Wood-Mizer-sahat auttavat edistämään kasvua ja naisten voimaantumista Pakistanissa

Rafaela Laurentino, Wood-Mizer

Wood-Mizer Sawmills Help Cultivating Growth and Women’s Empowerment in Pakistan

 

Ciqam Green Solutions Private Limited, tunnettu myös nimellä Ciqam, toimii Pakistanin pohjoisosassa, lähellä Kiinaa, erityisesti Hunzan laaksossa. Tämä alue on tunnettu vuoristaan ja kylistään, noin 2500 metriä merenpinnan yläpuolella. Aikoinaan prinssien hallitsemassa Hunzan laaksossa on runsaasti perintökohteita.

"Ciqam" tarkoittaa "vihreää" burushaskin kielessä, symboloiden kasvua ja vaurautta. Ciqam on sitoutunut naisten voimaannuttamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja kestävyyden tukemiseen. Meillä oli tilaisuus keskustella Aqeela Banon, Ciqamin toimitusjohtajan, kanssa saadaksemme käsityksen siitä, kuinka yritys auttaa Pakistanin naisia voittamaan sosiaalisia ja kulttuurisia esteitä taloudellisen voimaantumisen saavuttamiseksi.

 

Ciqam Green Solutions Private Limited

"Teimme yhteistyötä Aga Khan Cultural Services Pakistanin (AKCSP) kanssa, joka keskittyy kulttuuriperintökohteiden säilyttämiseen ja edistämiseen," sanoo Aqeela. "Projektin tavoitteena oli luoda mahdollisuuksia köyhistä oloista tuleville nuorille naisille osallistua AKCSP:n perinnön kehittämishankkeisiin. Naiset työskentelisivät esim. puusepän, putkimiehen ja muurarin ammateissa, joita Pakistanissa pidetään suurelta osin miesten töinä, haastaen perinteisen käsityksen naisellisuudesta."

Aqeela liittyi AKCSP:n nuorena harjoittelijana, kun organisaatio oli kunnostamassa 1100-vuotiasta Altit-linnoitusta. Se on yksi Gilgit-Baltistanin vanhimmista muistomerkeistä, joka sijaitsee Silkkitien kauppareitin varrella Kiinan ja Euroopan välillä. Hän oppi paljon ulkomaisilta konsulteilta, joilla oli asiantuntemusta perintökohteiden kunnostamisessa ja uudelleenrakentamisessa, hankkien monipuolisia taitoja, kuten topografista ja arkkitehtonista kartoitusta ja piirtämistä. Vuonna 2008 Norjan suurlähetystö, Aga Khan Trust for Culturen merkittävä tukija, vieraili Gilgit-Baltistanissa ja oli vaikuttunut Hunzan laakson nuorten naisten ainutlaatuisista puusepäntaidoista.

 

1100-year-old Altit Fort

Norjan suurlähetystön tukemana ryhmällä oli mahdollisuus vierailla Norjassa kahden viikon ajan oppiakseen puusepiltä ja saadakseen lisätietoa heidän työskentelytavoistaan.

"Käyntimme aikana näimme ensimmäistä kertaa Wood-Mizer-sahan ja olimme vaikuttuneita näkemästämme," jakaa Aqeela. "Palattuamme Pakistaniin olimme kiitollisia kuullessamme, että Norjan suurlähetystö oli päättänyt lahjoittaa meille sahan, ja toivoimme, että se olisi Wood-Mizer."

Suurlähetystö tuki Ciqamia heidän matkallaan, tarjoten taloudellista apua vuosina 2008–2016, juuri tarpeeksi kauan, jotta he voisivat perustaa itsenäisen yrityksen.

"Tänään voimme ylpeänä sanoa, että pyöritämme omaa yritystämme itsenäisinä naisina. Tämä on linjassa yhden hankkeemme keskeisen tavoitteen kanssa - valtuuttaa naiset ottamaan elämänsä ohjat käsiinsä ja myötävaikuttamaan talouteen."

 

 

Wood-Mizer-teknologia

"Pakistanissa on yleistä löytää vanhoja ja vanhentuneita koneita sahoilta ja puutyöpajoista. Wood-Mizerin tarjoama teknologia on ainutlaatuista ja ennenkuulumatonta Pakistanissa," jakaa Aqeela. "Uudet Wood-Mizer-sahat korvasivat vanhan vannesahamme, jonka terät olivat suojaamattomina ja käyttö turvatonta. Se ei ollut vain tehoton, vaan vaati myös enemmän työvoimaa käyttöönsä."

Uusi Wood-Mizer LT70 -saha käyttää kapeateräteknologiaa. Tämä terän ansiosta sahausrako on pieni, enintään 2 mm. Tämän seurauksena jokaisesta tukista voidaan valmistaa enemmän lautoja, ja vähemmän puuta menee sahanpurun muodossa hukkaan. LT70-sahan jälkeen lankut siirretään Wood-Mizer EG300 -särmäsahalle, joka särmää lankut ja sahaa ne vaadittuun kokoon. Näiden kahden Wood-Mizer-koneen yhteiskäyttö lisää merkittävästi tuottavuutta ja helpottaa työtä.

