Tukkien sahausta Ranskan Alpeilla siirrettävän Wood-Mizer LT70 -sahan avulla

Marcin Kozłowski, PR Specialist

Sawmilling in the French Alps with a Wood-Mizer LT70 Mobile Sawmill

 

Mikä on paras saha vuoristoalueilla työskentelyyn? Sahaustoiminta Alpeilla vaatii paljon luonnetta ja päättäväisyyttä paikallisilta sahureilta. Sahojen hinaaminen vuoristoteitä pitkin voi olla haastavaa jopa kokeneillekin sahureille. Puuntyöstötaidon ja käytännön tiedon lisäksi he tarvitsevat myös kunnolliset sahauslaitteet työnsä hyvin tekemiseksi.

Xavier Poulat Trièvesin vuoristoalueelta väittää, että paras saha, joka hänellä on koskaan ollut, on siirrettävä Wood-Mizerin LT70-saha, jossa on täydellinen hydrauliikka ja langaton ohjausyksikkö. Hänen mielipiteensä perustuu kokemukseen, sillä hänen LT70-sahansa on viides Wood-Mizerin laite, jota hän on käyttänyt sahaurallaan.

 

 

Monestier-de-Clermontissa, Ranskan Alpeilla sijaitsevassa pienessä kylässä Trièvesin vuoristossa, on paljon tarvetta sopimuspohjaisille kenttäsahapalveluille. Kylässä asuvat ihmiset tarvitsevat laadukasta puuta talojen rakentamiseen, maatilojen ylläpitämiseen ja yksilöllisten huonekalujen valmistukseen. He ymmärtävät, että heitä on siunattu runsailla metsillä ja he haluavat, että puu hankitaan paikallisesti ja että puu ja siitä saatu tuotto hyödyttävät paikallista talouselämää. Paikalliset kyläläiset uskovat vahvasti, että puut ovat luonnon lahja, jota ei pidä hukata. 

“Olen usein nähnyt kauniiden lehtipuiden kaatamisen ja niiden myymisen polttopuuna. Minusta tuntui pahalta, koska tajusin näiden puiden ansaitsevan paljon enemmän. Sitä olisi voitu käyttää puusepäntöissä, kaappien valmistuksessa tai puisten esineiden valmistamiseen ja korjaamiseen.  Heti kun löysin yritykselleni oikean sahan, tiesin, että tehtäväni oli pelastaa paikallista puuta ja antaa ympärillä olevien ihmisten hyötyä siitä. Nykyään yritän työskennellä vain paikallisesti kasvaneiden puiden kanssa ja käsitellä niitä paikallisen yhteisön hyväksi”, kertoo Xavier Poulat, sahayrittäjä, jolla on yli 26 vuoden kokemus Wood-Mizerin LT70-sahan käytöstä.

 

 

Xavier on syntynyt maaviljelijäperheeseen, jolla on kiinteä yhteys maahan ja metsään. Hänen isänsä unelma oli nähdä hänen työskentelevän maatilalla, vaikka Xavier päättikin tulla sahuriksi. ”Ennen liiketoimintani aloittamista työskentelin 15 vuotta metsäalalla ja sain oppini kahdelta metsätyössä olevalta veljeltäni. Näin siirrettävän sahan ensimmäisen kerran metsänhoitomessuilla 1994 ja olin täysin hämmästynyt tästä ideasta. Otin välittömästi yhteyttä Wood-Mizerin edustajaan ja allekirjoitin ostotilauksen myöhemmin sinä päivänä” Xavier muistelee. 

Xavierin alku sahaliiketoiminnassa oli täysin intohimoista ja sitoutunutta, sillä hänellä ei ollut vaikeuksia löytää palveluilleen asiakkaita. Sahan käytön opetteleminen oli suhteellisen helppoa, vaikka hänen täytyikin kehittää oikeaa teränhuoltotekniikkaa. ”Aikoinaan oli todella haastavaa teroittaa ja harittaa sahanterää. Tänä päivänä sahanterät ovat paljon tehokkaampia, koska huollan ne omalla Wood-Mizerin teroituslaitteellani. Sahurit voivat helposti käyttää ja säätää Wood-Mizerin sahaa, vaikka he tietäisivät vain vähän yleismekaniikasta”, Xavier vahvistaa.

