Rahtisahaus on hauskaa, terapeuttista ja rentouttavaa

Wood-Mizer, Europe

Jon Scott Lumber Yard

"Puun sahaus Wood-Mizer-sahalla on hauskaa! Se on rentouttavaa ja terapeuttista", sanoo Jon Scott, sahamies New Yorkista, USA:sta.

Jon Scott kiinnostui puutöistä ja puusta ollessaan 12-vuotias. "Lukiossani ei ollut puutyön kurssia, joten opettelin itse puusepäksi. Opin kaiken kirjoista, ja nyt jatkan uuden hyödyllisen tiedon etsimistä ja löytämistä internetistä", sanoo Jon.

"Varsinkin nuorempana puun ostaminen tuntui kalliilta", jatkaa Jon. Useita vuosia sitten hän pelasti useita punatammia, massiivisen valkotammen ja mustajalopähkinän. Jon tajusi heti, kuinka arvokas materiaali tämä oli puusepälle ja päätti viedä tukit paikalliselle sahalle, ajatellen saavansa valtavan määrän puuta halpaan hintaan.

"Sahuri veloitti minulta uskomattomat 19 000 dollaria!" huudahtaa Jon. "Maksoin hänelle kalliin hinnan tukkien sahaamisesta ja kuivaamisesta, jotka toimitin hänelle. Paikallisessa puutavaraliikkeessä puutavara olisi maksanut vähemmän." 

 

 

Tämä sai Jonin tutkimaan tarkemmin sahaamista, ja se näytti tuovan säästöjä ja lisätuloja. "Olen nähnyt Wood-Mizer-sahoja esiteltävän useiden vuosien ajan New Jerseyn Puutyönäyttelyissä, ja päätin hankkia sahan voidakseni sahata omiin tarpeisiini", sanoo Jon. "Harrastan erilaisia puutöitä, aina kynien tekemisestä rakentamisprojekteihin. Odotan pian jääväni eläkkeelle, ja haluan pysyä aktiivisena. Lisäksi rakastan säästämistä ja inhoan hyvien tukkien hukkaan heittämistä. Nämä ovat pääsyitäni Wood-Mizerin hankkimiseen."

"Minulla kesti muutama vuosi tehdä ostopäätös, mutta nyt kun minulla on saha, en voisi olla onnellisempi", sanoo Jon.

 

 

Jon valitsi Wood-Mizer LT40WIDE -siirrettävän sahan, jossa on hydraulinen tukinkäsittely. Wood-Mizer aloitti toimintansa yli 40 vuotta sitten ja on valmistanut ja myynyt yli 100 000 sahaa maailmanlaajuisesti, joista monet ovat LT40-mallia. Äskettäin Wood-Mizer päivitti tämän tunnetun sahamallin lisäämällä WIDE-sahapään vaihtoehdon, ja juuri sen Jon osti. WIDE-sahapäässä on leveämpi kita, mikä mahdollistaa jopa 84 cm leveän materiaalin  sahaamisen. Jon lastaa tukit sahapöydälle käyttäen hydraulista tukkinostinta . Hydrauliikan vivustosta hän aktivoi tukinkääntäjän ja pyörittää tukin oikeaan asentoon, asemoi tukin hydraulisten tukintasaajien avulla ja kiinnittää sen tukevasti paikoilleen hydraulisesti sivutukia vasten tukkipuristimella. Sen jälkeen hän asettaa halutun sahauspaksuuden Setworks-elektroniseen mittalaitteeseen, ja sahapää laskeutuu automaattisesti halutulle korkeudelle. Sitten sahaaminen alkaa - terä alkaa pyöriä teräpyörillä  ja Jon alkaa sahata.

Jon sahaa lähes kaikenlaisia puulajeja. "Kun aloitin, sahasin mitä vain. Se johti siihen, että tuhlasin paljon aikaa monissa eri työvaiheissa sahauksesta kuivaukseen asti lautojen kohdalla, jotka olivat vääntyneitä, kiertyneitä tai vain liian oksaisia käytettäväksi puutavarana. Olen oppinut olemaan valikoivampi tukkien suhteen, joita sahaan," kertoo Jon. Jon pystyy muuntamaan tukit arvokkaaksi puutavaraksi Wood-Mizer-siirrettävän sahansa avulla. Viime aikoina hän on käyttänyt puuta kunnostustöissä omassa kodissaan.

 

 

Toisessa viimeaikaisessa projektissaan hänellä oli mahdollisuus sahata melko hankalaa kiiltotuomea, ja tulos ylitti kaikki odotukset. "Ystäväni, jotka asuvat tunnin matkan päässä kotoani, matkustivat kerran Islannissa ja näkivät pieniä kappeleita paikallisilla maatiloilla. Palattuaan Yhdysvaltoihin he keksivät idean rakentaa kauniin kappelin maatilalleen. Menin heidän luokseen LT40WIDE:ni kanssa, ja kolmessa päivässä sahasimme tarvittavan määrän materiaalia valkotammesta, kiiltotuomesta ja hemlokista," kertoo Jon.

Jotta voisit lukea, miten Jonin ystävät rakensivat Trinity Knot Chapel -kappelin, lue tarina "A Unique Wooden Chapel on a Connecticut Farmin" ("Uniikista puukappelista Connecticutin maatilalla"). Kappeli osoittautui niin kauniiksi, että Jon ilmoitti sen Wood-Mizer My Project -kilpailuun ja voitti! Trinity Knot Chapel tunnustettiin parhaaksi "Unique and Unusual" -kategoriassa.

"Uusi projektini on jo käynnissä," jatkaa Jon. "Yhdessä muutaman ystävän kanssa päätimme vaihtaa 36 puista kirkonpenkkiä, joista jokainen on noin 5 metriä pitkä. Alkuperäiset ovat yli 50 vuotta vanhoja eivätkä olleet alun perinkään hyvin tehtyjä: niissä on paljon lastulevyä, joka on päällystetty värjätyllä poppeliviilulla, eikä poppeli ota väriä hyvin," selittää Jon.

 

 

Uusia penkkejä varten he päättivät käyttää valkosaarnia, jotka he saivat hyönteisten/saarnenjalosoukkojen Emerald Ash Borerin (EAB), tappamista puista. Kaatamalla ja sahaamalla nämä vaurioituneet saarnet  puu voi jatkaa elämäänsä edelleen sukupolvien ajan huonekalujen kaltaisissa tuotteissa. "Hyöty syntyi tragediasta," sanoo Jon. "Toivon, että tämä arvokas puu jatkaa elämäänsä hyödyllisissä tuotteissa. Olemme jo sahanneet ja kuivanneet noin 5 kuutiometriä."

"En koskaan odottanut pitäväni sahaamisesta niin paljon kuin teen," Jon myöntää. "Rehellisesti sanottuna nautin enemmän lautojen ja palkkien sahaamisesta kuin niiden työstämisestä käyttökelpoisiksi huonekaluiksi tai muiksi esineiksi. Se on mielestäni hauskaa, rentouttavaa ja terapeuttista – RAKASTAN Wood-Mizeriani!"

 

***

 

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!