Tammen sahaamista Wood-Mizerin koneilla Walesissa

Wood-Mizer, Europe

Sawmilling Oak with Wood-Mizer Machines at the Welsh Customer Days 2023

 

Vuonna 2023 vuosittaiset Wood-Mizer-asiakaspäivät pidettiin Oak Frame Company -yhtiön tiloissa Saint Asaphissa, Pohjois-Walesissa. Simon Belfield, intohimoinen sahuri ja yrityksen omistaja, on erikoistunut erilaisten tammi- ja lehtikuusituotteiden valmistukseen, mukaan lukien valmiit mökit, huvimajat, autotallit ja puutarhavajat, mutta ennen kaikkea - tammikatot, kehykset ja rakenteet. ”Nautin aina työskentelystä puun parissa”, kertoo Simon. ”Puu viehättää kaikkia. Sillä on niin paljon loppukäyttöä. Se on loppujen lopuksi ilmiömäinen tuote."  

Simon Belfield on aina ollut innostunut puusta, joten hän aloitti puutavaran kaato- ja puusepäntyöt valmistuttuaan lukiosta. "Aloitin sahaamisen noin 30 vuotta sitten erään urakoitsijatoverini kanssa. Minun on mainittava sahurikollegani Dai Watkin Jones, joka auttoi minua paljon yritykseni perustamisessa. Rakensin tuolloin suureen telineessä olevaan pyörösahaan pohjautuvan sahani, jota päivitin myöhemmin niin, että siitä tuli kiinteä vannesaha. 13 vuotta sitten muutin nykyiselle paikalleni ja ostin ensimmäisen siirrettävän sahani, Wood-Mizer LT40 Mobile -sahan", Simon kertoo. 

 

 

Simonin LT40-saha suoriutui erittäin hyvin siihen puumäärään nähden, jota hän aikoinaan käsitteli. Hän päätti kuitenkin tehostaa tuotantoaan LT70-sahalla, johon oli yhdistetty tukkiannostelija, materiaalinlajittelupöytä ja EG300-särmäsaha. "Päätimme päivittää työpajamme LT70-sahalinjaan, koska sen mahdollisuudet ovat laajemmat kuin LT40:n, ja se yltää suurempaan puun käsittelymäärään", Simon kertoo. "Kestävään tukkiannostelijaan mahtuu tukkeja yhtä työvuoroa varten. Sahapää ja sahauspöytä pystyvät käsittelemään suurempia tukkeja, mikä on parempi asiakkaille, jotka haluavat leveämpiä lautoja. Sahapään takana on tarttujat, joilla tuore sahatavara siirretään seuraavalle koneelle siirrettävälle kuljetinhihnalle." 

EG300 on myös tärkeä kone Simonin sahauslinjassa, sillä sen avulla saadaan tarkan mittaisia lautoja. "Nyt otan sahatavaran vastaan sahalta ja lähetän sen eteenpäin särmäsahaan, joka sahaa sahatavaran haluttujen mittojen mukaisiksi laudoiksi. Sitten pinoamme laudat ja ne menevät kuivuriin. On totta, että sahauslinjalla tarvitsemme vähemmän työvoimaa käsittelyyn, mutta toisaalta nostamme työllisyyttä pidemmälle linjalla, särmäsahalla, 4-kutterihöylällä tai SlabMizer-tasojyrsimellä."

 

 

Wood-Mizerin järjestämät ja Oak Frame Companyn kanssa yhteistyössä järjestetyt Walesin asiakaspäivät olivat erinomainen tilaisuus tutustua puunjalostusteollisuuden uutuuksiin. Kymmeniä vierailijoita saapui Simonin takapihalle katsomaan uusimpia Wood-Mizer-koneita ja -laitteita ja seuraamaan, miten hän muuntaa tammea ensiluokkaisiksi puutuotteiksi. Koneiden esittelyn lisäksi kävijät jakoivat myös näkemyksiä ja kokemuksia puuhun liittyvistä aiheista muiden sahaajien ja puunjalostajien sekä Simon Belfieldin ja hänen tiiminsä kanssa. 

"Eilinen päivä oli meille kiireinen, sillä näyttelyssä vieraili niin paljon ihmisiä", Simon raportoi. "Wood-Mizer esitteli uusia koneita ja laitteita, esimerkiksi vaikuttavan akkukäyttöisen LT15 WIDE -tukkivannesahan, joka on juuri julkistettu Isossa-Britanniassa, siirrettävän LT15CLASSIC Mobile -sahan ja LT40 WIDE Mobile -sahan uudella tehokkaalla 25 hv:n dieselmoottorilla, siirrettävän LT70 Mobile -sahan vahvimmalla G57-bensiinimoottorilla ja 50 mm:iä leveillä terillä sekä staattisen LT70 WIDE -tukkivannesahan, jossa on etäkäyttöasema, tukkiannostelija ja laudanlajittelulaite." 

 

 

Tapahtumassa esiteltiin myös useita muita lopputuotteiden lisäarvon kasvattamiseen tarkoitettuja Wood-Mizer-koneita: MB200 SlabMizer-tasojyrsin pöytälevyjen höyläämiseen, uusin MP280 4-kutterihöylä, sekä alalla hyväksi havaittu MP360 4-kutterihöylä "Olemme hiljattain valmistaneet MB200 SlabMizer -tasojyrsimellä tammipöytätasoja, joista tuli upeita. Joka kerta, kun halkaisen uuden tukin, en malta odottaa, millaisia puun syyrakenteita löydän sen sisältä. Se saa sydämeni aina lyömään tyhjää", Simon myöntää.   

"MP360 4-kutterihöylä on erinomainen lisäkone sahalle, sillä sen avulla leveiden lautojen ja pelkkojen profilointi on nopeaa ja tarkkaa", Simon huomauttaa. "Sama pätee MB200 SlabMizer tasojyrsimeen, jolla voidaan pintakäsitellä jopa 1,4 m leveät ja 3,5 m pitkät puulevyt. SlabMizer pystyy siihen, mihin muut koneet eivät pysty. SlabMizerilla voit ottaa pois minimaalisen määrän materiaalia menettämättä paljon levyn paksuudesta. Leveille levyille ja pelkoille on olemassa hyvät markkinat, ja asiakkaat ovat valmiita maksamaan näistä premium-tuotteista lisämaksua." 

 

 

Lopuksi kävijät saattoivat seurata, kuinka uusin akkukäyttöinen Wood-Mizer LT15 -tukkivannesaha sahasi valtavan, halkaisijaltaan 90 cm:n tammitukin. Sahamalli on juuri saanut ensiesittelynsä Yhdistyneen kuningaskunnan markkinoilla, ja se on jo herättänyt paljon huomiota alalla. "Akkukäyttöinen LT15-tukkivannesaha perustuu tunnettuun LT15CLASSIC-malliin, jossa on erinomaiset ominaisuudet näin pieneksi sahaksi", Simon selittää. "Se on hyvin suunniteltu, hiljainen ja käyttäjäystävällinen, ja sen akun käyttöikä on hämmästyttävä. Jos olisin pienyrittäjä, akkukäyttöinen LT15-saha voisi olla korvaamaton työkalu työpajassani."     

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!