Kaksipyöräinen vallankumous - Uuden sahausteknologian syntyminen

The Birth of Wood-Mizer Sawmilling Technology

 

Tämä artikkeli kertoo siirrettävän LT40-sahan kehitystarinan Wood-Mizerin arkiston sisältämien tietojen ja tuotekehityksen, asiakaspalvelun sekä myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten haastattelujen kautta saatujen tietojen valossa. Artikkeli sisältää tietenkin myös LT40-sahan kanssa ympäri maailmaa toimivien sahureiden haastatteluita.

Ensimmäisen siirrettävän sahan tarina alkoi vuonna 1982 USA:ssa, kun kaksi lahjakasta insinööriä, Don Laskowski ja Dan Tekulve suunnittelivat uuden koneen, joka sahaa tukkeja laudoiksi. Käyttäjänä voisi toimia kuka tahansa, sillä sahan käyttö oli tehty helpoksi ja sitä pystyi käyttämään missä vain sahan keveyden ja siirrettävyyden ansiosta. Samana vuonna perustettiin Wood-Mizer. Sahan mallinimi sisältää kirjaimet ”LT”, jotka ovat insinöörien sukunimien (Laskowski ja Tekulve) ensimmäisten kirjaimien yhdistelmä. Innovatiivinen sahateknologia saavutti nopeasti mainetta sahaajien parissa USA:ssa ja tieto uudenlaisesta sahasta kantautui Eurooppaan 1980-luvun lopulla.

 

Wood-Mizer Europe main office in Koło, Poland in the early 90s

 

Eurooppa toivottaa tervetulleeksi ensimmäisen LT40-sahan

Wood-Mizer Europe -yhtiön historia alkoi vuonna 1989, kun puolalainen USA:ssa asuva yrittäjä Jerzy Hajducyk ymmärsi Wood-Mizerin sahan potentiaalin Puolan markkinoilla. Hajduczyk, joka oli myös ammatiltaan arkkitehti, oli innokas puurunkoisten talojen rakenteiden ja puuntyöstön asiantuntija. Hän tapasi Don Laskowskin ja ehdotti sahojen myynnin käynnistämistä Euroopassa samalla kun hän markkinoi puurunkoisten omakotitalojen rakentamista ympäri Puolaa. Kesällä 1990 juuri avattu Wood-Mizerin toimisto Puolan Kołossa vastaanotti ensimmäiset LT40-sahat.

 

Wood-Mizer Industries assembly facility in Koło, Poland

Wood-Mizer LT40 ready for towing

 

”Muistan ensimmäiset kaksi USA:sta vastaanottamaamme LT40-sahaa, jotka olivat tyypiltään ’87-malleja ja jotka oli valmistettu 1988. Seuraavien kuukausien aikana vastaanotimme LT30- ja LT40-mallit, niiden eron ollessa mallien sahauspöytien pituuksissa. LT30:n sahauspöydän pituus oli 5,1 metriä ja vastaavasti LT40:n sahauspöydän pituus oli 6,4 metriä sahauspäiden ollessa identtiset”, muistelee Robert Fret, pitkän kokemuksen omaava Wood-Mizerin asiakaspalvelun asiantuntija. ”Ensimmäisiä Koloon saapuneita sahoja käytettiin yleisöesittelyihin ja rahtisahaukseen”. Tämä sahauspalvelu oli suosittua ihmisten keskuudessa ja koulutetut Wood-Mizerin teknikot pystyivät myös esittelemään uutta teknologiaa läheisissä kaupungeissa ja kylissä.

1990-luvun alkupuoli Puolassa oli monimutkaisten taloudellisten muutoksien ja poliittisten mullistuksien aikakautta ja samaan aikaan sahateollisuuden kehitys oli pysähtynyt ja oli siksi kiireellisten uudistuksien tarpeessa. Monet sahayritykset käyttivät vanhoja ja kiinteitä raamisahoja paksuilla terillä, joilla pystyi sahaamaan vain rajoitettuun läpimittaan asti olevia tukkeja. Lisäksi nämä vanhat sahat kuluttivat paljon energiaa ja tuottivat paljon hukkatavaraa. Asiakkaiden piti kuljettaa tukkinsa kiinteille sahoille, joka lisäsi kuljetuskustannuksia. ”Vanhoilla raamisahoilla työstetty tukki oli sahattava kokonaan ennen kuin käyttäjä pystyi näkemään sahamateriaalin laadun. Yleisesti ottaen tukki oli asetettava sahaan ja toivottava, että sahan tuottama puutavara on enemmän tai vähemmän hyvää. Loppu on pelkkää hukkaa”, huomauttaa Robert Fret.

 

 

Siirrettävä LT40-saha tarjosi uuden sahaustavan. ”Kun ajoimme ensimmäisten sahojen kanssa läheisten kylien ympäri sahaamaan asiakkaidemme tukkeja, koko naapuristo saapui katsomaan konetta. Ihmiset kysyivät meiltä mikä kone oli ja mitä tekisimme sen kanssa. He eivät voineet uskoa, että sahauspöytä kykenisi kannattelemaan suurten poppeleiden painoa. Heidän yllätyksekseen LT40 sahasi näitä tukkeja laudoiksi ja palkeiksi ilman suurempaa rasitusta. Asiakkaamme saivat merkittävästi enemmän puutavaraa yksittäisestä tukista kuin mitä he odottivat. Teollisuuden kannalta oli kysymys muustakin kuin pelkästä läpimurrosta. Kyseessä oli vallankumous!” muistelee Dariusz Kujawa, asiakaspalveluosaston johtaja ja yksi Wood-Mizerin kaikkein kokeneimmista työntekijöistä, jonka ura alkoi yhtiössä jo 1990-luvun alkupuolella.

