Skotlantilaiset sahat luottavat nykyaikaiseen Wood-Mizerin WB2000-teknologiaan voiton tuottamiseksi

Wood-Mizer, Europe

Scottish Sawmillers Rely on Modern Wood-Mizer WB2000 Technology to Generate Profit

 

"Skotlanti on kaunis maisemineen, lukuisine linnoineen ja arvaamattomine sääoloineen. Edinburghin pohjoispuolella matkustavat pääsevät Perthiin, jossa he saattavat luulla olevansa sivistyksen viimeisessä linnakkeessa, mutta vuorten takana onkin Inverness. Mikroilmastonsa ja hedelmällisen maaperänsä ansiosta tämä yllättävän lämmin pieni osa Pohjois-Skotlantia sopii erinomaisesti hyvän puutavaran kasvattamiseen", sanoo Novar Sawmillin omistaja Ronald Munro Ferguson. "Kaupallisesti kasvatetut puut, kuten kuusi, lehtikuusi ja pihta, soveltuvat erinomaisesti talojen ja mökkien rakentamiseen. Yhä useammat ihmiset ovat tulleet tietoisiksi paikallisella puutavaralla rakentamisen eduista." 

Ronald Munro Ferguson tulee suvusta, joka on ollut mukana metsätaloudessa ja sahauksessa sukupolvien ajan. Varttuminen Novar Estate -tilalla, joka sijaitsee vain 20 mailia Invernessistä pohjoiseen ja jossa on runsaasti rikkaita metsiä ja laidunmaita, sai Ronaldin tiedostamaan Skotlannin luonnon arvon ja kauneuden. "Ryhdyin tosissani mukaan sahaukseen vain 12 vuotta sitten. Puun työstäminen tuottaa minulle paljon tyydytystä monista syistä - sen tuoksu ja tuntu sormieni alla sekä sen lukuisat käyttökohteet. Useimmat meistä esimerkiksi viihtyvät skandinaaviseen tapaan rakennetuissa puumökeissä tai Alpeilla rakennetuissa mökeissä", Ronald huomauttaa. "Osallistuin kerran Ruotsissa hirsitalojen käsinrakentamisen kurssille. Novarin sahalla käytämme kuitenkin Wood-Mizerin tarjoamaa uusinta sahaus- ja puuntyöstötekniikkaa erilaisten puutuotteiden, kuten aitojen, puutarhakalusteiden, pienten vajojen ja puutarhahuoneiden valmistukseen." 

 

 

Novar Sawmill sijaitsee suhteellisen pienellä 3 hehtaarin alueella, ja metsät levittäytyvät lähes 4000 hehtaarin alueelle. "Tällä hetkellä sahaamme rajoitetusti pyöreää puutavaraa. Myymme suuren osan siitä muille sahayrityksille, mutta Wood-Mizer-sahalinjan myötä odotamme voivamme hyödyntää paljon enemmän tätä puutavaraa", Ronald lisää. "Noin kolmasosaa metsistämme hoidetaan 'jatkuvana viherpeitteisenä alueena', jota harvennamme silloin tällöin ja jätämme luontaisen uudistumisen varaan, kun taas kaksi kolmasosaa koostuu kaupallisesti kasvatetuista sitkankuusista, Norjan- ja Douglas-kuusista ja lehtikuusista. Istutamme hakatun metsäalueen uudelleen viiden vuoden kuluessa."

Aikaisemmin Novar Sawmill myi yli 300 vajaa vuodessa, jotka hankittiin toiselta toimittajalta; Ronald päätti kuitenkin lopettaa tämän järjestelyn ja investoi nykyaikaisiin koneisiin voidakseen valmistaa modulaarisia vajoja ja puutarhahuoneita itse, paljon paremmin toteutettuna.  

