Kestävään kehitykseen perustuvaa julkisten metsien hoitoa Wood-Mizerin sahan avulla

Juanma Miranda, Madera-Sostenible

Sustainable Public Forest Management in Catalonia

Video: Ignacio González, UTOPIA FILMMAKERS

 

Useampia kaupunkiyhteisöjä Kataloniassa yhdistävä MMBB-projekti kehittää menestyksellisesti kiertotalouteen perustuvaa julkisten metsien tehokasta, taloudellisesti järkevää ja jätevapaata toimintaa.

 

 

MMBB (Mancomunidad de Municipis Bergedans per le Biomassa) on kahdeksan kaupunginvaltuuston sekä Katalonian paikallishallinnon maatalousministeriön muodostama yhteinen projekti. Projekti on erinomainen esimerkki erikoisten kaupunkien keskinäisestä yhteistyöstä (esimerkiksi Bergin asukasluku on 17 000 kun Gisclarenin vastaavasti vain 30). ”MMBB:n tarkoitus on rakentaa kestävään kehitykseen perustuva julkisten metsien hyödyntäminen”, kertoo Saldesin pormestari Moisés Masanas López.

 

Moisés Masanas López, Mayor of Saldes

 

 

Kestävään kehitykseen perustuvaa metsänhoitoa Katalonian metsissä

Projekti perustettiin vuonna 2012, kun seitsemän kaupungin kaupunginvaltuuston edustajat allekirjoittivat ensimmäisen yhteistyösopimuksen, jonka jälkeen maatalousministeriö liittyi sopimukseen ja vuoden 2019 lopulla MMBB:hen liittyi yksi kaupunginvaltuusto Solsonèsin alueelta lisää.

”Meillä on meneillään muutamia projekteja”, kertoo Moisés Masanas. ”Ensin päätimme luoda hakemarkkinat neljälletoista lämmityskattilalle, jotka syöttävät lämpöä 32 eri kohteeseen alueellamme. Tämän projektin ansiosta voimme hyödyntää puujätettä, jolla ei muutoin olisi lainkaan arvoa.”

 

 

Ensimmäinen vaihe koostui kattila-asemien pystyttämisestä, mukaan lukien Bergin teollisuusaluetta syöttävä lämpövoimakilowatteja tuottava lämmityskattila.

 

 

”Sen jälkeen käynnistimme projektin puun lisäarvon nostamiseen liittyvän projektin. Meidän näkemyksemme mukaan alhaisen markkina-arvon omaavan tuotteen hallinnoiminen aiheuttaisi meille tappioita. Siksi meidän pitää varmistaa, että tuotteiden arvo kasvaa. Lisäksi meillä on käytettävissä raaka-aineena laadukasta puuta, jota emme halua tuhlata arvoltaan halpoihin tuotteisiin. Wood-Mizerin sahan ansiosta olemme voineet ratkaista tämän ongelman ja voimme tarjota markkinoille uusia, korkeamman taloudellisen arvon omaavia tuotteita.”

 

 

Puun arvon nostaminen

”Asensimme Wood-Mizerin sahan Saldesiin”, kertoo Gósolin pormestari Luis Lluis Campmajò Puig. ”Me sahaamme tukit ja niille, jotka niitä tarvitsevat, meillä on tarjota lautoja, levyjä, lankkuja...laadukasta puutavaraa kaikkeen katoista pöytiin, kattopalkeista koko talon kunnostukseen.”

 

Lluis Campmajò Puig, Mayor of Gósol

 

”Saha toimii erinomaisesti”, kertoo Lluis Campmajò. ”Meidän täytyy toimia näin kasvattaaksemme puidemme arvoa. Minulla on suunnitelma aloittaa puutalojen valmistaminen alueellamme lopputuotteena. Aiomme käyttää puuta, joka saadaan omista metsistämme ja kaatamisen jälkeen sahaamme puut, kuivaamme puun ja rakennamme sitten taloja.

