Veneenrakennustaito Wisconsinissa

Olivia Eaker, Wood-Mizer

Veneenrakennustaito Wisconsinissa

Puuseppä ja sahuri Joshua Swan on rakentanut ainutlaatuisia puisia veneitä yli kahden vuosikymmenen ajan kauniin Lake Superior -järven rannalla Wisconsinissa, Yhdysvalloissa.

 

Joshua Swan Boat in ProgressJoshua Swan Boat in Progress

 

"Kaikki alkoi rakkaudestani metsiin sekä vierailuihin sahoilla," sanoi Joshua. "Aluksi tarvitsin omaa puutavaraa. Siitä se on kasvanut." Tarpeesta sahata omaa puutavaraa puusepäntöitä varten, Joshua aloitti pienellä moottorisahalla, mutta huomasi nopeasti tämän tyyppisen sahan puutteet. Moottorisahan terän suuri sahausrako ja sen tuoma hukka ja työn fyysiset vaatimukset johtivat siihen, että moottorisahaversio ei enää riittänyt Joshualle. 

 

Joshua Swan Sawmill ShedJoshua Swan Sawmill Shed

 

Joshua osti Wood-Mizerin siirrettävän sahan, joka mahdollisti helpomman käytön ja joustavuuden sekä vähemmän hukkaa ja tarkempaa sahausta ohuella terällä. "En voisi tehdä mitä teen ilman Wood-Mizerin sahan joustavuutta," sanoi Joshua. "Voin sahata esim. isoja kanadanlehtikuusia ja mutkaisia seetripuita. Se on uskomattoman palkitsevaa."

 

Joshua Swan LT40Joshua Swan LT40

 

Joshua ryhtyi rakentamaan 4,27 metrin Lapstrake-soutuvenettä uudella sahallaan. Laudat sahattiin pohjoisen valkoisesta seetripuusta ja valkotammesta. Joshua selitti, että tämä soutuvene muokattiin 3,96 metrin Lawton-veneen piirustuksista. "Se rakennettiin lähes kokonaan paikallisesta puusta kuten seetristä, tammesta ja lehtikuusesta. "Kiinnityksissä käytettiin kuparia ja pronssia."

 

Boat PlankingBoat Planking

 

Joshua sai soutuveneprojektinsa valmistuttua ylistystä ja tukea. "Kaikki haluavat esittää kysymyksiä ja antaa positiivista palautetta. Se on osa tämän kaiken hauskuutta," sanoi Joshua.

Kolme vuotta sitten Joshua päivitti sahan jälleen Wood-Mizer LT40WIDE Super Hydraulic -siirrettävään  sahaan. "Lempityökaluni," sanoi Joshua. "Mikä fantastinen kone. Työskentelen pääasiassa yksin, ja tämä kone on hienosäädetty ja viritetty maksimaalista turvallisuutta ja tehokkuutta varten yksin käytettäväksi," kertoi Joshua.

 

Joshua Swan Front of BoatJoshua Swan Front of Boat
Joshua Swan 2019 BoatJoshua Swan 2019 Boat

  
Uuden sahansa avulla Joshua aloitti jälleen merkittävän puutyöprojektin ja sahasi oman puutavaransa toista venettä varten. "Asiakas otti minuun yhteyttä ja halusi kopion veneestä, jota hän käytti työskennellessään hengenpelastajana yliopistossa Lake Michiganilla," selitti Joshua. Perustuen vanhoihin  valokuviin Joshua teki pienoismallin veneestä, jota hän käytti tehdäkseen täysikokoiset piirustukset. Tämän jälkeen hän teki muotit ja sapluunat veneen rakentamista varten. "Alkaen tukeista, jotka joko kaadoin itse tai ostin, valmistin rakennusmuotin ja sitten rakensin veneen sen ympärille," selitti Joshua. "Rungon kaaret kaikki höyrytaivutettiin, ja vene laudoitettiin kolmella kerroksella seetriä, jotka kaikki liimattiin yhteen epoksilla."   

 

Joshua Swan Boat PlansJoshua Swan Boat Plans

 

4,27 metrin kopio Lake Michiganin hengenpelastajien soutuveneestä oli 10 kuukauden projekti, mutta Wood-Mizerin siirrettävä saha tarjosi tarvittavan tarkkuuden. "Keula, köli, höyrytaivutetut kaaret ja peräpeili ovat kaikki valkotammea. Laudoitus koostuu kolmesta kerroksesta pohjoista valkoista seetriä. Laitalaudat ovat valkotammea ja sisäpenkit ovat valkomäntyä. Joshua sanoi, että kaikki puu koko projektiin tuli Wisconsinin puista.

 

Original Boat PlansOriginal Boat Plans

 

"Omistaja ei voinut uskoa, että pystyin muuttamaan valokuvat veneeksi hänen nuoruudestaan," kertoi Joshua. "Kun hän pääsi ensimmäistä kertaa veteen veneellä, hän sanoi sen olevan kuin paluu ajassa taaksepäin. Minulle oli uskomattoman palkitsevaa rakentaa kopio wisconsinilaisesta työveneestä täysin Wisconsinista peräisin olevista puista, jotka sahasin korkealaatuiseksi venepuuksi." 

 

Joshua Swan Finished BoatJoshua Swan Finished Boat
Joshua Swan Latest BoatJoshua Swan Latest Boat

 

Yli kymmenen vuoden sahauskokemuksella Joshua on laajentanut veneenrakennusliiketoimintaansa lisäämällä Wood-Mizer MP260 -nelikutterihöylän ja pian hän lisää myös puutavaran kuivatusuunin. “Olen todella innoissani siitä, että voin jatkossa vähentää hukkaa ja käyttää mahdollisimman paljon sahaamistani tukkeista,” sanoi Joshua.

 

Joshua Swan with SawmillJoshua Swan with Sawmill

 

***

 

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!