 

 

Saha työllistää seitsemän henkilöä, jotka käyttävät huippuluokan koneita ja työkaluja, kuten WB2000-teollisuussahaa, jossa on tukkipöytä, lajittelupöytä ja EG300-särmäsahaa. Yrityksellä on myös käytössä teollisuustason kutterihöylä, jota saatetaan pian laajentaa toisella, kompaktimmalla Wood-Mizerin laitteella. "Työskentelimme aluksi LT70 WIDE Remote -sahalla, joka oli asennettu tuotantolinjaan, mutta päätimme myydä sen toiselle sahalle Walesissa ja päivittää sahamme WB2000:een, jolta odotamme paljon parempaa tuotantokykyä, suurempaa sahauskapasiteettia ja suurempaa tarkkuutta", Ronald kertoo. "Meillä on paljon suuria, 120 vuotta vanhoja Douglas-kuusia, ja asiakkaamme pyytävät meitä usein valmistamaan kuuden tai seitsemän metrin pituisia palkkeja. WB2000-sahan avulla tämän materiaalin käsittely ei ole ongelma."  

WB2000-sahan käyttämiseen tarvitaan vain kaksi henkilöä - toinen ohjaa sahaa ohjauskopista ja toinen ottaa materiaalin vastaan lajittelupöydällä. "Entisen LT70-sahan käyttäjältä Marcinilta kesti vain muutama päivä siirtyä käyttämään WB2000-sahaa. Nyt hän sanoo, että sen kanssa työskentely onnistuu erinomaisesti! Hänen ei tarvitse nousta katsomaan tukkia, koska hänellä on hyvä näköyhteys ohjauskopista. Hän käyttää hydrauliikkaa tukin kuormaamiseen, kääntämiseen ja pyörittämiseen, mikä säästää aikaa ja vähentää stressiä. Lisäksi hänellä on useita videokameroita, joiden avulla hän voi seurata sahausprosessia tarkasti, ja hänellä on kollega, joka avustaa häntä ja vastaanottaa materiaalia linjalla", Ronald selittää.

 

 

Sen lisäksi, että Novar Sawmill käyttää EG300-särmäsahaa, jolla se valmistaa kaikenlaisia julkisivuverhoiluja asiakkailleen, yritys käyttää CNC-konetta ja teollisuushöylää suurten pelkkien ja palkkien valmistukseen. "Tulevaisuudessa haluaisimme laajentaa verstastamme lisäämällä siihen kompaktin kutterihöylän, jolla voimme valmistaa erilaisia lopputuotteita, esimerkiksi limittäisiä julkisivupaneeleita, lattialautoja ja profiloituja lautoja. Wood-Mizer MP360-nelikutterihöylän liittäminen tuotantoprosessiimme kuvastaa täydellisesti mottoa, joka pitää paikkansa myös meidän tapauksessamme - metsästä lopulliseen muotoon", Ronald korostaa.    "Kasvatamme puutavaraa metsissämme toimittaaksemme asiakkaille valmiita tuotteita. Viemme tukin koko prosessin läpi."

Ronald Munro Ferguson on tehnyt yhteistyötä Wood-Mizerin kanssa jo iät ja ajat siitä lähtien, kun eräs tuttava neuvoi hänelle yrityksessään käytettävistä erikoissahauslaitteista. "Muistan erään eteläafrikkalaisen sahurin, joka etsi sukuaan Skotlannista ja hämmästyi, kun hän tajusi, kuinka paljon metsämaata suvullani oli, mutta ei kunnollista sahaa, jolla sitä voisi hyödyntää. Pian otin yhteyttä Wood-Mizer-koneiden skotlantilaiseen edustajaan ja ostin ensimmäisen LT70-sahani", Ronald mainitsee. 

 

 

"Olen ollut innostunut Wood-Mizerin tuotteista ja palveluista. Keith Threadgall on aina ollut erittäin avulias ja tarjonnut parasta asiakaspalvelua aina, kun olen sitä tarvinnut, mukaan lukien nopean asennuksen WB2000-sahalle, joka saapui kanssamme kolmella puoliperällisellä rekalla.  Minut kutsuttiin vierailulle Wood-Mizerin tehtaalle Puolaan aiemmin tänä vuonna. Se oli mitä miellyttävin matka, jossa minulle näytettiin tuotantolaitosta ja sain ihailla sen kokoa ja organisaatiota, ja ympärilläni oli hyvää ruokaa ja vieraanvaraisia ihmisiä."         
***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!