Siirtyminen Wood-Mizeriin paransi turvallisuutta ja tehosti toimintaa, mahdollistaen paremman saannon jokaisesta tukista ja tuotantoaikojen lyhentämisen. "Olen innokas tuomaan lisää koneita ja teknologiaa Wood-Mizerilta, kun jatkamme yhteistyötä ja kasvua."

 

Ciqam erikoistuu kolmeen eri tuotelinjaan:
- Huonekalut: Tarjoavat valikoiman hyvin valmistettuja huonekaluja, kuten tuoleja, pöytiä ja kaappeja.
- Rakentaminen ja Restaurointi: Heidän asiantuntemuksensa kattaa ikkunat, ovet, lattiat, seinäpaneelit ja kattorakenteet. Heidän osaamisensa sisältää myös perintökohteet, varmistaen niiden säilymisen ja historiallisen eheyden.
- Kestävän kehityksen käsityöt: He käyttävät luovasti hyödyksi ylijäämäpuuta valmistaakseen ruokailuvälineitä, työkaluja, leluja ja musiikki-instrumentteja musiikkikoululleen. Heille on tärkeää resurssien tehokas käyttö ja varmistetaan, että mikään ei mene hukkaan. Kierrätys ja uudelleenkäyttö ovat heille elintärkeitä periaatteita.

 

 

Sitoutuminen ympäristön kestävyyteen

Aqeela ajaa ympäristön kestävyyden asiaa ja ilmaisee huolensa ilmastonmuutoksesta. Eläessään Karakorumin vuoriston ja jäätiköiden keskellä, Gilgit-Baltistanin topografiaan kuuluu kapea viherkaistale vuorten huipulla, kattaen vain 2% koko 72 000 neliökilometrin alueesta.

"Kohtaamme merkittäviä maanvyörymien riskejä. Lieventääksemme niitä istutamme puita alueille, jotka ovat alttiita liukumiselle, luoden viheralueita, jotka auttavat estämään eroosiota ja kääntämään hiilipäästöjä. Pelkästään viimeisen kolmen vuoden aikana olemme istuttaneet noin 13 000 puuta."

 

Hunza Valley

"Työskentelemme pääasiassa sen kanssa, mitä kutsumme 'vihreäksi puuksi', joka eroaa metsien puustosta. Alueemme metsissä kasvaa luontaisesti katajaa ja deodaria, kun taas paikallisesti kasvatettu puutavara—kuten poppeli, mulperipuu, saksanpähkinä ja venäjänoliivi—on nimetty vihreäksi puuksi. Metsäpuiden kasvu vaatii merkittävästi aikaa, sillä jotkut ovat yli sata vuotta vanhoja, kun taas vihreä puu yleensä kasvaa korjuukypsäksi 15–20 vuodessa ja voidaan helposti istuttaa uudelleen."

Koulutus on keskeinen osa Ciqamin tehtävää. Työpajojen ja tietoisuuskampanjoiden kautta he pyrkivät opettamaan veistäjiä, puuseppiä ja puutavarantoimittajia käyttämään paikallisesti hankittua "vihreää puuta" metsäpuiden kaatamisen sijaan.

 

 

Sukupuolten tasa-arvo ja taloudellinen voimaantuminen

Vuonna 2008 Ciqam käynnisti hankkeen, jonka tavoitteena oli tarjota köyhistä perheistä tuleville nuorille naisille mahdollisuuksia työllistyä esimerkiksi puusepän, putkimiehen ja muurarin ammateissa. AKCSP:n tuella Ciqam koulutti onnistuneesti useita naisia NGO:n kautta ennen kuin integroi aloitteen liiketoimintasuunnitelmaansa.

"Uskon naisten voimaannuttamiseen. Tulen itse vähävaraisesta perheestä ja tunnen monia muita samanlaisessa tilanteessa olevia tyttöjä, jotka haluavat elättää perheensä," sanoo Aqeela. "Erityisesti tällä alueella kohtaamme erittäin miesvaltaisen yhteiskunnan, jossa syrjivät esteet määrittävät, mitkä työt ovat miehille ja mitkä naisille. Monet työt ovat sukupuolen mukaan jaoteltuja, ja haluamme voittaa tämän, jotta kaikki olisivat tasa-arvoisia ihmisiä samoilla mahdollisuuksilla. Haluamme varmistaa, että voit seurata valitsemaasi polkua, olitpa syntynyt tyttönä tai poikana."

Yhdessä he haastavat perinteiset sukupuolinormit ja avaavat naisille ovia uusiin epäperinteisiin ammatteihin.

 

Elders bestow blessings upon Wood-Mizer sawmills for prosperity
 
"Olen vaikuttunut nähdessäni eron, jonka Ciqam on tehnyt," sanoo Christoff du Plessis, Wood-Mizerin tekninen myyntiedustaja. "Wood-Mizerin 40-vuotisen historian aikana tuottamista 100 000+ sahasta monet ovat naisten operoimia ja yrittäjiä. On mahtavaa, että yritys kuten Ciqam edistää paikallista taloutta Pakistanissa ja nähdä yhteisön tukevan naisomisteisia yrityksiä. 

 

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!