Massiivinen saha nosti tanskalaisen perheyrityksen liiketoiminnan aivan uudelle tasolle

Wood-Mizer, Europe

WM1000 in Denmark

Tanskalaisessa Varmingin kylässä asuva Thomas Lautrup Andersen kuuluu perheessään jo kolmanteen sukupolveen, joka omistaa paikallisen sahan. ”Kaikki alkoi vuonna 1952, kun isoisäni Bent Johannsen rakensi pienen puusepänverstaan”, Thomas kertoo. ”Verstas kasvoi ajan myötä, ja vuonna 1965 se muutettiin sahaksi.”

1970-luvulla saha oli aktiivinen yritys, joka työllisti noin 25 työntekijää. Vuonna 1988 Thomaksen eno Stig Johannsen otti yrityksen ohjaksiinsa. ”Vuonna 2002 iäkkäät isovanhempani katsoivat, että oli aika myydä yritys. Sahan osti Leif Schmidt, joka pyöritti sitä harrastuksenaan. Samaan aikaan enoni Stig omisti puusepänverstaan”, Thomas jatkaa. ”Vuonna 2014 Stig joutui vakavaan onnettomuuteen ja luovutti perheyrityksen hallinnan minulle. Vuonna 2017 ostin sahan takaisin Leifiltä, joka oli aiemmin ostanut sen isoisältäni.”

 

 

Nykyään Varming-saha on sahan ja puusepänverstaan yhdistelmä, joka kykenee toteuttamaan lähes kaikki puutyöprojektit. ”Mottoni on, että voimme tehdä puusta mitä tahansa”, Thomas toteaa. ”Kyseessä voi olla pieni projekti, vaikkapa yhden laudan vaihto, tai sitten koko katon asennus voimme tehdä molemmat laadusta tinkimättä. Ikkunat, ovet, lattiat ja katot, asennustyöt – teemme hyvää työtä, joka miellyttää sekä meitä että asiakkaitamme.

Verkkosivustolla www.varming-savvaerk.dk on esitelty joitakin valmiita projektejamme aidoista viinihyllyihin ja kirsikkapuukaappeihin.

Vaikka sahalle on vuosien varrella hankittu useita puuntyöstökoneita, toiminnan keskiössä on Wood-Mizer LT40 -vannesaha, jonka Thomas osti vuonna 2015.

 

 

”Minusta tuntuu vieläkin siltä, kuin olisimme aloittaneet toimintamme vasta eilen”, Thomas sanoo. ”En ollut koskaan kuullut Wood-Mizerista. Olin uusi tulokas tällä alalla.”

Wood-Mizer-sahoja on käytössä eri puolilla Tanskaa. ”On hienoa, että niiden toimintaa voi käydä katsomassa”, Thomas sanoo.

”Alussa yritin käyttää vain [Wood-Mizer] koneita. Se osoittautui menestykseksi. Pystyin tekemään voittoa ja näin, kuinka helppoa koneen käyttö oli.”

”Vietin puolet ajastani asiakkaiden parissa tekemällä puusepän töitä ja toisen puolen täällä verstaassa valmistamalla eri puutuotteita sahalla.”

LT40-sahalla voidaan sahata tukkeja, joiden halkaisija on enintään 90 cm ja pituus 6,5 metriä. Kun Thomasin tarvitsi sahata tätäkin suurempia tukkeja, hän kääntyi uudelleen Wood-Mizerin puoleen. ”Uskoin, että Wood-Mizerilla olisi tarjolla oikea kone. Päädyinkin ostamaan toisen Wood-Mizer-sahani, WM1000:n”, Thomas kertoo.

 

 

WM1000:n pääominaisuuksiin kuuluu se, että sillä voidaan sahata tukkeja, joiden halkaisija on jopa 1,7 metriä. Sahassa käytetään kapeaa vannesahanterää, joka tekee ohuen, 2 mm:n paksuisen sahausuran, jolloin yhdestä tukista saadaan useampia lautoja ja samalla syntyy vähemmän sahanpurua. WM1000-sahalla voidaan valmistaa leveitä lautoja ja pelkkoja, mikä on hyödyllistä esimerkiksi valmistettaessa työtasoja tai puutarhapenkkejä kiinteästä puusta.

 

 

”Tällä sahalla voin sahata minkä tahansa tukin”, Thomas sanoo. ”Minulla on uusia asiakkaita eri puolilta Tanskaa. Harvat toimijat pystyvät sahaamaan näin suuria tukkeja.”

WM1000-sahaan sisältyy massiivinen sahauspää, joka liikkuu kaksikiskoisella rungolla. Käyttäjä seisoo alustalla, joka liikkuu sahauspään mukana. Sahassa on ohjauspaneeli, jossa on asetukset laudan paksuuden määrittämiseen automaattisesti alustalla niin, että käyttäjä näkee jokaisen sahauksen ja voi tehdä oikeat päätökset tukin sahaamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla niin, että lopputuloksena on kaunis laudan pinta ja suurin mahdollinen tuotto.

”En odottanut, että näin suuri kone olisi näin nopea”, Thomas sanoo. ”Sahaan mänty- ja tammitukkeja. Yritän tietysti käyttää jokaista tukkia niin, että saan siitä mahdollisimman paljon tuotetta. WM1000-sahalla tämä on mahdollista, koska sen sahausjälki on erittäin tarkka.”

WM1000-sahan asennus vanhaan verstaaseen oli edullista ja helppoa, koska se vaati vain kahden kiskon asentamisen.

”Tällä koneella voin hoitaa kaikki tukkien sahaustyöt”, Thomas sanoo. ”Siksi ostinkin WM1000-sahan.”

Lisätietoja: www.varming-savvaerk.dk

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!