Siirrettävä saha Ranskan vuoristossa: Sahausta kaikkina vuodenaikoina!

Marcin Kozłowski, PR Specialist

Year-round sawmilling in Haut-Verdon valley with the Wood-Mizer LT70 portable sawmill

 

Siirrettävän Wood-Mizer LT70-sahan avulla ranskalainen sahuri Serge Jourdan sahaa paikallista puuta puusepille, tekee räätälöityjä sahauksia ja on käytettävissä milloin tahansa auttamaan muita Wood-Mizer-sahojen käyttäjiä Haut-Verdonin laaksossa Beauvezerissa.

“Nimeni on Serge Jourdan. Omistan siirrettävän sahan Beauvaisin Haut-Verdonin laaksossa, Ranskan Alpeilla. Miksi valitsin LT70-sahan? Siksi, koska sitä on helppo siirrellä eri kohteiden välillä. Työskentelen vuoristoisella alueella, ja vaikka kuljen vuoristosolia ja metsäpolkuja 2 400 metrin korkeudessa, pystyn aina siirtämään sahaani mukanani. Tämä laite on käynnissä lähes jokaisena päivänä vuodesta! 

Serge on työskennellyt puun parissa 16-vuotiaasta lähtien aloittaen kausiluonteisena puunkaatajana ja metsurina laaksossa. Hän oli aina halunnut työskennellä metsässä, minkä vuoksi hän valmistui koulusta metsätuotannon ammattitutkinnolla. Vuonna 1993 hän perusti puuntyöstö- ja hakkuuyrityksen, mutta näiden tehtävien palkkojen laskun vuoksi hän päätti laajentaa palvelujaan sahaukseen. ”Olin aikaisemmin työskennellyt paikallisella kiinteällä sahalla, mutta pian tajusin, että tämä liiketoiminta oli liian monimutkaista perustaa ja hoitaa joustavasti asiakkaiden kannalta. Vuonna 2000 olin alueen ensimmäinen siirreltävällä sahalla varustettu sopimussahuri, jolla oli kasvava asiakaskunta, Serge Jourdan muistelee. 

Vaikka Serge oli Haut-Verdonin laakson alueella siirrettävään sahaan perustuvan toiminnan edelläkävijä, hänen oli autettava paikallisia ihmisiä uskomaan omistamiensa puiden todelliseen arvoon. Ihmiset olivat vuosikymmeniä väittäneet, että paikallinen puu ei ollut laadultaan riittävän hyvää talojen rakentamiseen, vaikka jotkut vanhat kylätalot ovat nyt 300 vuotta vanhoja ja näyttävät edelleen tukevilta. "Tänä päivänä kukaan ei enää ajattele niin", Serge sanoo. ”Kaikki asiakkaani voidaan jakaa kahteen ryhmään – ne, jotka tulevat varastolleni ja etsivät laadukasta paikallisesti hankittua lehtikuusipuuta ja niihin, jotka tilaavat siirrettävän sahan paikkoihin, joihin muut sahaajat eivät pääse.” 

 

 

Siirrettävä LT70-saha vuoristossa

Sergen menestys ei olisi ollut mahdollista ilman tehokasta, luotettavaa ja ennen kaikkea siirrettävää sahaa. Siirrettävä LT70-saha on hänen toinen omistamansa Wood-Mizer-laite. Hän aloitti sahaliiketoimintansa käytetyn LT40-sahan avulla vuonna 2000 ja myi sen, kun sille oli kertynyt noin 6 800 käyttötuntia. ”Minun piti vaihtaa vanha LT40 vähän isompaan sahaan. LT40- ja LT70-sahan sahaushalkaisijat ovat samanlaiset, mutta LT70-sahalla pystyn työskentelemään nopeammin. Päädyin LT70-sahaan, koska kokemukseni mukaan LT40 oli kestävä saha, jota oli helppo käyttää ja huoltaa, ja vain jotkin kulutusosat piti vaihtaa säännöllisesti.

Wood-Mizer LT70 on luotettava saha, joka täyttää vuoristo-olosuhteissa tapahtuvaan sahan siirtämiseen liittyvät vaatimukset. ”Kun olen asiakkaan luona vuoristossa, voin työskennellä LT70-sahan kanssa jopa sateessa. Koneen pystyttäminen epätasaiselle ja kostealle alustalle voi joskus kestää kauan, mutta saan työni aina lopulta tehtyä, Serge sanoo. "Voin suositella LT70-sahaa muille sahureille, koska sitä on helppo käyttää ja siirtää, varsinkin M-koon 6,5 metrin sahauspöydällä varustettua mallia, joka on paras vaihtoehto hankaliin vuoristosoliin ja vaikeakulkuisille metsäpoluille."

”Muistan erään liikkuvan sahurin, joka toimitti asiakkailleen pitkiä kattopalkkeja vetäen niitä perässään armeijatyyppisellä kuorma-autolla. Eräänä päivänä hän soitti minulle pyytääkseen minua auttamaan joidenkin asiakkaiden saavuttamisessa, koska hän ei päässyt perille hankalia polkuja ja vaikeakulkuisia vuoristosolia pitkin. Näiden asiakkaiden luokse pääseminen kesti häneltä yli 3 tuntia, kun taas minun autollani LT70-sahaa hinaten ajomatka taittui vain yhdessä tunnissa. Olin iloinen, että pystyin auttamaan häntä!"