Toinen vallankumous oli käyttää sahassa kapeita, ohuita, vankkoja ja erittäin tehokkaita vannesahan teriä. Ohuen sahausraon mahdollistava teräteknologia mahdollisti sen, että sahat pystyivät tuottamaan enemmän arvokasta puuta , minimoimalla jätettä ja vaatien moottorilta vähemmän tehoa. ”Tätä sahanterää käyttämällä pystyimme sahaamaan jopa 90 cm halkaisijaltaan olevia tammitukkeja. Ihmiset eivät uskoneet, että tämä olisi mahdollista. Meillä oli aina paljon vieraita erilaisilla messuilla, jotka eivät malttaneet olla auttamatta meitä kantamaan puuta ja sahattuja lautoja. Oli todella hienoa seisoa valokeilassa kaiken keskipisteessä”, muistelee Robert Fret.

 

Innovatiivinen rakenne

Ensimmäisen Wood-Mizerin sahan valmistaneet insinöörit tunsivat hyvin sahateollisuuden tilanteen tuolloin. He toteuttivat muutamia teknisiä ratkaisuja, joita nykyaikaisen sahan tulisi heidän mielestään tuolloin sisältää. Saha suunniteltiin keveäksi, helppokäyttöiseksi ja mikä tärkeintä, siirrettäväksi. Sen ansiosta sahaa oli mahdollista siirtää minne tahansa, missä oli tarvetta sahata puuta turvallisesti ja helposti.

 

 

”Innovatiivisuutta osoitti myös kevyt rakenne ja mahdollisuus vetää sahaa vetokoukulla varustetulla autolla. Eräs ensimmäisiä Puolaan saapuneista koneista oli Wood-Mizerin hydraulinen, 24 hevosvoiman bensiinikäyttöisellä moottorilla toimiva LT40-saha, jonka paino oli noin 1200 kg. Se oli varustettu yksinkertaisilla hydraulisilla sahauspöydän toiminnoilla, mukaan lukien tukkipuristin, tukinkääntäjä, kuormausvarret ja tukintasaaja. En koskaan unohda sitä, kuinka vedimme perässämme sahaa läpi kaupungin pienen henkilöauton avulla ja aina kun muistelen, kuinka epäsuhtaiset ne olivat kooltaan keskenään, minun on pakko hymyillä”, myöntää Dariusz Kujawa.

LT40-saha oli paitsi vallankumouksellinen sahateollisuuden kannalta katsottuna, mutta tarjosi myös mahdollisuuden tavallisille ihmisille aloittaa oma yritystoimintansa. Liiketoiminnan kannalta katsottuna siirrettävissä olevaan asiakkaan kohteessa puun sahaamiseen pystyvään koneeseen tämä investointi oli älykäs päätös. LT40-sahan avulla oli mahdollista saada enemmän valmista sahatavaraa tukeista ohuen terän ansiosta, samalla hukkatavaran määrän ollessa minimaalinen. ”LT40 loi omistajilleen mahdollisuuden ansaita hyvä elanto, mutta todisti samalla, että se on täysiverinen ratkaisu menestyksellisen yrityksen pyörittämiseen”, kertoo Robert Fret.

 

 

Luokkansa johtava tuote

Jo aivan alusta alkaen saha oli todella hyvin suunniteltu ja se sisälsi ominaisuuksia, jotka loivat suuntaviivat, joita muut sen jälkeen markkinoille ilmestyneet sahamallit ovat seuranneet. LT40-sahasta muodostui standardi kaikille myöhemmille LT-sarjan malleille, jotka voi tunnistaa yksipalkkisen saharungon päälle laakeroidusta yhden tukimaston varassa ripustetusta ulokemaisesta sahapäästä.

”Jos hankit itsellesi LT40-sahan, saat todellisen ”legendan”. Yritykselle, jonka tuotantovolyymi pysyy tasaisena ja jolla ei ole tarvetta lisätä sitä tämä saha kestää käytännöllisesti ’ikuisesti’”, selittää Dariusz Kujawa.

 

  •  

Julkistuksen jälkeisinä 40:nä vuotena LT40-malliin on tehty muutamia päivityksiä ja muutoksia turvallisuuden, käyttäjän mukavuuden, tehokkuuden sekä sahaustarkkuuden parantamiseksi. Useissa tapauksissa kyseessä on asiakkailta saatu parannusehdotus.

Oleellisimmat päivitykset LT40-sahamalliin:

  • ensimmäiset muunnokset julkistettiin USA:ssa vuonna 1987
  • ohjaimien koonti yhteen ohjauskoteloon (1991)
  • työntöjarrumekanismin käyttöönotto (1992)
  • saharungon laajempi päivitys (1996)
  • ”Simple Set” - toiminto eli automaattinen laudan paksuuden asettaminen elektronisen mittalaitteen avulla (1997)
  • vaihtovirtasähköisten sahamallien esittely ja metriseen järjestelmään vaihdon siirtyminen (1998)
  • KUBOTAN bensiinimoottoreiden esittely (2000)
  • LEVEÄLLÄ sahapäällä varustetun mallin esittely (2020)

 

Tutustu enemmän Wood-Mizerin LT40 siirrettävään sahaan:

***

 

Tilaa uutiskirjeemme
Saat sähköpostipäivitykset erikoistarjouksista, uusista tuotteista ja kutsuista erikoistapahtumiin!