Wood-Mizer ja MOReTENs yhdistävät parhaat voimansa yhteen puuntyöstökoneiden edelleenkehittämiseksi

Woodworking Machines - range of products
24.03.2021

 

Nuoren pojan puuntyöstöunelmasta kahden suuren puuntyöstölaitteiden valmistajan menestykselliseen yhteistyöhön - Bo Mårtensson, ruotsalaisen MOReTENsin perustaja, pohtii, miten unelmat voidaan muuttaa teoiksi, puu lopputuotteiksi ja innovatiiviset muotoilut jatkuvaksi kasvuksi ja kehitykseksi.

Euroopassa on maa, jossa ihmiset ovat suvaitsevaisia ja ennakkoluulottomia, autot on suunniteltu erittäin turvallisiksi ja luonnonympäristön suojelu ja säilyttäminen asetettu etusijalle. Tämä maa on Ruotsi - MOReTENs-puunjalostusyrityksen perustajan ja pääinsinöörin Bo Mårtenssonin kotimaa. Hänen innovatiiviset koneensa mullistivat ruotsalaiset markkinat 1990-luvun alussa, jolloin jokaisella puusepällä oli mahdollisuus ostaa oma muoto-/tasohöylä ja valmistaa puusta lopputuotteita. Muoto-/tasohöylä osoittautui valtavaksi menestykseksi markkinoilla, koska se oli monipuolinen, kompakti ja edullinen. Kuka tahansa saattoi ostaa MOReTENsin puuntyöstökoneen ja alkaa kehitellä omia ideoitaan valmiiksi puutuotteiksi.

 

 

Intohimo puuhun

Bo muistaa lapsuutensa erittäin hyvin. Lähellä metsää asuneella ja kasvaneella nuorella pojalla oli ensikäden mahdollisuus oppia puusta ja kehittää intohimo sitä kohtaan. ”Olen aina ollut kiinnostunut puuntyöstöstä”, Bo sanoo. ”Asun osassa Ruotsia, joka on täynnä metsiä. Monet täällä työskentelevät metsäalalla.” Hänellä oli onnea saada esikuvaksi ja inspiraatioksi oma setänsä, joka auttoi häntä alkuun puuntyöstön maailmassa. ”Opin paljon ja inspiroiduin työskennellessäni setäni puusepänverstaassa koululomien aikana”, hän myöntää. Puu ei ollut Bon ainoa kiinnostuksen kohde nuoruusvuosinaan. Kuten useimmat kouluikäiset nuoret, myös Bo mietti ja empi aikansa, mikä ammattiura kiinnostaisi. ”Haaveilin puutyön opettajasta (…), mutta haaveena oli myös tulla yrittäjäksi”, hän muistelee. Lopulta hänen vanhempi veljensä taivutteli hänet aloittamaan konetekniikan koulutuksen.

 

 

Oman yrityksen perustaminen

Nuorena insinöörinä, jolla oli intohimo puuntyöstöön ja halu tulla yrittäjäksi, Bosta tuli Ruotsin markkinoilla puuntyöstökoneita myyvä edustaja. ”Olin kiinnostunut oman yrityksen perustamisesta ja kuulin, että ihmiset myivät käytettyjä puuntyöstökoneita uusia koneita kalliimmalla hinnalla. Ajattelin, että sen täytyy olla tuottoisaa liiketoimintaa, joten aloin myydä edelleen puuntyöstökoneita Saksasta ja USA:sta”, hän sanoo. Motivoituneena ja sellaisten koneiden suuren kysynnän kannustamana, joita valmistajat eivät tarjonneet markkinoilla, hän perusti MOReTENs-yrityksen. Hänen puun tuntemuksensa ja insinööritaitonsa auttoivat häntä kehittämään erittäin omaperäisen ja hyödyllisen tuotteen, joka saavutti nopeasti suosiota puuntyöstöyhteisössä. ”Alusta alkaen koneistamme oli suuri kysyntä”, Bo muistelee. Vaikka hän tunsi olevansa siunattu tuotteella, josta tuli suosittu puuseppien keskuudessa kaikkialla Ruotsissa, hän koki haasteeksi johtaa yritystä, jota oli jatkuvasti laajennettava vastaamaan kysyntää. ”Ongelm ana ei ollut markkinointi vaan tarjonta ja tuotanto”, Bo myöntää. ”Start-up-yrityksenä meidän oli otettava lainaa pankista ja haasteena oli, että korot olivat siihen aikaan erittäin korkeat”, hän muistelee.

 

 

Ainutlaatuiset puuntyöstökoneet edulliseen hintaan

MOReTENs oli paljon muutakin kuin vain tuotteita valmistava ja voittoa tuottava tehdas. Se oli yritys, jonka missiona oli edistää intohimoa puuhun ja innostaa ihmisiä muuttamaan puuntyöstöideansa todeksi. Jokainen MOReTENsin myymä muoto-/tasohöylä oli mukana rakentamassa asiakkaan henkilökohtaista tarinaa, joko siitä, miten lattialaudoitusta entisöitiin, miten rakennettiin uusi portaikko yläkerran makuuhuoneisiin tai valmistettiin kauniit taulun kehykset. Bo on aina pyrkinyt rakentamaan hyvät suhteet asiakkaisiinsa. Hän toimitti heille käytännöllisiä ja edullisia koneita ja sai vastineeksi inspiraatiota ja ideoita koneiden jatkokehittämiseen. ”Olen aina ollut suorassa kanssakäymisessä asiakkaiden kanssa. Mielestäni tällainen yhteys on erittäin tärkeä. Jos olet suorassa yhteydessä asiakkaiden kanssa, tiedät, mitä parantaa ja miten suunnitella uusia koneita”, hän sanoo.

