Puolalainen yrittäjä luo yksilöllisiä huonekaluja vanhasta puusta ja historiallisista rakenteista

OLD Mountains gives new life to salvaged wood

 

"Luonto ilahduttaa meitä" – on perusperiaate Kamil Brodalle, joka toimii yrittäjänä Puolan Skarżysko-Kamiennassa. Kamil työskenteli rahoitusalan yrityksissä 20 vuoden ajan, kunnes hän päätti vihdoin toteuttaa puutöihin liittyvät unelmansa. Hänen yrityksensä OLD Mountains on perustettu tarkoituksena luoda huonekaluja ja jokapäiväisiä käyttöesineitä puujätteestä, johon yhdistetään terästä, betonia, lasia ja muita materiaaleja - yhdistävänä tekijänä Kamilin johtoajatus, jonka hän haluaa välittää asiakkailleen näiden ainutlaatuisten tuotteiden avulla.

OLD Mountains on pieni perheyritys, joka sijaitsee keskikoisen kaupungin esikaupunkialueella, jota reunustavat metsät ja pellot, jossa on suhteellisen helppoa saada puuta ja jossa on riittävästi tilaa asentaa puuntyöstökoneita. Kamilin verstas on täynnä ammattimaisia puuntyöstöön soveltuvia koneita, lähinnä Wood-Mizerin koneita ja sisältää varaston yksilöllisiä asiakkaita odottavia tuotteita.

 

OLD Mountains crew

OLD Mountains logo made from wood

OLD Mountains guiding thought

 

”Puuntyöstöön erikoistunut yrityksemme suunnittelee ja valmistaa huippuluokan huonekaluja ja jokapäiväisiä käyttöesineitä, joiden valmistuksessa yhdistämme vanhan puun betoniin, teräkseen ja lasiin. Mainitun tyyppisiä materiaaleja yhdistämällä voimme tarjota asiakkaillemme hyvännäköisiä ja yksilöllisiä alkuperäisiä tuotteita. Tuotannossa käyttämämme puu on jätemateriaalia ja tulee käytöstä poistettujen maatilarakennuksien purkujätteistä tai vanhojen hedelmätarhojen raivaamisen yhteydessä kaadetuista puista. Teräs on kierrätysmateriaalia, jota saadaan romutetuista hylätyistä koneista ja jota pyrimme entisöimään soveltuvin osin omiin tuotteisiimme”, kertoo Kamil. ”Haluamme tuotteidemme muistuttavan menneistä ajoista mutta toisaalta haluamme niiden myös näyttävän kauniilta ja luonnollisesti myös olevan mahdollisimman käytännöllisiä.”

 

OLD Mountains product sample

OLD Mountain products from salvaged wood

OLD Mountains simple and practical everyday tools

 

Vielä eräs asia, joka tekee OLD Mountains -logon sisältävistä tuotteista erittäin poikkeuksellisia - ne heijastavat omistajilleen yrityksen alkuperäistä filosofiaa. Yhteinen tekijä yrityksen kaikille tuotteille on se, että ne edustavat ”elämän harmoniaa”, joka tarkoittaa harmoniaa luonnon kanssa sekä jokapäiväisiin esineisiin suunniteltua minimalista muotoilua ja toteutusta, mikä lisää järjestyksen ja siisteyden tunnetta. Mainitun tyyppinen lähestymistapa elämään voi auttaa meitä saavuttamaan sisäisen rauhan, turvallisuuden ja onnen tunteen. Viesti, jota OLD Mountains edustaa, liittyy suoraan filosofisiin käsitteisiin kuten wabi-sabiin, hyggeen ja lagomiin, jotka ovat vastakkaisia materialismille tai jatkuvassa oravanpyörässä juoksemiselle. Toisaalta ne myös on toteutettu meidän ympärillämme olevien materiaalien nykyaikaistamisella hyödyntämällä olemassa olevia materiaaleja ja niiden ominaisuuksia. Juuri tämän tyyppisiä tuotteita Kamil valmistaa verstaallaan. ”Tuotteemme auttavat ihmisiä löytämään tien onnellisuuteen. Ne vahvistavat ihmisten välisiä suhteita ja kun ihmisillä on valmistamiamme tuotteita ympärillään, ne auttavat ihmisiä saavuttamaan turvallisuuden ja luonnollisuuden tunteen. Asiakkaat arvostavat sitä, että tuotteemme ovat ”sellaisenaan hyviä” - mikä tarkoittaa sitä, että ne ovat yksinkertaisia, mukavia ja valmistettu luontoa kunnioittaen”, Kamil kertoo.

 

OLD Mountains milled wood seasoning

OLD Mountains wood salvaged from fruit orchards

 

Kamil Brodan yrityksessä on vain kolme työntekijää, joten roolit ovat selkeät. Ammattikokemustaan hyödyntäen Kamil vastaa uusien tuotteiden suunnittelusta, markkinoinnista ja yritystoiminnan laajentamisesta. Tiimin kaksi muuta jäsentä, Kamilin vanhempi veli ja Kamilin poika vastaavat varsinaisesta tuotannosta. ”Puun kanssa työskentely on ollut unelmani jo pitkään. Olen aina ihaillut veljeni Darekin kykyä ja taitoja lintulautojen, puisien lahjarasioiden ja puutarhakalusteiden valmistamisessa ja nyt voimme yhdistää osaamisemme ja tehdä töitä yhdessä puun parissa”, Kamil kuvaa.

