Wood-Mizerin tuotteet auttavat vastuullisen sahaustoiminnan opettamisessa

Wood-Mizer Products Help In Educating About Responsible Sawmilling
05.10.2022

 

Kestävä ja huolellisesti hallinnoitu puuraaka-aineiden käyttö metsästä kaadettuna lopputuotteisiin voi edesauttaa monipuolisten ja elinvoimaisten metsien säilymistä seuraaville sukupolville. Wood-Mizerin sahat auttavat ylläpitämään metsiä, puistoja ja muita viheralueita, jotka hyödyttävät sekä luontoa että ympärillä olevia yhteisöjä. Wood-Mizer rohkaisee sekä neuvoo sahatoimijoita noudattamaan kiertotalouteen liittyviä toimenpiteitä, joissa jokainen yksittäinen tukki hyödynnetään vastuullisesti ja jossa yhtäkään tukkia ei kaadeta tarpeettomasti, ja joissa uusia puita istutetaan niin usein kuin mahdollista. 

 

 

Yhä useammat organisaatiot ovat ymmärtäneet kestävään kehitykseen perustuvan metsänhoidon tarpeellisuuden, mikä edesauttaa ympäristön suojelua ja puuraaka-aineiden tehokasta käyttöä. ”Hyvin hoidetut metsät ovat tärkeä osa paikallista taloutta”, kertoo Alberto Dotta, italialaisen Alta Val di Suza -laakson metsäyhteenliittymän (Forest Consortium) johtaja. ”Hyvän metsänhoidon myötä siihen liittyvät toiminnot - puumateriaalien tuotannosta biodiversiteetin suojeluun - tapahtuu kestävällä tavalla yli ajan. Me käytämme Wood-Mizerin LT20-sahaa puiden muuntamiseen laudoiksi ja hoidamme metsissä olevia siltoja, kävelyteitä ja aitoja”.

Glasgow'ssa Skotlannissa pidetyn YK:n ympäristökokouksen COP26:n yhteydessä Wood-Mizer esitteli sahatuotteitaan sadoille vierailijoille esitellen tapoja, joilla Wood-Mizer auttaa ihmisiä rakentamaan taloja ja korjaamaan niitä suuronnettomuuksien jälkeen, sekä kuinka ihmiset voivat hyödyntää kaupunkipuita tehokkaasti ilman, että arvokkaat raaka-aineet päätyvät polttopuuksi tai kompostiin, avaintekijänä kestävän kehityksen periaatteet. ”Wood-Mizer tukee ja rohkaisee yksilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä hyödyntämään kaupunkipuita tehokkaammin, sillä jokainen kaupunkipuu, jonka voimme pelastaa jatkojalostukseen tarkoittaa, että säästyy yksi puu, jota ei tarvitse kaataa terveestä metsästä”, pohtii Scott Francisco, joka toimii useiden erilaisten kestävään kehitykseen perustuvan puunkäytön projektin johdossa (Pilot Projects, Cities4Forests). 

 

 

Ne yrittäjät, jotka edistävät järkevää puuresurssien käyttöä tuotantoprosesseissaan suosivat Wood-Mizerin sahatuotteita, sillä ne mahdollistavat älykkään ja tehokkaan sahaustoiminnon. Alkuperäisten ohutteräisten Wood-Mizerin sahanterien avulla sahaaja saa hyödynnettyä suuremman osuuden kustakin tukista ja samalla tuotetun sahanpurun määrä minimoituu. ”Yrityksessäni me muunnamme koko tukin arvokkaiksi tuotteiksi. Kaikki raaka-aineet tulee muuntaa tuotteiksi mahdollisimman suurella lisäarvolla”, kertoo Gabor Erdelyi, valeakaasiasta valmistettujen ulkotilatuotteiden valmistukseen erikoistuneen unkarilaisen Robinia Group KFT:n omistaja. 

Wood-Mizerin sahojen omistajat ovat ympäristönsuojelun edelläkävijöitä, mitä tulee oikeaoppiseen resurssien käyttöön, minimoituun energiankulutukseen ja minimaaliseen ympäristövaikutukseen. Kolme teknistä innovaatiota, jotka todistavat Wood-Mizerin tuotteiden ympäristöystävällisyyttä ovat: ohuet sahanterät, sahojen liikuteltavuus ja taloudellisten ja tehokkaiden sahamoottoreiden hyödyntäminen. 

1.    Sahanterät

Kaikissa Wood-Mizerin sahoissa käytetään ohuita sahanteriä, mikä tarkoittaa sitä, että niiden paksuus on vain 2 - 3 mm, joten sahauksessa ne tekevät tukkeihin vain kapean sahausraon. Ohut ja kapea terä vähentää sahanpurun määrää, jonka lisäksi puuta saadaan käyttöön suurempi määrä joka tukista, mikä vähentää kaadettavien tukkien määrää. Wood-Mizerin sahanterät vähentävät tuotetun jätteen (sahanpuru, lastut) määrää, joka normaalisti jäisi hyödyntämättä (sahaukseen käytettävä energiamäärä on pienempi).