 

 

Wood-Mizerin saha on paras sijoitus

Siirrettävän LT70-sahan lisäksi Serge omistaa muita Wood-Mizerin laitteita voidakseen toimia täysin itsenäisenä yrittäjänä. Tämän sahan täydennykseksi hän hankki sahauspöydän jatkopöydän, jolla hän pystyy sahaamaan jopa 12 m pitkiä tukkeja. Sergen työpajassa on myös Wood-Mizerin teränhuoltolaitteet – kaksi teroituslaitetta, harituslaite ja Wood-Mizerin 4-kutterihöylä valmiiden puutuotteiden valmistukseen. Lisäksi hänellä on uuni puun kuivaamista varten.  

“Loistava investointi oli yhdistää 4-kutterihöylä ja puukuivuri”, kertoo Serge. ”Tukkien laudoiksi sahaamisen jälkeen puuseppien tilauksista jää jäljelle jää aina joitakin ylimääräisiä lautoja. Näiden lautojen myynti irtotavarana ei onnistunut, joten ajattelin kuivata puun ja myydä sen valmiina puutuotteena. Hankin puukuivurin, joka perustuu 6 metrin pituiseen lämpötilaohjattuun säiliöön, kutterihöylän lehtikuusiverhoilun ja lattiapinnoitteiden valmistamiseen sekä melko leveiden rakennusrunkojen valmistamiseen.”

 

 

Sahanterä jokaiselle puulajille

Ennen siirrettävän Wood-Mizer-sahan hankkimista Serge oli työskennellyt jonkin aikaa paikallisella kiinteällä sahalla ja kerännyt paljon kokemusta sahanterien huollosta. ”Olen aina tehnyt teroituksen itse. Ennen kuin ostin siirrettävän sahan, suoritin pikakurssin suurten pystysuorien vannesahanterien teroittamiseen liittyen, mikä auttoi minua myöhemmin omien Wood-Mizer-sahanterien teroittamisen yhteydessä.”

Hänellä on työpajassaan kaksi teroituslaitetta – toinen on valmistettu 10/30-profiilin terälle, jota hän käyttää eniten, ja toinen 13/29- tai 4/32-profiilin terille tarpeen mukaan. Serge pitää aina kolmea teräprofiilia terälaatikossaan. Hän käyttää 4/32-profiilin terää kuivan puun ja lehtipuun sahaukseen ja 13/29-profiilin terää vastaavasti havupuun, joidenkin mäntylajien ja  lehtikuusen sahaukseen. ”Minulla on kahden tyyppisiä 10/30-teräprofiileja – nämä ovat nk. haritettu terä ja stelliittikärkinen terä. Käytän aina haritettua terää, jos en ole varma tukista tai siitä, onko siinä nauloja tai metallijätettä. Muutoin käytän stelliittikärkistä sahanterää”, Serge selittää.

Tietämys sopivan sahanterätyypin soveltuvuudesta tietylle puulajille antaa Sergelle mahdollisuuden käsitellä erilaisia Haut-Verdonin laaksossa saatavilla olevia puulajeja. Laakson alaosassa on metsämäntyä, kun taas korkeammalla on enemmän lehtikuusta, joka on Sergen suosikkipuulaji. Alempana laaksossa on aleponmäntyä, joka on tulossa yhä suositummaksi rakentamisessa. Joen varrella on myös lehtipuita, kuten tammea ja saarnia. Mont Ventoux'n ympäristössä hän törmää joskus harvinaisempiin lajeihin, kuten sypressiin ja setriin. ”Viimeisten 22 vuoden aikana olen varmaan sahannut lähes kaikenlaista puuta, myös niitä puita, jotka eivät kasva Ranskassa. Olen sahannut idänhopeapensasta, juudaksenpuuta, puksipuuta, päärynä- ja aprikoosipuuta jne. LT70-sahallani ja oikealla Wood-Mizer-sahanterällä pystyn sahaamaan kaikenlaista puuta!” väittää Serge. 

 

 

Laajennettu asiakaspalvelu 

Serge Jourdan on saavuttanut maineensa laaksossa paitsi toimittamalla korkealaatuista puutavaraa paikallisille puusepille ja tekemällä sopimussahausta vaikeapääsyisillä vuoristoisilla paikoilla, myös toimittamalla muille Wood-Mizerin sahojen käyttäjille parasta mahdollista asiakastukea. Sahayrityksensä menestyksekkään johtamisen lisäksi hän on toiminut Wood-Mizerin edustajana yli 22 vuotta. Hänen tehtäviinsä kuuluu tekninen tuki, korjaus- ja asennustyöt, uusien sahojen käyttäjien kouluttaminen sekä Wood-Mizerin sahojen esittely erilaisilla messuilla ja muissa tilaisuuksissa. 

”Olen aina yrittänyt vastata asiakkailleni mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Joskus olen ollut korjaamassa asiakkaan sahaa puhelimitse aivan paikan päällä. On merkittävä etu, että voimme tarjota asiakastukea nopeasti. Tiedän hyvin, miltä tuntuu, kun olet marraskuussa vuoristossa suorittamassa sopimussahausta ja lunta sataa päivästä toiseen noin 50 - 60 cm. Ilman varaosaa, jota tarvitset rikkoutuneeseen hydrauliikkaan, et todennäköisesti selviä sahauksessa yhtään pitempään", Serge selittää.        

 

 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!