Wood-Mizer LT15-saha vuoren huipulla Sloveniassa

Wood-Mizer LT15 Sawmill on the Top of a Mountain in Slovenia

Wood-Mizerin sahoja on maailman epätavallisimmissa paikoissa, kuten Sloveniassa 1 220 metrin korkeudessa merenpinnasta sijaitsevan vuoren huipulla, jossa sijaitsee Pyhän Annan katolinen kirkko. Kirkko rakennettiin yli 700 vuotta sitten, ja se on monien pyhiinvaeltajien pyhä paikka, sillä siellä on pyhäkkö - tummakasvoisen Neitsyt Marian veistoksellinen kuva.

 

 

Pyhän Annan kirkon vartija on Jože Potocnik, jonka talo sijaitsee kirkon vieressä. Hänen poikansa Vinko on menestyvä liikemies, joka asuu läheisessä Ravne na Koroškemissa. 
 
"Käyn isäni luona viikonloppuisin auttamassa kotitöissä", Vinko kertoo. "Teemme parhaamme pitääksemme kirkon siistinä ja hyväkuntoisena, mutta aika ja sää kuluttavat kirkkorakennusta väistämättä, ja korjaukset ovat välttämättömiä".

 

 

Vinko tilasi sahatavaraa, mutta tajusi, että korjauksia varten tarvittaisiin erikokoisia lautoja. "Meillä oli kasa erikokoisia lautoja, eikä meillä ollut kahta samankokoista palaa - tämä ei käynyt laatuun", Vinko selitti.
 
Vuonna 2011 Vinko osti Wood-Mizer LT15 -sahan. "Valitsin LT15:n sen kokonsa tähden", Vinko sanoo. "Täällä käy paljon ihmisiä, emmekä halua, että laitteemme ja työkalumme näkyvät vieraille. Kaiken pitäisi olla puhdasta ja siistiä. LT15 on tarpeeksi pieni, jotta se mahtuu navettaan.

 

 

"Olimme vaikuttuneita myös Wood-Mizer LT15:n edullisesta hinnasta", Vinko jatkaa. "Ravne na Koroškemissa on myös kätevä huoltokeskus, jossa voi teroittaa Wood-Mizerin teriä."
 
Vinko työskentelee sahalla noin kerran kuukaudessa ja sahaa jopa kolme tuntia päivässä. Hän aloitti pienillä projekteilla, kuten lautojen sahaamisella aitaa varten. Sitten hän jatkoi merkittävämpiin hankkeisiin, kuten huonekalujen ja kauppojen rakentamiseen, jotka nyt seisovat kirkon ulkopuolella.

 

 

Vinko kunnosti myös isänsä talon puukaton ja vuorasi heidän vajansa julkisivun uudella puulla. 
 
Kirkko on hyvin varustettu karuun, mutta monesti rauhalliseen ympäristöönsä nähden. Kirkko on rukous- ja mietiskelypaikka, jossa kävijöiden huolet ja murheet lakkaavat olemasta.

 

Lähimmässä kylässä vuoren juurella on päivittäinen jumalanpalvelus. Neitsyt Marian äidin Pyhän Annan kirkon kellot kutsuvat kuitenkin seurakuntalaisia noin kerran kuukaudessa tai kirkollisten juhlapyhien aikana. He aloittavat nousun tumman Neitsyt Marian luokse, 7 kilometrin päähän vuoren huipulle.
 
Kun jumalanpalvelus päättyy ja kyläläiset palaavat kotiin, he ovat kiitollisia Neitsyt Marialle vieraanvaraisuudestaan ja ihmisille, jotka uhraavat aikaansa ja työvoimaansa yhteisen hyvän ja Pyhän Annan kirkon vuoksi, jota pyhiinvaeltajien sydämet etsivät.

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!