla Ruotsissa

Learning Woodworking with Wood-Mizer in Sweden

 

Joka kerta, kun ruotsalainen yrittäjä David Virén valmistaa laudan Wood-Mizer-höyläkoneellaan, hänestä tuntuu kuin olisi saanut uuden oppitunnin puusta. ”Puun työstäminen on muutakin kuin vain työtä. Se on oppimisprosessi, josta voi saada paljon tyydytystä”, hän selittää.

”Parasta puun työstössä on se, että sitä ei koskaan opi täysin. Aina on jotain ongelmia, vaikka olisi työskennellyt pitkään puun kanssa. Sanotaanpa esimerkiksi, että olet tekemässä asiakkaalle erikoisprofiilia, mutta et koskaan tiedä, tuleeko siitä hyvä. Kun saat sen, mitä halusit, se on ihana tunne”, David sanoo

Hänen yrityksensä "woodab”, joka on kotoisin Torsåkerista, pienestä kylästä Keski-Ruotsin Gästriklandin maakunnassa, on pieni perheyritys, jossa on vain kaksi työntekijää, isä ja poika, jotka ovat avoimia ja innostuneita tutkimaan lisää puuntyöstöä. ”Työnjako yrityksessäni on yksinkertainen. Isäni käyttää LT70-sahaa ja minä sahaan HR115-vaakahalkaisusahalla ja MP360-nelikutterihöylällä”, David kertoo. ”LT70-sahalla jyrsimme tukit ja valmistelemme materiaalin jatkokäsittelyä varten HR115-sahalla ja MP360-höylällä. Me tuotamme sahatavaraa varastoon, jotta voimme toteuttaa kaikki asiakkaiden puuhun liittyvät toiveet.”

 

 

David peri intohimonsa puuhun isältään Larsilta, joka aikoinaan käytti Wood-Mizerin LT40-sahaa. Lars on kokenut sahuri, joka on työskennellyt puuteollisuudessa yli 25 vuotta. Nyt hän nauttii saadessaan työskennellä LT70-sahallaan ja arvostaa luonnon läheisyyttä ja raitista ilmaa, vaikka hänen takkinsa peittyy sahanpuruun ja kädet ovat likaiset pihkasta suurimman osan päivästä.

Lars päivitti vanhan LT40-sahansa suurempaan LT70-sahaan vain muutama vuosi sitten. Hän myöntää, että uudella LT70-sahalla työ nopeutui ja tehostui ja käyttäjämukavuus ja sahaustarkkuus paranivat. Edellinen LT40 osoittautui luotettavaksi sahaksi, jonka avulla Lars pystyi harjoittamaan sahausliiketoimintaa pitkään. ”Isäni osti LT40-sahan käytettäväksi metsässämme. Hän sai kuitenkin niin paljon pyyntöjä, että hän lopulta päätti käyttää sitä kaupallisesti ja myydä sahatavaraa paikallisille asiakkaille. LT40-sahan ansiosta hänellä oli kokopäivätyö”, David muistelee. ”Isäni päätti vaihtaa LT70-sahaan, koska sahatavaran kysyntä kasvoi. LT70-sahassa on hydrauliset sahauspöydän toiminnot ja automaattinen laudan paksuuden säätö, ja se tarjoaa enemmän tehoa ja nopeutta tuottaa puutavaraa asiakkaille. Tämä päivitys oli tarpeellinen.”

 

 

Davidin seikkailu puutavaran kanssa alkoi vuonna 1998, kun hän sai ensimmäisen työpaikkansa suuren höyläkoneen käyttäjänä. Vuonna 2019 hän päätti ryhtyä yrittäjäksi ja avasi puuntyöstöyrityksensä isänsä sahausyrityksen rinnalle. ”Halusin täydentää isäni tuotantoa lopputuotteilla, joita voin tehdä HR115- ja MP360-koneillani”, David sanoo. Oman yrityksen ensimmäiset kuukaudet eivät kuitenkaan olleet helppoja Davidille. ”Suurin asia yritykseni käynnistymisessä oli hypätä vanhasta elämästä vakituisine palkkoineen kiireiseen oman yrityksen pyörittämisen maailmaan. Siirtyminen oli minulle vaikeaa”, David sanoo.

”Nykyään yrityksen hoitaminen on paljon helpompaa, koska olen oppinut hyödyntämään Wood-Mizer-koneiden tarjoamia mahdollisuuksia.”