Yleisesti ottaen kapeampi ja ohuempi sahanterä ei edellytä suurempaa tehonkulutusta moottoreista verrattuna pyörösaha- tai kehäsahateknologiaan. Kapea sahanterä on helppo huoltaa (teroittaa uudelleen), mikä tarkoittaa sitä, että terän ylläpitolaitteet kuluttavat vähemmän energiaa ja terien elinikä on pidempi. 

 

 

2.    Siirrettävät sahat

Siirrettävien sahojen ansiosta käyttävät voivat käyttää uusiutuvia ja ympäristöystävällisiä materiaaleja, joista rakentaa taloja ja rakennuksia ja vähemmän keinotekoisia materiaaleja, kuten muoveja, metalleja tai betonia. Lisäksi sahan siirtäminen tukkien luokse vähentää puuntuotannon ympäristövaikutuksia, sillä tarvittavien rekkojen määrä vähenee. Polttoaineenkulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisellä on positiivinen vaikutus ympäristöön. Edelleen, siirrettävän sahan avulla voit helposti siistiä minkä tahansa alueen epätoivotuista tukeista (myrskyissä vaurioituneet puut, maahan jätetyt tukit jne.), jotka yleensä mätänevät ja päästävät hiiltä ilmakehään. Muutoin hävikiksi päätyvien tukkien hyödyntäminen arvokkaaksi puuraaka-aineeksi edesauttaa hiilen sitomista ja on hyvää ympäristönsuojelua.  

”Siirrettävä LT40-saha esiteltiin Euroopan markkinoille 1990-luvulla uuden sahausmenetelmän mahdollistamiseksi. Kun ajoimme ensimmäisten sahojen kanssa läheisiin kyliin ja sahasimme asiakkaidemme tukkeja, kokonaiset naapurustot saapuivat paikalle katsomaan mistä oli kysymys. Ihmiset eivät voineet uskoa, että sahauspöytä kesti kookkaan tukin painon, mutta heidän yllätyksekseen LT40 sahasi tukkeja laudoiksi ja palkeiksi ilman suurempia ongelmia. Asiakkaamme voisivat saada merkittävästi enemmän puutavaraa yksittäisestä tukista kuin mitä he odottivat. Teollisuuden kannalta oli kysymys muustakin kuin pelkästä läpimurrosta. Kyseessä oli vallankumous!”, muistelee Dariusz Kujawa, asiakaspalveluosaston päällikkö.  

”Puu, jota käytämme tuotantoon, on hukkamateriaalia ja tulee käytöstä poistetuista maatilarakennuksista tai vanhojen hedelmätarhojen kaatamisesta. Siirrettävän Wood-Mizer LT15-sahan avulla voimme sahata tukit paikan päällä. Kun saavumme paikan päälle meidän ei tarvitse tehdä muuta kuin irrottaa suojat, avata sahauspään lukitus ja tasata sahauspöytä”, kertoo Kamil Broda, huonekalujen ja jokapäiväisten tuotteiden valmistamiseen erikoistuneen puolalaisen OLD Mountains -puuyhtiön omistaja.

 

 

 

 

3.    Tehokkaat sahamoottorit

Kaikki Wood-Mizerin sahoissa käytetyt polttomoottorit/sähkömoottorit ovat tunnettuja taloudellisuudestaan ja tehokkuudestaan ja ne kuluttavat mahdollisimman vähän polttoainetta / sähköä. Sahoissa käytetyt polttomoottorit (esim. G57 ja D42S) täyttävät uusimmat Stage V -päästövaatimukset, kun taas Wood-Mizerin sahoissa käytetyt useimmat sähkömoottorit ovat IE3-hyötysuhdeluokkaan sertifioituja (energiankulutus per teho pienempi kuin aiemmin). Lisäksi Wood-Mizerin sahojen sähköiset laitteet ja elektroniset komponentit täyttävät RoHS-direktiivin (vaarallisten aineiden käyttö valmistuksessa rajoitetulla tavalla) vaatimukset. 

Wood-Mizerin eurooppalainen tuotantolaitos Puolan Kołossa on johdettu ja hallittu tavalla, joka minimoi ympäristövaikutukset. Yhtiön terveys- ja turvallisuuskäytännöt sisältävät jätemateriaalin asianmukaisen lajittelun, hiilisuodattimien käytön tehtaan piipuissa ja poistojärjestelmissä sekä myös ympäristölle mahdollisimman haitattomien maalien ja kemiallisten aineiden käyttövaatimuksen. Wood-Mizer tekee yhteistyötä vain sellaisten toimittajien ja alihankkijoiden kanssa, joilla on voimassa hyväksyttävä ympäristönsuojelukäytäntö heidän omissa tehtaissaan.      

 

 

 

***

 

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!