Tammen sahaamista Wood-Mizerin LX50-sahalla Alankomaissa

Betty Morsinkhof, Netherlands

Houtzagerij Otten

 

Bob Otten pyörittää hollantilaisessa Luttenin kylässä sijaitsevaa omaa The Otten Sawmill -nimistä yritystään. Tammea hienompaa puuta ei ole olemassa tälle käsityöläiselle, joka suhtautuu työhönsä syvän intohimoisesti. Hän viettää päivänsä ulkona työskennellen: "On ihmisiä, joita ei voi pitää sisätiloissa... Minä olen yksi heistä", Bob sanoo. Tammi sopii täydellisesti aitojen heinäseipäiden, maalaismaisten latojen, perinteisten kattorakenteiden ja muiden tuotteiden valmistukseen. Bob Otten valvoo koko prosessia - puiden kaatamisesta ja sahauksesta itse rakentamiseen. 

Kun ajat Ottenin tilalle, yksi asia pistää heti silmään - tukeva tamminen heinälato, joka on metsäkauriiden ja vapaana pidettävien kanojen majapaikka. "Tammi on maailman kaunein puu", Bob toteaa. "Siinä on lämmin, ylellinen ulkonäkö ja se on pitkäikäinen. Tammessa on tietynlaista hienostuneisuutta. Ja kyllä, sillä on hintansa. Mutta valikoitu joukko ihmisiä arvostaa tammea ja valitsee tietoisesti tämän puulajin."

 

 

Tie ammattiin

Bob Otten kouluttautui alun perin puutarhuriksi. Hänen isänsä, jolla oli myös oma metsätalousyritys, huomasi hänen kykynsä työskennellä tammen kanssa. "Hän pyysi minua mukaan yritykseen. Meidän oli työskenneltävä yhdessä vähintään vuosi, vaikka toinen meistä ei pitänyt siitä. Se oli hänen ehtonsa", Bob kertoo nauraen. "Minulle se tarkoitti kolmen päivän työskentelyä metsässä koneistajana. Ja kaksi päivää sahaamista ja rakentamista isäni kanssa. "Kun hänen isänsä osti erän pyöreää puuta, erityisesti tammea, kävi nopeasti ilmi, että Bobilla oli luontainen kyky tällaiseen työhön. "Kun löytää intohimon puuta kohtaan, se ei koskaan taannu. Isäni tietysti tiesi sen alusta alkaen. Ja juuri niin kävi minullekin."

 

 

Isän kuoleman jälkeen myös metsäelinkeino loppui. Bob alkoi työskennellä itsenäisenä kuljettajana metsäteollisuudessa. Se oli tietysti hyvä työ, mutta hänen sydämensä oli muualla - sahaaminen ja rakentaminen olivat sitä, mitä hän rakasti eniten. "Yli vuoden ajan työskentelin tienvarressa tienreunoja niittäen. Sitten näin, kun ne ajoivat ohi, siis kuorma-autot täynnä raakapuuta. Kutina voimistui." Kun hän ja hänen vaimonsa Gerwine saivat tilaisuuden ostaa talon Luttenin läheltä, hänen unelmansa muuttui lähemmäksi toteutumistaan. Hän halusi jotain muuta kuin tontilla olevan puisen vajan. Tietenkin hän osti paljon pyöreää puutammea rakentaakseen itselleen uuden hallin. Ja siitä alkoi Houtzagerij Otten (hollanniksi Ottenin saha). 

 

Sahuriksi kehittyminen

Bobin vaimo Gerwine on korvaamaton osa Houtzagerij Ottenia. Hän auttaa miestään yrityksen hallinnossa, tuottaa esitteitä ja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Näin Bob voi keskittyä suureen intohimoonsa: sahaamiseen ja rakentamiseen. Bobin tavoitteena on tehdä koko prosessi itse: puunkaato, sahaus ja rakentaminen. Tämä edellyttää ammattimaista sahausta.