 

 

Kun Davidilta kysytään, mikä kone on ratkaisevan tärkeä yrityksessä, hän vastaa epäilemättä: ”Ehdottomasti tärkein on LT70! Nopeus, lujuus, tarkkuus, käyttömukavuus tietokoneohjatulla mittausjärjestelmällä, helposti käsiteltävä – tämä vastaa tarkalleen meidän liiketoimintatarpeitamme.” Kun sahatavara on valmista, David sahaa laudat ja pelkat HR115-halkaisusahalla toista tuotantovaihetta varten. ”Valitsin tämän koneen säästääkseni isän aikaa, jotta hänen ei tarvitse keskittyä pelkkojen ja lautojen tekemiseen sahalla. Hän voi keskittyä vain suurten tukkien jyrsimiseen ja valmistaa suurempikokoista sahatavaraa jakosahausta varten HR115-sahalla. Tämä lisää tuotannon tehokkuutta huomattavasti”, David selittää. Viimeisessä tuotantovaiheessa David käyttää MP360-kutterihöylää lopputuotteiden valmistamiseen asiakkaille.

 

 

”Kuten näet, olemme koonneet pienen tuotantolinjan, johon kuuluu kolme Wood-Mizer-konetta. Aloitamme jyrsimällä tukin – se on isäni tehtävä. Seuraavaksi valmistan pienemmät laudat ja pelkat vaakahalkaisusahalla ja lopuksi teen MP360-höylällä valmiita tuotteita, kuten lattialevyjä, sivulautoja, kehyksiä ja paljon muuta”, David sanoo.

Ruotsissa puunjalostusteollisuudella on johtava asema taloudessa. Metsät peittävät kaksi kolmasosaa pinta-alasta, ja ruotsalaisilla on pitkä perinne puutyöstä ja puun työstöstä. Ympäri maata matkustava ulkomaalainen voi helposti havaita puusta valmistettuja taloja ja rakennuksia, jotka sijaitsevat kodikkaasti metsän siimeksessä tai järven rannoilla. Näihin huomionarvoisiin rakennuksiin tarvitaan rakennusmateriaalia, joka on luonto- ja ihmisystävällinen, helposti saatavilla ja jota on suhteellisen yksinkertainen työstää. ”Säännöllisten rakennuspuutilausten lisäksi asiakkaamme pyytävät minua valmistamaan puutavaraa talojensa ja rakennustensa kunnostusta varten. He tarvitsevat tietyn profiilin omaavia räätälöityjä levyjä ja paneeleita, jotta he saavat samaa tyyliä alkuperäisten talojensa korjaukseen”, David selittää. ”Restaurointiliiketoiminta on tärkeää. Ihmiset eivät halua haaskata tai heittää pois vanhaa puuta; he haluavat pitää talonsa ehjinä. MP360-höylän avulla voin tarjota asiakkailleni kaikki mahdolliset profiilit. Olen iloinen, että tällaisten mittatilaustöiden kysyntä kasvaa koko ajan.”

 

 

David ja hänen isänsä ymmärtävät, miten tärkeää on kehittää hyviä liikesuhteita tehdessään yhteistyötä asiakkaidensa kanssa. Toisaalta he silti luottavat myös paikallisen Wood-Mizer-jälleenmyyjän – Mekwood AB – palveluun. ”Se on erinomaista palvelua ja tukea. On hyvä, että meillä on Kjell Larsson (paikallinen jälleenmyyjä) vain puhelinsoiton päässä, koska sahayritystä pyörittäessä on aina jotain, jota voit tarvita – varaosia, öljyä, teriä tai teknisiä neuvoja. Nopea palvelu ja yhteydenpito ovat ehdottoman tärkeitä”, David selittää.

David nauttii saadessaan työskennellä joka päivä puun kanssa ja oppia uusia asioita puusta, ja hän miettii jatkuvasti työpajansa tulevaisuutta. ”Haluaisin päivittää höyläkoneeni viidellä sahauspäällä varustettuun MP365-kutterihöylään, jotta voisin tehdä vieläkin monimutkaisempia profiileja vain yhdellä läpimenolla. Ajattelen, että MP365-höylällä voisimme tehdä monimutkaisempia tilauksia asiakkaillemme!” hän sanoo.

 

 

Lisätietoja: https://www.instagram.com/wood_ab79/ 

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!