Sahausta Balmoralin tilalla Skotlannissa Wood-Mizer LT40 -sahalla

Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Balmoral Estate in Scotland with Wood-Mizer LT40 Sawmill

 

Balmoralin linna on ollut kuningasperheen asuinpaikka siitä lähtien, kun prinssi Albert osti sen kuningatar Victorialle vuonna 1852. Perinteisesti tilan jokainen seuraava omistaja on ollut henkilökohtaisesti erittäin kiinnostunut tilan hoitamisesta ja parantamisesta. Balmoralin tila on hiljattain ostanut Wood-Mizer LT40 WIDE -mobiilisahan, jonka avulla voidaan tehokkaasti hoitaa linnaa ympäröiviä metsiä ja viheralueita. 

Balmoralin linna on suuri kartano Aberdeenshiressä, Skotlannissa, ja se on Britannian kuningasperheen asuinpaikka. Sen historia ulottuu 1300-luvun lopulle. Nykyään sen pinta-ala on noin 20 000 hehtaaria, ja siihen kuuluu teerinummia, metsää ja viljelysmaata sekä hoidettuja peura-, ylämaankarja-, lammas- ja ponilaumoja. Se tarjoaa myös yleisölle mahdollisuuden päästä kalastamaan ja patikoimaan. Puutarhat ja linnan alue ovat avoinna yleisölle päivittäin huhtikuusta heinäkuun loppuun. Tämän jälkeen kuningasperheen jäsenet saapuvat linnaan vuosittaiselle vierailulleen. 

 

 

Tilalla on 3000 hehtaaria metsää, josta korjataan vuosittain 6000–10 000 tonnia puuta. Puuta on hyödynnetty laajasti linnassa ja tilalla kuningatar Victorian ajoista lähtien. Suurin osa tästä puutavarasta myydään paikallisille sahoille ja osa jalostetaan paikan päällä rakennus- ja korjaustöitä varten. Heikompilaatuisesta puusta tehdään polttopuuta linnaan ja muihin tilan taloihin ja osa haketetaan biomassakattilan polttoaineeksi. 

Tilalla työskentelee 50 kokopäivätoimista työntekijää ja lisäksi 100 kausityöntekijää, jotka huolehtivat tilan ylläpidosta. Metsänhoitotiimin tehtävänä on istuttaa nuoria puita, hoitaa kasvavia istutuksia ja varmistaa polttopuun tasainen saanti. 

”Olen työskennellyt täällä yli 30 vuotta ja olen vastuussa metsäosaston päivittäisestä toiminnasta”, sanoo Joe Maclugash, Balmoralin tilan metsätyönjohtaja. ”Tehtäväni kattavat monenlaisia toimintoja puiden kaatamisesta, tuulituhojen jälkeisistä raivaustöistä, aitojen rakentamisesta, vanhojen rakennusten purkamisesta tai teiden korjaamisesta.” 

 

 

”Seurasin isäni jalanjälkiä ja minusta tuli metsänhoitaja”, hän muistelee. ”Nautin metsässä työskentelystä, koska se rauhoittaa minua. Aina kun minulla on huono päivä, löydän kauniista maisemista rauhoittavan paikan, jossa voin rentoutua. Sitä ei löydä, kun työskentelee toimistossa.” 

Joe aloitti metsänhoitajan uransa vuonna 1981 moottorisahan käyttäjänä ja nousi vähitellen itsenäiseksi asiantuntijaksi Skotlannin länsiosissa. Muutettuaan itään hän työskenteli yhdessä paikallisista tiloista ja siirtyi sitten Balmoralin kartanoon metsätyöntekijäksi noin 30 vuotta sitten. ”Olin täällä monissa eri tehtävissä, esimerkiksi moottorisahan käyttämisessä, traktorin ajamisessa, vintturijuonnossa, laahusjuonnossa ja sahauksessa, mistä olen nauttinut siitä lähtien.”  