 

 

Pitkän harkinnan jälkeen hän teki päätöksen ostaa Wood-Mizer-saha. ”Hollannin markkinoilla on lukuisia sahamerkkejä. Wood-Mizer voi olla hieman kalliimpi muihin verrattuna, mutta sen laatu on keskiarvoa parempi,” Bob ilmoittaa. "Gerlo Breukers on Wood-Mizerin Alankomaiden jälleenmyyjä, mutta olen tuntenut hänet paljon kauemmin. Vuosien ajan hän kävi kotonamme siirrettävän sahansa kanssa. Rakastin olla sahan ympärillä; se oli ihanaa. Häneltä opin sahauksen taidon. Ja tietysti olen myös nähnyt hänen sahansa laadun", Bob kertoo. "Gerlo on käytännönläheinen kaveri ja tietää mistä puhuu. Luotin siihen, että voisimme tehdä rehellistä elinkeinoa yhdessä. Tämä todella toteutuikin. Jos jokin on pielessä, voin soittaa hänelle milloin tahansa. Siitä on paljon apua!"

 

Gerlo Breukers suositteli Houtzagerij Ottenin toimintaa varten kiinteää Wood-Mizer LX50-sahaa. "Työmme kannalta tämä saha on täyttänyt odotuksemme sataprosenttisesti", Bob vakuutti. "Paikan päällä sahaaminen ei ole tavoitteeni. Haluan sahata pyöreää puuta lankuiksi ja palkeiksi", hän selittää. "LX50 on pienin Wood-Mizerin kiinteiden sahavalikoimien malli. Tässä sahassa ei ole hydraulisia toimintoja. Myönnettäköön, että asiat saattaisivat edetä nopeammin, jos näin olisi. Minulla on kuitenkin pieni tarrain tukkien nostamiseen ja kääntämiseen. Se toimii erittäin hyvin. Tämä on sopiva laite täällä käsiteltäville tukkikokoluokille. Se sahaa erittäin tarkasti ja säilyttää tarkat mitat. Se on tärkeää rakenteille, joita teemme täällä. LX50 riittää meille tällä hetkellä", hän jatkaa. "Jos tilausten määrä kasvaa tulevaisuudessa, tuotantoa on lisättävä. Silloin kannattaa harkita suuremman ja tehokkaamman sahan hankkimista."

 

 

Wood-Mizer päivitti hiljattain LX50-sahasarjaansa, jonka tuloksena syntyi kaksi uutta mallia - LX50START ja LX50SUPER, joiden hinnat ovat alhaisimmat markkinoiden edullisimpien sahojen joukossa. Niillä voidaan sahata halkaisijaltaan jopa 66 cm:n tukkeja. Nämä laitteet voi nyt ostaa verkkokaupasta ja ne toimitetaan yhdellä kuormalavalla.

 

Paluu oman käsityötaidon pariin

Bob oppi käsityönsä isältään, puhtaasti käytännönläheisesti, ja hän nauttii siitä. Hän valmistaa pöytiä, aitoja, latoja, heinäsuojia ja suojia taitavin käsin. Perinteisiä töitä, jossa käytetään tappiliitoksia. "Minusta se on oikea tapa puurakentamiseen", hän kertoo. Hän soveltaa samaa tekniikkaa perinteisiin kattoristikoihin. "Esimerkiksi historiallisten maalaistalojen restaurointitöissä. Mutta tammea käytetään yhä enemmän myös hienoissa uusissa kodeissa."

 

 

"Kauneus on siinä, että rakennamme ladon tyhjästä suoraan tontille. Koska hoidamme koko prosessin itse, laadunvalvonta on parempaa.  Teemme töitä rakennusliikkeille ja yksityishenkilöille", hän sanoo. "Ihmiset tulevat usein luoksemme tietyn idean kanssa. Selvitämme yhdessä heidän toiveitaan ja ideoimme yhdessä heidän kanssaan mahdollisuuksia. Yhteistyössä voimme laatia selkeän suunnitelman, ja rakentaminen toteutetaan sitten paikan päällä", hän jatkaa. "Yhdessä tai korkeintaan kahdessa päivässä se on pystyssä. Katson aina ylpeänä taaksepäin." Hänestä on myös ihastuttavaa, kun ihmiset antavat puutarhoissaan oleville vanhoille puille uuden elämän sahaamalla ne ja tekemällä puutavarasta jotakin, kuten käsityönä valmistettuja pöytiä. "Hieno konsepti. Tällaista työtä rakastan tehdä. Kaipaan jatkuvasti tätä haastetta. Tämä työ tuottaa minulle suunnatonta iloa".

Valokuvat: Boyd Winters

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!