Brittiläinen maanviljelijä käyttää LT-20 sahaa voittojen kasvattamiseen

Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Grange Farm in North Yorkeshire

 

Henry Brown on työskennellyt Grange Farmilla isänsä kanssa ja on nyt yli 20 vuoden ajan ollut elinkeinonharjoittajana Rosedale Abbeyn kylässä. North Yorkshire Moorsin sydämessä sijaitsevalla 120 hehtaarin kokoisella tilalla Henry on yhdessä vaimonsa kanssa hoitanut 400 lammasta, 1 200 sikaa, hevosia, kahta B&B-mökkiä ja sahatavarayritystä.

"Työnkuvaukseni on todella vaihteleva," Henry naurahtaa. "Mökkien, maatalouden tai sahan hoitoa ja jokainen päivä on erilainen!" Maatilan kannattavan toiminnan monipuolistaminen ei ole kuitenkaan aina käynyt mielessä.

"Nuorena miehenä päivät kuluivat nopeasti maatilalla ajamalla ympäriinsä mönkijöillä tai traktoreilla, ja kaikki tuntui hauskalta," Henry muistelee. "Ja seuraavassa hetkessä onkin vaimo ja lapsia! Yhtäkkiä näytti siltä [kohdallamme], että mäkisessä maastossa sijaitseva maatila ei pystynyt tuottamaan tarpeeksi tuloja perheellemme."


Henry and his wife manage 300 acre farm


There are 1200 pigs on the farm


Grange Farm in North Yorkeshire


2000-vuosikymmenen alussa Henry ja hänen vaimonsa alkoivat katsella muita mahdollisuuksia tuottavuutensa lisäämiseksi.

"[Kannattavuus] kun maatalous on yleinen ongelma erityisesti näillä alueilla," Henry sanoo. "Pari kolme ystävääni on myös monipuolistanut toimintaansa – yksi heistä on täydentänyt toimintaansa teräksen valmistuksella ja toinen on hankkinut kivilouhimon. Monipuolistamalla halusin jotain, josta varmasti pitäisin eikä vain pakon sanelemaa työtä." Hänen vaimonsa Jane oli aina halunnut tarjota vuokralle B&B-majoituksia ja lomamökkejä. Yhdessä he kunnostivat vanhan ladon viihtyisäksi B&B-asunnoksi, jota he vuokraavat ihmisille, jotka kaipaavat pois kiireisestä kaupunkielämästä.


B&B cottage at the Grange Farm

Henry oli suorittanut metsätalouden oppisopimuskoulutuksen Castle Howardin lähellä ja ajatteli, että puutavara-ala voisi olla kannattava. Oppisopimuksen aikana hän oli käyttänyt Wood-Mizerin Lt40-sahaa vuoden ajan. Sen vuoksi hän hankki Wood-Mizer-sahan aloittaakseen sahatoimintansa pienellä budjetilla. Valitsin yksinkertaisen mutta luotettavan LT15-sahan.


The first sawmill at the farm was the Wood-Mizer LT15


"Ihmiset ovat ihmeissään, kun he näkevät sen [saha], ja mitä se pystyy tuottamaan," Henry kertoo. "Oli hyvä idea aloittaa toiminta LT15-tyyppisellä edullisemmalla sahalla, koska en tiennyt, mitä tuloksia voin saavuttaa. Aloitimme varovaisesti käsittelemällä vain tammipuuta paikallisille asukkaille. Ja toiminta lähti kasvuun."


The LT15 opened up the marketplace without big investment

Puutavaramarkkinat ovat haastavia, koska suurien sahojen asiakkaat ovat usein erittäin lojaaleja. Henry tarjoaa nyt myös konsultointia ja toimituksia viikonloppuisin ja on avoin kaikille mahdollisuuksille, jotta asiakkaan tavoitteet saavutetaan.

"Meillä on edessämme monia erilaisia hankkeita," sanoo Henry. "Emmekä koskaan sano, 'tämä ei ole mahdollista.' Pidän haasteista!"


