Kuinka valita parhaat mahdolliset leikkuutyökalut puutyöverstaaseesi?

Wood-Mizer, Europe

 

Mitä enemmän koneita puutyöverstaassasi on, sitä enemmän joudut pohtimaan leikkuutyökalujen valintaa, joka on tärkeää kunkin sahaussovelluksen osalta, sekä kuinka varmistaa, että valittu vaihtoehto toimii hyvin sovelluksessasi.

Valitessasi leikkuutyökaluja laitteisiisi sinun tulisi ottaa huomioon sellaisia tekijöitä kuten käytettävän koneen tyyppi, prosessoitavan puun laji sekä tavoitteena olevat lopputuotteet.

Työskentelitpä minkä tahansa koneen kanssa, on järkevää ja kannattavaa valita laadukkaat ja kestävät leikkuutyökalut ja terät. Laadukkuus ei välttämättä tarkoita sitä, että ne olisivat muita vaihtoehtoja kalliimpia. Erinomainen esimerkki ovat Wood-Mizerin leikkuutyökalut ja sirkkelisahanterät, jotka ovat erittäin kestäviä ja tehokkaita, kiitos niiden valmistuksessa käytettävien kehittyneiden valmistusprosessien. Korkealuokkaisimmasta saksalaisesta ja ruotsalaisesta teräksestä valmistettu ja hinnaltaan verrattavissa markkinoiden keskiarvohintoihin.


Vannesahanterät

Jotta saat parhaan laadun ja tehokkuuden vannesahalla sahatessasi, valitse terät työstettävän puulajin ja omistamasi sahan mukaan. Työkalun järkevä valinta vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka paljon puutavaraa voit sahata. Wood-Mizer tarjoaa laajan valikoiman vannesahanteriä, mukaan lukien yli 100 yhdistelmää erilaisia hammasprofiileja, hammassarjoja, teräslaatua, terän leveyttä ja paksuutta.

Teräsarja – RazorTIP, BiMETAL, MaxFLEX, DoubleHARD, SilverTIP, StartCUT, Vortex – täyttää jokaisen asiakkaan tarpeet riippumatta siitä, mitä puuta aiotaan sahata.

Ota huomioon, että oikeanlaisen terän valitsemisen lisäksi terä on pidettävä hyvässä kunnossa. Teroita se uudelleen säännöllisesti, harita hampaat, voitele työn aikana ja poista vaikea lika sahatusta puusta (esim. kaarnanjyrsimellä). Kun valitset terää sahausprojektiisi, suosittelemme kääntymään Wood-Mizerin myyntiedustajan puoleen, joka mielellään jakaa tietonsa ja asiantuntemuksensa kanssasi.

RazorTIP bandsaw blades

Wood-Mizer original box of blades

Sirkkelisahanterät

Sirkkelisahanterää valittaessa moniteräsahaa, katkaisusahaa, uurtosahaa tai halkaisusahaa varten on tärkeää ottaa huomioon useita eri tekijöitä. Halkaisusahanterät voivat poiketa katkaisusahanterästä hampaiden lukumäärän lisäksi myös muodon ja profiilin osalta, sekä myös itse terän rakenteen osalta. Sirkkelisahanterät tulisi valita käsiteltävän puun kovuuden ja kosteuden mukaan.

On huomionarvoista todeta, että jotkin valmistajat kuten Wood-Mizer, tarjoavat yleiskäyttöisiä sirkkelisahanteriä, joita voi käyttää sekä halkaisu- että katkaisusahaukseen, sekä havu- että lehtipuille ja samoin sekä kuivalle että märälle puulle. Nämä yleiskäyttöiset terät ovat erityisen käyttökelpoisia pienemmissä puutyöverstaissa, joissa tyypillisesti käsitellään erilaisia puulajeja useissa eri koneissa.

Kiinnitarttumattomat moniteräsahat ovat myös huomioinarvoinen vaihtoehto. Kitkanestopinnoitus suojaa terää aineskertymiä vastaan ja lisää terän vastustuskykyä pölyä ja lämpöä vastaan.

Taso- ja kutteriterät

Wood-Mizerin tuotevalikoima sisältää yli 70 terätyyppiä taso- ja kutteriteräkoneisiin. Tehdessäsi valintaa keskity siihen, minkä tyyppisen koneen kanssa aiot työskennellä. Tämä vaikuttaa terän perusparametrien valintaan kuten korkeuteen, pituuteen ja paksuuteen.

On kuitenkin syytä ottaa huomioon minkä tyyppistä puuta aiot käsitellä. HSS-teräksestä (High Speed Steel) valmistetut terät ovat täydellinen vaihtoehto jos höyläät tai muokkaat pehmeitä tai keskipehmeitä puulajeja. Jos prosessoit trooppisia, erittäin kovia puulajeja, sinun tulisi valita HW Tools -terätyyppi, sillä niissä on erittäin kovat leikkuuterät, mikä takaa korkeimman leikkuulaadun jopa kaikkein kovimpien puulajien tapauksessa. Jos prosessoit lähinnä havupuita, CR13-terillä on paras hintasuorituskyky-suhde.

Kehäsahanterät

Kehäsahanteriä voidaan valmistaa erityyppisistä teräksistä. Useat valmistajat tarjoavat kehäsahanteriä, jotka on valmistettu yleiskäyttöisistä teräksistä - pääetuna tällöin on edullinen hinta ja yleisesti hyvä kokonaislaatu.

Jos kuitenkin sahaat pääasiassa lehtipuita, voi olla järkevää valita korkeamman lujuuden ja kestävyyden omaavasta teräksestä valmistettujen terien hankintaan, kuten esimerkiksi Uddeholm-teräksestä valmistettu kehäsahanterä, joita on saatavilla Wood-Mizerilta. Kromipinnoitetut terät ovat myös harkinnan arvoinen vaihtoehto - ne kestävät pitempään ja parantavat sahauslaatua lehtipuita sahattaessa.

Jos linjassasi on useampia koneita tai prosessoit useita erityyppisiä materiaaleja, kannattaa valita leikkuutyökalu ja -terätoimittaja, joka tarjoaa laajan valikoiman eri tuotteita - tämä helpottaa tuotteiden valintaa, tilausta ja takaa jatkuvan ja tasalaatuisen leikkuukyvyn.

On aina järkevää luottaa hyvämaineiseen toimittajaan kuten Wood-Mizeriin, jonka työntekijät ovat kokeneita alan ammattilaisia ja jotka ovat valmiita auttamaan sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopivat työkalut.

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!