Yritystoiminnan ensimmäiset kuukaudet eivät olleet helppoja perheelle, sillä he suhtautuivat työhönsä liian harrastusmaisesti, joten he eivät laskeneet aikaa, jota tarvittiin tuotteiden valmistamiseen. Sitten, kun tuotteen hinta piti laskea asiakasta varten, he pettyivät huomatessaan, että hinta oli liian korkea jotta siitä jäisi riittävästi voittoa. ”Halusimme saavuttaa itsenäisyyden, joten halusimme nostaa verstaamme tuottavuutta”. Siksi päätimme investoida Wood-Mizerin ammattimaisiin puuntyöstökoneisiin”, kertoo Kamil. Ensimmäinen OLD Mountains -yhtiön tilattu kone oli Wood-Mizer MP260 4-kutterihöylä, joka nopeutti oleellisesti käyttäjän työskentelyä puumateriaalin valmistelussa jatkotyöstöä varten. ”Meille on tärkeää voida käsitellä materiaalia nopeasti, tarkasti ja toistettavasti. Muutoin emme voi tarjota asiakkaillemme houkuttelevaa hinnoittelua suuremmissa erissä ja vieläpä lyhyillä toimitusajoilla”, Kamil kuvaa.

 

ood-Mizer MP260 at OLD Mountains amazing job

Wood-Mizer MP260 quick and easy adjustment

Wood-Mizer MP260 infeed table and control box view

Wood-Mizer MP260 side cutterheads

 

MP260 4-kutterihöylä yhdistää useampia puuntyöstötoimintoja yhteen laitteeseen, mikä säästää tilaa, pienentää huoltokustannuksia ja parantaa tehokkuutta. ”Se on luotettava ja hyväksi havaittu kone, jota on helppo käyttää ja säätää ja jonka avulla on mahdollista ylläpitää toistettavissa olevaa tuotantoa. Suoritin hakuja internetistä ennen kuin tilasin MP260 4-kutterihöylän. Huomasin, että sellainen oli tilattu ruotsalaisille markkinoille jo vuosia sitten, joten sen rakenne ja toteutus oli jo testattu vaativien skandinaavisten asiakkaiden toimesta. Tänä päivänä se on tarjolla Wood-Mizerin Puolan Kolossa sijaitsevalta tehtaalta, joten minun tyyppisen asiakkaan on varsin helppoa olla yhteydessä huoltoon. Voin vierailla tehtaalla ja nähdä koneet henkilökohtaisesti tai voin varata ajan, jolloin teknikko vierailee verstaassani. Tänä päivänä saumaton yhteistyö on avaintekijä liiketoimintojen rakentamisessa”, Kamil huomauttaa.

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile with MP100 planer

Wood_Mizer LT15CLASSIC Mobile in transportation

 

Toinen kone, jonka OLD Mountains on hankkinut verstaalleen, on siirrettävä LT15CLASSIC saha ja MP100 höylä. Sen avulla voimme valmistella materiaalit jo tuotannon alkuvaiheessa. ”LT15 siirrettävän sahan ansiosta voimme sahata tukit ja muotoilla tukit alustavasti heti paikan päällä. Esimerkiksi, kun vanhasta hedelmätarhasta raivataan puita pois voimme päättää tulevien tuotteidemme muodon jo paikan päällä”, Kamil kertoo. ”Käytössäni oleva LT15 sisältää sahapenkin poikkileikkausrakenteen ja sivutuet, jotka mahdollistavat myös lyhyiden tukkien käsittelyn, joten se on täydellinen ratkaisu materiaalin sahaamiseen pieniä arkipäivän käyttöesineiden valmistusta varten. Saha on varustettu tukevalla ja vahvistetulla runkokehyksellä, joka pysyy jäykkänä käytön ja kuljetuksen aikana. MP100 höylä on ihanteellinen ratkaisu märän puun alustavaan höyläykseen sahauspenkillä. Se voidaan lisäksi varustaa profiiliterillä ja sitä voidaan käyttää talonrakennuksessa tarvittavien palkkien valmisteluun. Meidän tapauksessa käytämme MP100:aa alkuperäisten väliseinien rakentamiseen.”

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile while sawmilling

Kamil Broda from OLD Mountains checking the quality after first cut

 

Yhteistyö Wood-Mizerin kanssa on auttanut tätä perheyritystä laajentumaan kahdella tärkeällä tavalla. Ensinnäkin, MP260 4-kutterihöylän käyttö nostaa materiaalien valmistelun hyötysuhdetta tarkkuudesta ja toistettavuudesta tinkimättä. Toiseksi, LT15CLASSIC saha yhdessä MP100 höylän kanssa mahdollistaa materiaalin valmistelun jo tukin sahausvaiheessa. Kamil Broda kertoo, että hyvien liikesuhteiden ylläpito Wood-Mizerin kanssa on suhteellisen helppoa, sillä yhtiö todella välittää hyvästä asiakaspalvelusta. Jokainen, joka on koskaan hankkinut tuotteen OLD Mountains -yritykseltä, on varmasti huomannut saaneensa esteettisen ja toiminnallisen tuotteen lisäksi jotakin muutakin - filosofisen ohjeen ja mallin siitä, kuinka ”elää järkevästi ja kohtuullisesti”.

 

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

 

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!