Henry at log stock

 

"Asiakaskuntamme on vaihteleva ja rakastan sitä - kaikkea rakentajien, arkkitehtien, puutarhasuunnittelijoiden ja kaikkien mahdollisten puun kanssa puuhastelevien harrastelijoiden väliltä. Asiakkaat tulevat ja tarkastelevat Henryn varastossa olevaa puutavaraa, he vertailevat erilaista kuivattua puuta löytääkseen juuri hankkeeseensa täydellisesti sopivan puumateriaalin.

"Kerran eräs mies tilasi suuren määrän saarnia – eikä siinä ollut mitään ihmeellistä," Henry toteaa. "Mutta niiden tuli olla 10 mm x 75 mm rimoja... Hän rakensi kori- eli coracle-veneitä! Hän taittoi ja punoi saarnia korin muotoiseksi." 75 % Henryn omistamasta puusta on tammea sekä lisäksi on hieman lehtikuusta ja koivua.


Henry at timber stock


"Useimmat asiakkaat haluavat tietää, mistä uudet päällyslaudat tai kalusteet ovat peräisin," Henry sanoo. "Käytämme paikallista puuta. Sain esimerkiksi kaunista vuorivaahteraa, joka yleensä paloitellaan ja poltetaan, mutta minäpä työstin sitä. Puun syyt olivat uskomattoman upeat. Täällä emme heitä mitään pois."

Usean vuoden jälkeen Henry päätti hankkia suuremman, siirrettävän LT20-sahan.

"Halusin vauhdittaa liiketoimintaa," Henry kertoo. "Minulla oli Aberdeen Angus -nautoja, jotka olivat sisällä kuusi kuukautta vuodessa eivätkä tuottaneet suurta voittoa. Ajattelin, että minun kannattaa mieluummin laajentaa puutavaratoimintaani. Myymällä naudat pystyin hankkimaan LT20-sahan, ja se on varmasti tuottanut suuremman voiton vuodessa kuin itse naudat."



After several years Henry upgraded to LT20 mobile sawmill


Sawing with LT20 sawmill

"Olemalla liikkeessä ja käsittelemällä puuta siirrettävällä sahalla on auttanut lisäämään liiketoimintaa," Henry selvittää. "Emme asu päätien varrella, joten liikkumalla siirrettävän sahan kanssa nimemme on nyt tullut tunnetuksi. Uudistimme myös verkkosivumme, ja se auttoi todella paljon. Viime vuoden aikana olen ollut hämmästynyt työn paljoudesta!”

Puukuivaamon hankkiminen sisätilahankkeille on auttanut lisäämään asiakastarjontaamme.


The kiln dryer


Dried timber


"Rakastan pieniä sisä- ja ulkotilojen pinnoitteita, ja vuosien kuluessa liiketoimintamme tulee keskittymään niihin," Henry sanoo. "Haluaisin kehittää tätä aluetta – näyttää puun sen aidossa, luonnollisessa muodossa. Tämän tyyppisellä sahalla sen tekeminen onnistuu hienosti. On olemassa niin monia kulmia, jotka voidaan pinnoittaa puulla. Häitä varten sahasimme viistoja levyjä, koska pystyimme asettamaan puun pystyasentoon ja sahaamaan siitä paloja."



Project - bench


Project - a bench with a canon


Project - garden furniture


Project - gate


Project - cookies


Project - table


Puutavara-alan laajentuessa Henry harkitsee kokoaikaisen työntekijän palkkaamista maatilalle, jotta hän itse voi keskittyä rakastamansa puutavaran kehittämiseen.

Jos muut ovat kiinnostuneet tekemään saman kuin Henry, hän antaa seuraavia ohjeita - "Jos suunnittelet sahan ostamista, päätä sen käyttökohteesta. Alussa me keskityimme vain tammipuuhun, emmekä mihinkään muuhun." Hän sanoo, että kyselyistä huolimatta he ovat vähentäneet rakenteiden ja lattiamateriaalien valmistusta ja valinneet keskittyä oman erikoisalansa kehittämiseen eli räätälöityihin hankkeisiin erikoisasiakkaille.



Henry with timber


Henry Brown is an owner of Grange Farm

Lisätietoja löytyy verkkosivustolta: www.grangefarmtimber.com

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!