 

 

Xavier käyttää Wood-Mizerin LT70-sahaa ja myöntää, että se on hänen uransa viides Wood-Mizerin saha ja ylivoimaisesti paras. Vuosien varrella kaikki hänen Wood-Mizerin laitteet ovat olleet hinta-laatusuhteeltaan hyviä tuotteita, koska ne ovat aina olleet vankkoja ja luotettavia. ”Olen seurannut Wood-Mizerin laitteiden kehitystä siitä lähtien, kun yritys tuli Ranskan markkinoille. Yritän päivittää sahani 4-5 vuoden välein, koska laitteisiin tulee uusia parannuksia. Aloitin bensiinikäyttöisellä LT40-sahalla ja tämän jälkeen vaihdoin sen dieselkäyttöiseen LT40-sahaan. Viimeisinä vuosina sahani on ollut ainoastaan LT70.    Tämä on kolmas peräkkäinen LT70-sahani”, Xavier kertoo. 

Siirrettävä LT70-saha on täydellinen valinta sahureille, jotka työskentelevät suuren puukapasiteetin kanssa ja tarvitsevat nopean tuotantoajan.  Xavierin LT70-saha on siirrettävä, joka mahdollistaa hänen matkustamisen kaikkialle sopimuspohjaista kenttäsahausta varten. Nykyään hän ei voi kuvitellakaan työskentelevänsä ilman sahauspöydän hydraulisia toimintoja, joka sisältää pystysivutuet, keskitetyn kaksivartisen tukinpuristimen ja ketjukäyttöiset tukinkääntäjät. Sahanterän käyttöiän pidentämiseksi hän käyttää kaarnanjyrsijää. Ennen kaikkea Xavier arvostaa langatonta ohjainta, jolla konetta voi käyttää kätevästi sääolosuhteista riippumatta. ”Edelliseen LT40-sahaani verrattuna LT70 toimii nopeammin ja tarjoaa suuremman sahauskapasiteetin. Pystyn nyt kääntämään suuria tai vinoja puita täyshydraulisen sahauspöydän avulla. Lisäksi kaikki säätimet on linkitetty langattomaan ohjausyksikköön, joten voin kävellä ympäri sahaa ja hakea itselleni parhaan työasennon. Kaikki nämä LT70-toiminnot ovat parantaneet työtapaani", Xavier huomauttaa. 

 

 

Xavier työskentelee mielellään paikallisille asiakkaille 100 kilometrin säteellä ja toimittaa heille paikallisesti hankittuja puutuotteita. Hänet tunnetaan joustavuudestaan, sillä hän pystyy hinaamaan siirrettävän LT70-sahansa lähes jokaiseen asiakkaan toivomaan paikkaan ja tekemään kaikenlaisia sahaukseen liittyviä ihmeitä. ”Ihmiset arvostavat sitä, että voin tulla heidän työmaalle koneen kanssa ja tehdä kaiken työn heidän puolestaan. Voin toimittaa heille laudat, pelkat ja kattopalkit. Olen sahannut urallani kaikenlaista puuta, mukaan lukien havupuuta, lehtipuuta, poppelia, kastanjaa jne. En ole koskaan joutunut valittamaan työn puutteesta – käsittelen noin 1000 kuutiometriä puuta vuodessa”, hän kertoo.  

”Työskentelen paljon omatoimirakentajien kanssa, jotka osaavat organisoida työnsä tehokkaasti. He pinoavat traktoreilla tukit sahauspaikan lähelle ennen saapumistani, nostavat tukeista juuri sahatut laudat heti sahauksen jälkeen ja laittavat ne lopuksi pinoon. Asiakkaani kysyvät minulta usein talonrakentamisessa käytettäviä 6,5 m leveitä puunrunkoja, mutta aikaisemmin tein heille vieläkin isompia runkoja. Ensimmäisellä LT70-sahallani, jossa oli 8,5 m pitkä sahauspöytä, kävin useissa hiihtokeskuksissa sopimuspohjaisten kenttäsahausten takia. Haasteena oli hinata matalalla maavaralla varustettua ja lähes 3-tonnia painavaa konetta mutaisilla, vuoristoisilla poluilla. Nykyään työskentelen vain 6,5 m pitkän sahauspöydän kanssa, joka on hyvä kompromissi kapasiteetin ja siirrettävyyden välillä.

 

 

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!