 

 

”Valikoimme korkealuokkaisimmat tukit metsistämme ja tuotamme erikokoisia levyjä kaupungeissa tehtäviä puusepäntöihin liittyviä projekteja varten”, kertoo Anna Jordà, Wood-Mizerin sahan käyttäjä MMBB:llä.

 

Anna Jordà, Wood-Mizerin sahan käyttäjä

 

”Wood-Mizerin LT40-sahan avulla voimme valmistaa levyjä haluttuun paksuuteen. Toisen koneen, eli Wood-Mizerin EG300:n avulla sahaamme levyt sopivaan leveyteen ja kolmannen koneen avulla haluttuun pituuteen. Näin saamme kaikkiin tuotteisiin halutut mitat.”

 

 

Wood-Mizerin LT40-sahaa käytetään etäohjatusti kauko-ohjausaseman kautta, jota käyttämällä sahan käyttäjä voi hallita kaikkia toimintoja. Käyttäjä asettaa halutun levypaksuuden, jonka jälkeen sahapää asettuu automaattisesti oikeaan kohtaan.

 

 

MMBB valmistaa lautoja vakiokokoisena: 27 x 155 mm leveänä: laudan pituus riippuu tukkipituudesta. He työstävät nykyään kuusi tai seitsemän tukkia päivässä.

 

 

"LT40-saha on erittäin helppokäyttöinen," kertoo Anna Jordà. ”Kun olet saanut koulutuksen sahaukseen liittyviin toimenpiteisiin ja suorittanut muutaman sahauksen ja nähnyt kuinka kaikki toimii, ymmärrät kaiken ja koko asia muuttuu todella helpoksi. Saha tekee kaiken lähes itsestään, joten työ ei vaadi paljon ponnistelua. LT40-saha nostaa tukit maasta, lataa ne sahauspöydälle, sahaa tukit, syöttää lautatavaran ulos ja tuloksena on siisti pino sahattuja lautoja.”

"LT40-saha on turvallinen. Sahapää liikkuu mutta käyttäjän ei tarvitse kävellä sen rinnalla. Ohjaat sahaa etäpaneelista käsin, jolloin vaaratilanteita ei pääse syntymään. Teränvaihto on lisäksi erittäin helppoa. Kone ei vaadi suurta huoltoa. Sinun on vain puhdistettava sahanpuru sahausalueelta ja voit jatkaa työskentelyäsi.”

 

 

Kiertotalouden kehittämistä

MMB pyrkii kehittämään kiertotaloutta ja luomaan työpaikkoja kyliin.

”Emme ole huolissamme väestökadosta, sillä meillä on väestökato jo tapahtunut. Mutta me voimme tehdä jotakin tärkeää näiden vuoristokylien väestön palauttamiseksi. Tarvitaan aitoja ja kokopäiväisiä työpaikkoja, ei kausipohjaisia väliaikaisia työpaikkoja.”

Monet tämän alueen ihmisistä työskentelevät jo MMBB:lle. Henkilökuntaamme kuuluu 34 työntekijää sekä kuusi muuta työntekijää.

Toinen idea, jota työstämme on voimalan hallinnon kehittäminen. ”Myymme tällä hetkellä lämpövoimaa kilowattipohjalta, mutta kulutuksessa ilmenee vaihtelua. Jos tuotamme sähkövoimaa kilowattipohjalta ensin kaikkien alueemme kylien tarpeisiin ja sen jälkeen myymme sähköä sähköverkkoon, voimme luoda joustavamman hallinnon.”

Näiden tuloksien saavuttaminen ei olisi mahdollista, jos kukin kylä toimisi itsenäisesti ja yksin asettamalla kaadetut puut huutokauppaan aluekohtaisesti. Tarvittava työntekijöiden määrä olisi pienempi kausiluonteen takia. Nyt saavutetaan suurempi voitto taloudellisen mittakaavan ansiosta, mikä samalla lisää tuotteen arvoa ja on lisäksi tehokkaampaa.

 

 

”Meidän tulee jatkaa kehitystyötä asioissa, joissa emme vielä ole tarpeeksi tehokkaita ja jatkaa kovasti tarpeellisten työpaikkojen luontia.”

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!