Miten teroitat omat teräsi?

Wood-Mizer, Europe

 

Terien oikeaoppinen kunnossapito auttaa niitä pysymään terävinä kauemmin ja mahdollistaa niiden teroituksen moneen kertaan. Wood-Mizer suosittelee, että lepuutat teriä päivän ennen niiden uudelleen käyttöönottoa teroituksen jälkeen. Lepoaika pidentää terien käyttöikää.

Omien terien teroitus

Wood-Mizer tarjoaa useita teroituskonemalleja, jotka soveltuvat erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin. Kaikissa Wood-Mizerin teroituslaitteissa käytetään korkealuokkaisia CBN-laikkoja, jotka hiovat aina hampaan profiilin koko sen matkalta.

TEROITUSKONEET

bms250

BMS250 on hyvä vallinta sahurille, joka haluaa korkealuokkaisen ja automaattisen teroituskoneen. Siinä on automaattinen pysäytys-toiminto sekä vankka, teroituksen aikana suljettava suojakupu. Kuvussa on liitäntä putkea varten. BMS250ssä käytetään 127 mm halkaisijaltaan olevia CBN-laikkoja, joita on saatavana eri profiileilla. Teroituslaitteessa on kaavin , joka poistaa purseen terästä automaattisesti.

bms500

BMS500 on tarkoitettu suurempien terämäärien teroitukseen. Halkaisijaltaan 203 mm CBN-laikalla saavutetaan korkealuokkaisempi hiontajälki suuremman kierrosnopeuden ansiosta, mikä lisää tehokkuutta. Käyttäjäystävällinen hallintalaitteisto sisältää hampaiden lukumäärän näytön, säädettävän teroitusnopeuden ja se on nopea säätää uudelleen halutulle hammasmäärälle eri teräpituuksia varten. Teroituslaitteessa on kaavin, joka poistaa purseen automaattisesti.

Askel 1: Terien puhdistus

Ennen tylsän terän poistamista sahasta anna sen pyöriä tyhjänä n 15 sekunnin ajan. Pidä teränvoitelu päällä tämän ajan poistaaksesi mahdollisimman paljon pihkaa ja likaa terästä. Jos tämä ei ole riittävä toimenpide, käytä teräsharjaa puhdistamiseen.

Askel 2: Teroitus

Teroitus hioo hampaan uudelleen ja samalla varmistaa, että jokaisen hampaan teroituspinta on suorassa kulmassa terän runkoon nähden. Wood-Mizer suosittelee ainoastaan koko hampaan muotoa mukailevan, profiloidun CBN-laikan käyttöä teroituksessa. Jos kuitenkin käytät ohutta kivilaikkaa, varmista että koko hampaan profiili tulee hiottua. Tämä vaatii laikan uudelleen muotoilua ja mahdollisesti teroituslaitteen epäkeskon nokkapyörän säätöä. Hionta koko hampaan matkalta on äärimmäisen tärkeää, sillä halkeamat muodostuvat kohtiin, jotka jäävät hiomatta. Kaksi peräkkäistä teroituskertaa, jossa hiotaan vähän kerrallaan toimii paremmin, koska liian raskas kertahionta voi ylikuumentaa hampaita.

Askel 3: Metallipurseen poisto:

Purseen poisto poistaa teroituksesta aiheutuneet pienet metallijäämät. Wood-Mizerin BMS250 ja BMS500 terotuslaitteissa on automaattinen purseenkaavin, mutta vanhemmissa teroituslaitteissa sen saattaa joutua tekemään manuaalisesti: kaapimalla terän sisäpinnan sen koko pituudeltaan puukaapimella puhtaaksi. On tärkeää poistaa purse hampaista, jotta harituskone toimii tarkasti.

Askel 4: Terien haritus

On tärkeä harittaa terät teroituksen jälkeen, jotta ne toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Harituskohta hampaassa ei saa olla liian ylhäällä tai alhaalla, ainoastaan 1/3 hampaan yläosasta tulee olla haritettuna.

Omien teriesi harittaminen

Harituksen oikea vuorottaisuus(vasen-oikea-suora) ja määrä ovat hyvin tärkeitä laadukkaan sahausjäljen saavuttamiseksi. Terän haritus avaa uran terälle puun läpi pureutumiseen sahauksen aikana. Pitkäkuituiset, pehmeät puulajit tarvitsevat enemmän haritusta kuin kovat puulajit. Jäätynyt puu vaatii vähemmän haritusta.

Liiallinen haritus aiheuttaa tehotonta sahausta ja huonon sahauspinnan. Liian pieni haritus tarkoittaa, että sahanpuru ei poistu sahausurasta ja tämä lämmittää terää. Sahanpuru on normaalisti hieman lämmintä ja lastumaista.

HARITUSLAITTEET

bmt100

BMT100 avulla pystyt harittamaan teräsi edullisesti. BMT100 on käsikampikäyttöinen, yksinkertainen harituslaite, jolla saat teräsi haritettua tarkasti.

bmt150

BMT150 on taloudellinen, käsikäyttöinen, kaksipuolinen harituslaite, jonka avulla pystyy harittamaan terän molemmat puolet samanaikaisesti.

bmt250

BMT200 ja BMT250 ovat kaksipuolisia harituskoneita, joiden avulla hampaat saa haritettua nopeasti joko manuaalisesti tai sähkötoimisesti.

bmt300

Tietokoneohjattu, paineilmalla toimiva BMT300 on suunniteltu suurien terämäärien automaattiseen harittamiseen.

Wood-Mizerin Teroituspalvelu

Vaikka omien terien teroittamisella saa terät nopeammin uudelleen sahauskäyttöön, Wood-Mizerin teroituspalvelu on hyvin suosittu. Terien teroitus ja haritus suoritetaan teollisilla laitteilla, samanlaisilla, joita on käytetty niiden valmistuksessa. Terien lähettäminen teroituspalveluun on edullista ja huoletonta ja näin pystyt itse keskittymään sahaukseen.

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!