 


Bo myi alkuperäisiä tuotteitaan pitkään MOReTENs-tuotemerkillä. Kun kuitenkin tuli mahdollisuus toimittaa koneita toiselle puuntyöstöyritykselle jälleenmyytäväksi, hän päätti käyttää tilaisuutta hyväkseen. ”Vuodesta 1995 lähtien olemme toimittaneet koneitamme Logosolille jälleenmyyntiin heidän tuotemerkillään”, Bo muistelee. Nykyään Logosolilla ei ole enää lupaa myydä näitä koneita. Puuntyöstökoneiden valmistus- ja jakeluoikeudet kuuluvat yksinomaan Wood-Mizerille, jolla on maailmanlaajuinen maine ja tunnustus puunjalostuskoneiden markkinoilla.

 

 

Yritysyhteistyö Wood-Mizerin kanssa

Jatkaessaan yrityksensä kehittämistä Bo löytää paljon paremmat mahdollisuudet yritysyhteistyöhön. ”Aluksi Wood-Mizer pyysi minulta tarjousta koneista. Pidemmän ajan kuluttua heidän kiinnostuksensa muuttui ja he halusivat ostaa koko yrityksen”, Bo muistelee. Ajatus läheisestä yhteistyöstä Wood-Mizerin kanssa kuulosti täydelliseltä. Globaali, kokenut ja puuhun suuntautunut liikekumppani voi turvata sellaisen innovatiivisen ja luovan yrityksen kuin MOReTENsin kasvun ja vaurauden. ”Konetarjontamme sopii loistavasti Wood-Mizerin tuotevalikoimaan, joten se on erittäin onnistunut yhteistyö”, Bo sanoo. Pian MOReTENsin puuntyöstötuotteiden hankkimisen jälkeen vuonna 2017 Wood-Mizer aloitti kaiken valmistustoiminnan siirtämisen Puolan ja Yhdysvaltojen tehtaisiin.

 


Yhteistyö osoittautui hyödylliseksi molemmille yrityksille. MOReTENsille se merkitsi loistavaa mahdollisuutta jatkaa puuntyöstökoneiden valmistuksen perintöä sellaisen globaalin yrityksen valvonnassa, jolla on kokemusta sahojen valmistuksesta. Wood-Mizerilla oli tilaisuus laajentaa puunjalostuskoneiden tarjontaa tehokkaalla ja tunnetulla tuotelinjalla. ”Vahvuus perustuu sahojen ja puuntyöstökoneiden yhdistelmään. Yhdistelmä 40 vuoden kokemuksesta sahojen rakentamisesta ja 40 vuoden kokemuksesta puuntyöstökoneiden valmistamisesta sekä maailmanlaajuisen toimijan vahvuudesta,” Bo huomauttaa.

 




Nähtyään puuntyöstökoneiden valmistusprosessin Puolan ja Yhdysvaltojen tehtaissa Bo vakuuttui siitä, että valmistustoimintojen siirtäminen voi vain vahvistaa puuntyöstökoneiden imagoa ja että koneiden laatu on sama kuin Ruotsissa. ”Koska Wood-Mizer on maailmanlaajuinen toimija saha-alalla, se myös kehittää monia ainutlaatuisia puuntyöstöideoita. Vahvuus tulee nyt suuremmasta yrityksestä, ja tämä näkyy laadussa, käsikirjoissa, asiakaspalvelussa ja paljossa muussa. Olen varma, että Wood-Mizerin tuotannon ja kehityksen laatu tulee olemaan samalla korkealla tasolla kaikkialla maailmassa”, Bo sanoo.

 

 

Valoisa tulevaisuus edessä

Nykyään MOReTENsin perustaja Bo voi katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin tietäen, että luotettava ja kokenut liikekumppani Wood-Mizer jatkaa hänen unelmaansa rakentaa ja toimittaa puuntyöstökoneita. Kahden puuntyöstölaitteiden valmistajan – MOReTENsin ja Wood-Mizerin – yhteistyö on vieläkin järkevämpää, kun tarkastellaan, miten samanlaisia ne ovat. Molemmat syntyivät intohimosta puuhun. Niiden molempien perustajina olivat lahjakkaat insinöörit, jotka halusivat jakaa innovaationsa maailman kanssa. Molemmat yritykset ovat menestyneet myymällä tuhansia tuotteita markkina-alueillaan ja palvelemalla asiakkaita asiantuntemuksellaan, kokemuksellaan ja inspiraatiollaan. Wood-Mizerin puuntyöstötuotteilla on loistava tulevaisuus.

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!