Balmoralin tilan vesiturbiinilla toimiva saha on peräisin vuodelta 1927. Turbiini kunnostettiin vuonna 2005, jotta se olisi tarpeeksi tehokas tuottamaan sähköä valtakunnalliseen sähköverkkoon. Ennen Wood-Mizer-sahan hankintaa tilan edellinen saha toimi jättimäisellä pyörösahalla, jossa oli vaihdettavat hampaat. ”Silloin jenkkisahaksi kutsutulla sahalla ei tarvinnut ottaa terää pois koneesta, jos halusi sahata muuta puuta”, Joe selittää. ”Se ei ollut oikein turvallista, koska tukit piti käsitellä käsin. Materiaalin syöttäminen vaati paljon vaivaa ja piti olla varovainen, koska saha saattoi potkaista tukin takaisin.”

 

 

”Hänen majesteettinsa kuningas Charles on henkilökohtaisesti erittäin kiinnostunut tilan hoidosta, erityisesti sen viheralueista, metsistä, puutarhoista ja niityistä. Käytämme puuta erilaisiin hankkeisiin emmekä halua ostaa puuta muualta. Käytämme etupäässä havupuita, kuten mäntyä, douglaskuusta, aitopihtaa tai sitkankuusta”, Joe selittää. ”Balmoralin tilalla on enimmäkseen havusekametsää, johon on lisätty lehtipuita. Osa on talousmetsäaluetta, osa käyttömetsää ja osa kuuluu kuningatar Victorian perustamaan West Endin luonnonsuojelualueeseen. Metsäalueille viljellään uusia puita – jokaista kaadettua puuta kohden Joe istuttaa noin viisi uutta.

Joe ja hänen sahakaverinsa tutustuivat Wood-Mizerin tuotteisiin vuosia sitten, kun heidän vanha sahansa lakkasi toimimasta ja heidän oli annettava joitakin töitä liikkuvan sahaurakoisijan tehtäväksi.  ”Pidimme ajatuksesta työskennellä omalla kannettavalla sahalla, vaikka kesti jonkin aikaa ennen kuin hänen majesteettinsa kuningas ymmärsi sahan edut ja hyväksyi suosituksemme Wood-Mizerin hankkimisesta tilalle”, Joe selittää. ”Skotlantilaisen myyntiedustajan Keith Threadgallin tuella onnistuimme ostamaan siirrettävän Wood-Mizer LT40 WIDE -sahan APF-messuilta vuonna 2022. Keith tukee meitä mielellään aina, kun meillä on ongelmia sahan käytössä. Nautin työskentelystä sahalla, vaikka opettelen vielä, joten saatan soittaa Keithille silloin tällöin ja kysyä hassun kysymyksen.”

 

 

”Teimme parhaamme vakuuttaaksemme kuninkaan ostamaan meille LT40 WIDE -sahan, koska se on hyvin rakennettu ja helppokäyttöinen. Wood-Mizerin Ison-Britannian edustajilta saa runsaasti tukea, ja viralliset verkkoresurssit ovat täynnä hyödyllistä materiaalia. Tähän mennessä olemme käyttäneet sahaa useissa projekteissa tilalla – olemme juuri kunnostaneet siltaa ja jyrsineet puutavaraa riistaosastolle, joka valmistautuu metsäkanojen metsästyskauteen. Pian rakennamme ruokalan laajennuksen linnan viereen”, Joe jatkaa. 

Yhdessä LT40 WIDE -sahan kanssa Joe käyttää Wood-Mizerin terien huoltolaitteita sahanterien teroittamiseen. Hän haluaisi lisätä sahaverstaaseen EG300-särmäyssahan, jolla kaarna poistetaan reunoista nopeasti ja tehokkaasti. 

 

 

Wood-Mizer LT40 on legendaarinen saha, joka on mullistanut tavan, jolla ihmiset muuttavat tukit puutavaraksi. Yli 40 vuotta markkinoilla ollessaan se on osoittanut monipuolisuutensa, suorituskykynsä ja luotettavuutensa lähes kaikkialla maailmassa. Nykyään Joe ja hänen sahaustiiminsä voivat liikuttaa sitä vapaasti tilalla ja sahata tukit helposti projekteissaan tarvitsemiksi laudoiksi, pelkoiksi ja palkeiksi. LT40 on tarkka ja luotettava saha, joka kestää vuosia ja tuottaa voittoa joka päivä. 

***

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!