Sahaamista, juustonvalmistusta ja maanviljelyä Slovenian Alpeilla

Sawmilling, Cheese Making, and Farming in the Slovenian Alps

 

Danilo Bončina asuu Čadrgissa, Tolminin lähellä sijaitsevassa kylässä, joka sijaitsee 700 metrin korkeudessa merenpinnasta. Danilo harjoittaa pääasiassa maanviljelyä ja maatilamatkailua maatilallaan PRI LOVRČU:ssa, jossa he kasvattavat karjaa ja tuottavat maitoa omassa meijerissä. "Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Čadrgin kylään, jossa voit nauttia raikkaasta ilmasta ja hiljaisuudesta. Maatilallamme on kaksi vierashuonetta, toinen 4:lle ja toinen 5:lle hengelle. Olet myös tervetullut tilaamaan lauantai- tai sunnuntailounaan ja vierailemaan meijerimme tiloissa."

 

 

Maatila on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Tilan pääasiallinen tulonlähde on meijeri, jossa valmistetaan yleistä juustoa nimeltä tolminc. 

"Juustonvalmistusperinne syntyi jo vuosia sitten, kun kylämme syntyi. Juustoa käytettiin ruoaksi ja sitä tehtiin ja käytettiin kotona. Juuston kuljettaminen oli ennen mahdotonta, kunnes rakennettiin tie, joka vei juustoa laaksoon myytäväksi eri puolille Sloveniaa ja ulkomaille."

 

 

"Pääasiassa elämme juustoista, ja sato käytetään yleensä omiin tarpeisiimme ja vieraillemme, sillä meillä on kaksi vierashuonetta. Myymme vain ylijäämäjuustoa."

Danilo on kuitenkin hiljattain aloittanut sahauksen, sillä alueen metsiä käytetään pääasiassa puun keräämiseen ja puutavaran valmistukseen.

Danilo ja hänen perheensä ostivat Wood-Mizer LT15 -sahan uuden tallin rakentamista varten. "Päätimme ostaa sahan, joka olisi helppokäyttöinen ja mahdollisimman toimiva. Harkitsimme Wood-Mizer-sahan hankkimista, ja kuuden kuukauden kuluttua ostimme sen ja otimme sen käyttöön. Sahan kokoaminen kesti vain noin tunnin, ja silloin pystyimme jo aloittamaan sahauksen nopeasti ja laadukkaasti."

 

 

"Kokoonpano oli helppoa, ja saha on siirrettävissä, ja se toimii sähköllä tai dieselillä. Kaikki uuden tallin rakentamiseen tarvitsemamme puu sahattiin periaatteessa sahallamme."

Sahasta on tullut olennainen osa heidän jokapäiväistä elämäänsä. Kuten Danilo kertoo, "saha toimii käytännössä koko ajan. Sahalla sahataan puuta omiin tarpeisiimme ja joskus myös naapureillemme. Saha sahaa kaiken muotoisia tukkeja, olivatpa ne paksuja tai ohuita, suoria tai kaarevia. Naapurit tuovat usein tukkejaan meille aamulla, ja iltapäivään mennessä saamme laudat valmiiksi."

 

 

Sahan ansiosta Danilo on pystynyt hyödyttämään paitsi omaa maatilaansa myös lähikylän asukkaidensa elämää toimittamalla heille puutavaraa ja muita sahauspalveluja. "Ainoa asia, jota kadumme, on se, ettemme hankkineet sahaa aikaisemmin, koska se on todella monipuolinen, tekee laadukasta sahatavaraa vähemmällä jätteellä ja on helppokäyttöinen."

Lisätietoja PRI LOVRČU -maatilasta:  www.prilovrcu.si

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!