Kaksi veljestä Ruotsista pyörittävät menestyksekkäästi rakennus- ja puusepänverstastaan

Wood-Mizer, Europe

Kaksi veljestä Ruotsista pyörittävät menestyksekkäästi rakennus- ja puusepänverstastaan

 

Göran ja Lennart Ståhl valmistavat puusepäntuotteita ja toimittavat paikallisille asiakkaille laadukasta puutavaraa talojen rakentamiseen ja viimeistelyyn Ruotsissa. Veljekset luottavat ensisijaisesti Wood-Mizerin puuntyöstökoneisiin, mukaan lukien MP260 nelikutterihöylään ja MP160 oiko-tasohöylään. "Nämä Wood-Mizerin koneet ovat helppokäyttöisiä ja tehokkaita. Rehellisesti sanottuna suunnittelemme ostavamme lisää Wood-Mizerin koneita, koska olemme tyytyväisiä siihen, miten nämä laitteet toimivat", sanoo Göran hymyillen.

Ruotsin pinta-alasta on 70% metsää, joten puutyöt ovat suosittu harrastus paikallisille. Tisnaren-järvi lähellä Hallsbergiä Ruotsissa on alueen pääasiallinen turistikohde, joka on täynnä kesämökkejä ja leirintäalueita. Se on suosittu lomakohde, jota ympäröivät kauniit metsät ja loistavat kalastuspaikat. Hallsberg on maakunnan keskuskaupunki, mutta veljekset Ståhl asuvat ja työskentelevät läheisissä Granvikin ja Rävhultin kaupungeissa.

 

 

"Meillä on pitkä perinne työskennellä tämän materiaalin parissa. Puu on kiehtovaa ja sillä on elämänsä", sanoo Lennart. "Isämme oli innovatiivinen ja taitava puuseppä. Hän opetti meille suurimman osan siitä, mitä tiedämme puusta. Isämme ei ole enää keskuudessamme, mutta olen varma, että hän olisi pitänyt nykyaikaisista puutyökoneista", lisää Göran.

"Kun höyläät laudan, sen syyt tulevat esille paremmin, jokaisen puulajin mukaan. Eri puulajeilla on myös oma tuoksunsa, joten voit tunnistaa tarkalleen, mitä työstät. Se on kaikkein kiehtovinta", huomauttaa Lennart. "Rakastan puutöissä sitä, että aloitat alusta, kaatamalla puun, sitten jalostat sitä sahaamalla, kuivaamalla ja höyläämällä. Olet mukana koko prosessissa! Lopulta tuntuu niin hyvältä, kun näet sen rakennuksessa... ja se voi säilyä siellä seuraavat 100 vuotta."

"Kun työstät puuta, saat tavallisesti vain yhden mahdollisuuden ja sinun täytyy tehdä se oikein. Muuten sinun on aloitettava alusta uudella kappaleella. Tätä ongelmaa ei ilmene teräksen kanssa työskennellessä, koska teräs voidaan hitsata uudelleen", toteaa Göran.

 

 

Veljekset valmistavat pääasiassa rakennuspuutavaraa ja joitakin puusepäntöitä, mutta yleensä nämä ovat erikoistilauksia mittatilaustyönä. He hankkivat tukit lähimetsistä, mutta joskus ostavat puuta paikallisilta sahoilta. Vain kun puu on kuivattu, he voivat aloittaa sen höyläämisen Wood-Mizer MP260 4-kutterihöylällä. "Ostimme koneen noin kolme vuotta sitten ja olemme erittäin tyytyväisiä siihen", sanoo Lennart. "Aiemmin työskentelimme vanhanaikaisella höylällä, mutta se oli vaikeampaa ja terien asettaminen vei kauemmin. MP260 höylässä se vie noin 20 minuuttia, jos olet tehnyt sen aiemmin. Se on yksinkertainen kone; kuka tahansa voi oppia käyttämään sitä."

"Muistan, että nämä suositut puuntyöstökoneet myytiin 1990-luvulla Moretens-tuotteina, mutta nykyään Wood-Mizer on ottanut tuotannon haltuunsa ja nostanut sen korkeammalle tasolle", sanoo Lennart. Wood-Mizer-yhtiöllä on yli 40 vuoden kokemus laadukkaiden sahalaitosten valmistamisesta, ja tämä kokemus on auttanut kehittämään kompaktien ja käytännöllisten puuntyöstökoneiden sarjan.

MP260 nelikutterihöylä on tarkka ja luotettava kone pienille ja keskisuurille puusepänverstaaille. Laite sisältää neljä kutteria vaihdettavilla terillä ja sillä pystyy työstämään neljää sivua yhdellä työstökerralla. Koneessa on kaksi vaakasuuntaista ja kaksi pystysuuntaista kutteria, jotka toimivat erillisillä moottoreilla. MP260 höylässä on valurautainen työpöytä lisäämässä vakautta ja kestävyyttä. Ergonominen ohjauspaneeli mahdollistaa helpon käytön. "Tässä höylässä on se etu, että se työstää kaikki neljä sivua yhdellä työstökerralla.  Höyläämme työstettävän kappaleen kerran, ja se on valmis. Säädettävän syöttönopeuden ansiosta 2–12 m/min saamme aina kauniin pinnan", sanoo Lennart. " MP260:llä pystyy 4 sivua höylättäessä työstämään jopa 260 mm leveitä kappaleita“ 

 

 

Toinen veljesten liiketoiminnassa käyttämä puuntyöstökone on Wood-Mizer MP160 oiko-tasohöylä, jolla valmistetaan tarkasti mitoitettuja lautoja ja pelkkoja. Koneessa on yksi vaakasuuntainen kutteri paksuuden (alempi taso) ja höyläyksen (ylätaso) käsittelemiseen. Näiden kahden toiminnon välillä vaihtaminen ei vaadi koneen pysäyttämistä tai uudelleensäätämistä.

Molempien puuntyöstökoneiden avulla valmistetaan lopputuotteita asiakkaan erikoistilauksien mukaan, mukaan lukien lattiat, verhoukset, kattolistat, räystäslaudat, julkisivulaudat, jalkalistat ja muut koriste-elementit. "Voimme tehdä erilaisia profiileja Wood-Mizerin puuntyöstökoneilla. Pystymme tekemään monimutkaisetkin profiilit yhdellä työstökerralla. Asiakas saa tuotteen, joka on valmis asennettavaksi. Oikean profiiliterän asentamisen jälkeen voimme valmistaa tuotteita millä tahansa halutulla profiililla", selittää Göran. "Olemme tyytyväisiä näihin koneisiin, ja koska ne ovat toimineet niin hyvin työpajassamme, suosittelemme niitä muille käsityöläisille ja puusepille."  

 

 

***

 

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!